»

Vodni bloki

Slo-Tech - Ker je le najboljše dovolj dobro za vas, so tudi tokratna bloka testirali na ProCooling.com in Overclockers.com.

Za prve si je pHaestus ogledal #rotorjev doma narejeni vodni blok. Pri tem nikakor ne smemo mimo dejstva, da je #rotor začetnik recimo temu "odprtokodnega" pristopa k razvoju vodnih blokov. Vse njegove ideje in izsledki so na vojo tako na njegovi domači strani, kot na ProCooling forumih. Poleg tega vse njegove zasnove zahtevajo za izdelavo le najbolj osnovna orodja. Poleg pile in brusnega papirja potrebujemo le še vrtalnik (po možnosti s pomičnim stojalom) ter kako Dremelu podobno orodje.

Drugi blok danes pa je Asetekova Antarctica. Tu ni ne duha ne sluha o DIY duhu, le...

1 komentar

Doma narejen vodni blok

Overclockers.com - Po svetu je izdelovanje doma narejenih vodnih blokov postala že kar nekakšna ptica stalnica. Uporabniki pa kar tekmujejo, kdo bo naredil boljši blok in po vrsti ignorirajo industrijske rešitve, češ da si pravi overclocker mora narediti vodno hlajenje sam. Tako smo bili v preteklosti priča marsikaterim izjemnim vodnim blokom (Slo-techerji se trenutno še vedno lahko načudimo blokom naveze B&M ;)). Med vso hall of fame dizajniranja vodnih blokov, se s svojim dizajnom poizkuša uvrstiti tudi tale tip, ki je na kratko opisal svoj izdelek. Na sliki si lahko ogledate njegov...

0 komentarjev

Pritrjevanje vodnega bloka

OC Mod - Čeprav sta si vodni blok in običajen hladilnik (tisti računalniški, da ne bo pomote) tako po lastnostih, kot po načinu hlajenja precej različna, imata še vedno eno skupno lastnost. Oba znata precej učinkovito uničiti CPU (AMD jao tebi ). Pri doma narejenih vodnih blokih, ki nimajo nekega preizkušenega sistema pritrjevanja, se to lahko zgodi še pogosteje. Da pa do takih in podobnih nevšečnostih nebi prihajalo, so poskrbeli pri OC Mod, kjer so spisali članek tipa "naredi sam" o pritrjevanju vodnega bloka. Članek je večinoma slikoven, utegne pa biti precej zanimiv. Predvsem za tiste, ki se podajajo na trnovo pot izdelovanja vodnega hlajenja.

0 komentarjev

Primerjalni test vodnih blokov

Slo-Tech - Ni ravno vsem v veselje preživeti neskončne ure načrtovanja in rezkanja, da bi potem dobili en spodoben vodni blok. Veliko se jih tako raje odloči za nakup kakšnega komercialno narejenega vodnega bloka. In ravno takšnim bo prav prišel ta test na Tweak Townu. Gre za primerjalni test štirih širše dobavljivih vodnih blokov, obenem pa so na kratko razložili tudi princip delovanja vodnega hlajenja. Priporočljiv ogled... Thnx, mitja34.

0 komentarjev

Zanimiv hladilnik

ChillBlast - Naši tajvanski prijatelji dejansko vodijo razvoj na hladilniškem področju računalništva. Vse inovacije, ki smo jih bili deležni zadnje čase, so prišle ravno iz Azije. Med bolj inovativne produkte vsekakor lahko štejemo tudi Power Coolerjev PCH 113, ki so ga testirali na ChillBlastu. Zadeva je v osnovi precej podobna Orb hladilnikom, le da daje precej bolj masiven vtis, poleg tega pa se ponaša z zares zanimivim in inovativnim sistemom pritrjevanja, ki onemogoča vsakršno poškodbo jedra procesorja ali matične plošče (tako vsaj pravi tip, ki je zadevo testiral). Hladilnik po samih performansah ne izstopa preveč, toda vseeno je vreden ogleda... ...

1 komentar

Izdelava vodnega bloka

KreAture's Home - Nekaterim se zdi izdelava vodnega hlajenje skoraj nemogoč postopek, saj se zaplete že pri izdelavi vodnega bloka in ponavadi je potrebno le-tega naročiti od kakšnega "maherja" ali pa iz tujine. Se pa najdejo tudi nekateri, ki stvar dobro premislijo in pridejo do zelo zanimivih rešitev. Ena izmed zelo nezapletenih in zelo učinkovitih je tale. Vodni blok je narejen na osnovi starega zračnega hladilnika. Vse kar potrebujete je star hladilnik, pleksi steklo, epoksi lepilo ter malo spretnosti in vodni blok lahko izdelate resnično hitro pa še rezultat lepo izgleda in učinkovito hladi. Ogled zelo priporočljiv!

1 komentar

Pritrditev vodnega bloka

OCtools - Pri OCTools so se spravili na reševanje problema pritrjevanja vodnega bloka na procesor in prišli do meni zelo zanimive in enostavne rešitve. Nekatere plošče za AMDjeve procesorje imajo okoli socketa štiri luknje, ki so zelo prikladne za namestitev vodnega bloka. Vse kar še rabite je ploščica približno 5 mm debelega pleksi stekla, iz katerega naredite lepo se prilegajočo ploščico, ki jo namestite na vodni blok in skoznjo s plastičnimi vijaki privijete vodni blok na procesor. Vsekakor zelo lepa in elegantna reštev. Članek vam močno priporočam.

2 komentarja

Srebrno vodno hlajenje

Jaz - Tokratna eksotika ne prihaja z Azije ali ZDA, temveč in znam precej bližnjih krajev, točneje kar iz Slovenije. Forumaš Charles je eden izmed redkih (če ne edini na svetu!) lastnikov popolnoma srebrnega vodnega hlajenja. Za izdelavo je uporabil kar stari komplet srebrnega jedilnega prebora, zadevo pretopil (tip je zlatar ) in preoblikoval v ustrezno obliko. Potem je izdelal srebrni vodni blok, mrzlo ploščo in procesorski distančnik. Po številnik prošnjah in nadlegovanjih v Forumu je zadevo celo poslikal in mi poslal slikice. Prvo sem mislil objaviti le eno eli dve, toda nisem se mogel zadržati in sem kar vse slikice spravil na posebno stran. Zdaj le še upajmo, da bo Charles izmeril temperature s tem izrednim sistemom in nam jih zaupal. Kar začnite ga nadlegovati v Forumu .

7 komentarjev

Juhej!

Jaz - Okies, končal sem trnovo pot popravljanja in indeksiranja VSEH člankov na Slo-Techu. Tako boste sedaj našli popolne sezname trikov, testov in člankov in kar je še pomembneše: povezave celo delujejo . Poleg tega sem ročno obdelal še vsaki članek posebej in dodal razne kozmetične popravke ter spremenil vse mrtve ali napačne povezave. Nova definicija Sizifovih muk? Hell yeah !

0 komentarjev

Navodila za izdelavo vodnega bloka

ProCooling - ProCooling, stručkoti za razne oblike ekstremnega hlajenja, so objavili zelo zanimiv vodič. Gre namreč za njihova navodila kako se lotiti izdelave pravega bakrenega vodnega bloka. Ogled priporočam vsem entuziastom in tistim, ki že dalj časa sanjarijo o vodnem hlajenju. Samo eno opozorilo: včasih se bolj splača kupiti profesionalno narejen vodni blok, kot uničiti očetovo delavnico [>:D].

0 komentarjev