»

Azijsko-pacifiškemu upravljavcu domala pošli prosti IPv4-naslovi

ZDNet - IANA je februarja regionalnim internetnim registrom (RIR) razdelila še zadnje proste bloke naslovov IPv4, kar je prvi korak na poti k izčrpanju vseh prostih naslovov. Prvi izmed regijskih upravljavcev, ki je vse dodeljene naslove že razdelil končnim uporabnikom, je azijsko-pacifiški APNIC.

Čeprav so februarja napovedovali, da zaloge ne bodo pošle še vsaj kakšno leto, je APNIC prvi že ostal skoraj brez. To je posledica velike rasti žičnega in brezžičnega omrežja, na kateri je priključeno vedno več naprav. Začeli so razdeljevati naslove zadnjega bloka razreda A, zato so politiko zelo zaostrili. Vsak prosilec lahko dobi največ 1024 naslovov (razred /22), ki so nujni za delujoči...

7 komentarjev

IANA regionalnim upravljavcem podelila zadnje bloke naslovov IPv4

ComputerWorld - Kot smo napovedali, je IANA izvršila pravilo zadnjih petih razredov A naslovov IPv4, in jih razdelil vsakega po enem regionalnem internetnem registru (RIR). Prvič v zgodovini na seznamu naslovov ni več označbe nedodeljeno (unallocated). To je se zgodilo včeraj zvečer na slovesnosti v Miamiju. Sedaj bodo RIR-i svojim članom, lokalnim internetnim registrom (LIR), razdelili po 1024 naslovov (/22), ne glede na velikost in potrebe.

Azijsko-pacifiški APNIC ima na zalogi še okoli 22 milijonov nerazdeljenih naslovov, prav tako imajo tudi ostali RIR-i še vsaj štiri milijone naslovov. Ocenjujejo, da bodo sveži naslovi za končne uporabnike na voljo še pet let, ker bodo pogoji dodelitve...

13 komentarjev

Vsak hip razdeljeni zadnji naslovi IPv4

ComputerWorld - Po pričakovanjih bodo vsak hip razdeljeni vsi prosti naslovi IPv4, saj je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) s februarjem dodelila dva razreda A naslovov upravljavcu naslovov za azijsko-pacifiško regijo APNIC-u. Ker je nerazdeljenih le še pet razredov A naslovov IPv4 (102/8, 103/8, 104/8, 179/8, 185/8), stopa v veljavo pravilo o razdelitvi zadnjih IP-naslovov. To predvideva, da vsak izmed regionalnih upravljavcev (afriški AFRINIC, APNIC, severnoameriški ARIN, južnoameriški LACNIC in evropski RIPE NCC) prejme še en razred A naslovov, kar se bo zgodilo še ta mesec, nakar bo na najvišji instanci naslovov IPv4 zmanjkalo.

V sistemu IPv4 lahko naslovimo 4,3 milijarde (232) različnih naslovov, kar je bilo v času spočetja interneta nepredstavljivo ogromno. Danes, ko se skorajda že vsaka naprava povezuje na...

26 komentarjev

Naslovov IPv4 zmanjkuje

ComputerWorld - Number Resource Organization (NRO), ki skrbi za razdeljevanje IP-naslovov, je sporočila, da je nerazdeljenih manj kot pet odstotkov naslovov v prostoru IPv4, ko je regionalni registrar za azijsko-pacifiško regijo APNIC dobil dva nova bloka razreda A. Januarja smo imeli prostih še deset odstotkov naslovov, sedaj jih je polovica manj.

Od 256 razredov A je nerazdeljenih še 12. Po enega bodo v naslednji razdelitvi prihodnje leto dobili v vsaki regiji, preostalih sedem pa ostaja za normalno razdelitev. Dokončno naj bi se vsi naslovi izčrpali prihodnje leto. Za uporabnike sicer kaj bistvenega ne bo spremenilo, saj je uvedba IPv6 že v poteku in velik del internetne infrastrukture že teče pod IPv6.

51 komentarjev

TV: Zakaj IPv6 in težave pri prehodu nanj

Slo-Tech - Naslednji Tehnološki večer, ki ga organizira Klub študentov Kranj, bo na temo IPv6.
Skozi predavanje bomo ugotavljali, zakaj bomo ostali brez IPv4 naslovnega prostora, zakaj razmišljati o uvedbi IPv6, kako bi morala tranzicija potekati, predvidevanje in kako bo tranzicija najbrž potekala v resnici.
Ugotovili bomo tudi, zakaj nimamo delujočega načrta, kakšne so težave s translacijskimi mehanizmi in kako v resnici IPv6 protokolni sklad izgleda. Za konec se bomo vprašali kam in kako naprej ter rekli par besed o zavodu go6 kot slovenski iniciativi za prehod na IPv6. Predaval bo Jan Žorž.

Vidimo se v četrtek, 4. februarja 2010, ob 19.30 uri v prostorih OpenLaba (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj)....

15 komentarjev

Naslovi IPv4 bodo pošli prihodnje leto

Ars Technica - V preteklem desetletju smo porabili novih 1,3 milijarde IPv4-naslovov, tako da je prostih le še 722 milijonov. Celotni bazen uporabnih naslovov obsega 3.706.650.624 naslovov, kar je nekoliko manj kot 232, saj so nekateri rezervirani za posebne potrebe (npr. notranja omrežja, multicast ...).

Ob začetku leta 2000 smo uporabljali 1,6 milijarde naslovov, danes pa je potrošenih že več kot osemdeset odstotkov vseh možnih. Največ naslovov je dodeljenih ZDA (1,5 milijarde, 2-odstotno povečanje v zadnjih desetih letih), sledijo pa Kitajska (232 milijonov, 28 odstotkov več), Japonska (177 milijonov, 17 odstotkov več), Nemčija (86 milijonov, 6 odstotkov več) in Južna Koreja (78 milijonov, 16...

81 komentarjev

Kitajska govori IPv6

China Daily - Po poročanju kitajskega časnika China Daily so na Kitajskem vzpostavili novo hrbtenico internetnega omrežja, ki v celoti temelji na IPv6. CERNET2, kot se imenuje, povezuje 25 kitajskih univerz iz 20 mest in dosega hitrosti med 2,5 in 10 gigabiti na sekundo. Med preizkusom so 7. decembra med Pekingom in Tianjinom prenesli podatke z več kot 40 gigabiti na sekundo. Poudariti velja, da je CERNET2 prvo omrežje, ki v celoti uporablja novi protokol IPv6, ki bo zamenjal sedanji IPV4. Ena izmed prednosti IPv6 je večje število naslovov IP, saj trenutni IPv4 omogoča štiri milijarde, izmed katerih jih imajo ZDA 74 %. Več o tem.

5 komentarjev