»

Amazon bo z denarnimi nagradami spodbujal zunanje razvijalce za razvoj aplikacij za Alexo

Business Insider - Spletni trgovski velikan Amazon bo odslej zunanje razvijalce finančno nagrajeval za razvoj aplikacij in dodatnih funkcionalnosti za virtualno asistentko Alexo. „Iščemo različne načine, kako nagraditi razvijalce,“ je v sporočilu za javnost zapisal Amazon. Podjetje bo razvijalce nagrajevalo glede na pogostost uporabe njihove rešitve s strani uporabnikov Alexe. Kakšne vsote lahko razvijalce pričakujejo s tega naslova, Amazon ni razkril. Je pa podjetje poudarilo, da gre le za prvi korak in da lahko razvijalci v prihodnjih mesecih pričakujejo še druge piškotke.

Amazon se je za tak pristop odločil zaradi vse močnejše konkurence, predvsem zaradi Googlovega Asistenta in Microsoftove Cortane. Obe podjetji...

0 komentarjev

Lažni Android antivirusnik prodan v več deset tisoč izvodih

Virus shield ob zagonu.

vir: curved.de
Neowin - Konec marca je povsem neznani razvijalec Android aplikacij "Deviant Solutions" uspešno splavil svojo prvo "protivirusno" aplikacijo "Virus Shield 1.0" v Googlovi uradni aplikacijski trgovini Google Play, in to za ceno 3.99 ameriških dolarjev. Aplikacija je v dobrem tednu dni presegla 10.000 nakupov. Razvijalec je nato izdal še popravljeno različico "2.2", ki je spet dosegla čez 10.000 nakupov, ter nabrala povprečno oceno 4.7/5 iz skupaj nekaj več kot 1700 glasov. Uspelo ji je celo priti na vrh spiska top 5 najbolj prodajanih plačljivih aplikacij.

Šele prejšnji vikend so potem nekateri uporabniki ugotovili, da aplikacija pravzaprav ne naredi prav ničesar. Ob zagonu zgolj prikaže slikco ščita z rdečo črko "✗"; ko jo...

44 komentarjev

APPCircus v Ljubljani

Kiberpipa - Prvi MobileMonday dogodek nove sezone bo v Slovenijo prinesel predtekmovanje APPCircusa. Slednji se bo zaključil februarja 2011 na World Mobile Congress-u v Barceloni.

Tekmovanje je namenjeno vsem podjetjem ter samostojni razvijalcem, ki ustvarjajo mobilne aplikacije v najširšem pomenu. Za prijavo je dovolj delujoči prototip. Tekmovanje ni omejeno na specifično mobilno platformo ali operaterja in je tako odprto za vse inovativne ter uporabne aplikacije.

Na lanskem tekmovanju Mobile Premier Awards, ki je predhodnik APPCircus-a, se je slovensko podjetje Visionect prebilo do finala.

Več informacij o tekmovanju dobite na MobileMonday.si

0 komentarjev

Nove težavne aplikacije za Android

Opozorilo o spremembi zahtevanih dovoljenj pri nameščanju posodobitev

vir: engadget
engadget - Po aplikaciji, povezani z ozadji, ki je kar nekaj milijonom uporabnikom ukradla osebne podatke, imamo še eno kočljivo situacijo. Raziskovalska ekipa, ki so jo sestavljali člani državne univerze iz Pensilvanije (Pennsylvania State University), Intelovih laboratorijev in Duke-ove univerze, je odkrila, da so nekatere aplikacije tudi s pomočjo GPS-a prebirale lokacijo naprave in jo pošiljale oglaševalcem, ki so tako lahko posredovali lokaciji najbolj primerne...

21 komentarjev

Amazon bo odprl spletno trgovino z Android aplikacijami

TechCrunch - Amazon se je odločil, da je čas, da se postavi na lastne noge in se upre Googlovi uradni kolekciji aplikacij.



Torej, govorice, ki so se že nekaj časa širile so očitno resnične. Kar nekaj časa se je Amazon že sumilo, da bo nekaj novega odprl, zdaj pa so viri potrdili, da je prav tik pred tem, da odpre svojo malo trgovinico z Android aplikacijami.

Podrobnosti še niso znane, ampak kako naj bi trgovina okvirno delovala si že lahko predstavljajo. Zaenkrat naj bi trgovina obratovala le v Ameriki, razvijalci bodo dobili 70 % dobička, Amazona pa naj bi imel tudi besedo pri tem kako bo njihova aplikacija delovala, kar bo lahko razjezilo marsikaterega razvijalca.

Za zdaj lahko samo še čakamo kaj se bo zgodilo in kaj bo imel o tem povedati Googlov predstavnik Eric Schmidt.

8 komentarjev

Odkrita zmikavtska aplikacija za Android

Slo-Tech - Na konferenci Black Hat sta John Hering in Kevin MaHaffey iz Lookouta predstavila odkritje sumljive aplikacije za Android, ki navidez spremeni ozadje, v resnici pa zbira osebne podatke in jih pošilja neki kitajski strani. Gre za aplikacijo iz Jackeey Wallpaper z Android Marketa, ki jo je s spleta preneslo več kot milijon uporabnikov in vsebuje več znanih ozadij (denimo tista iz Vojne zvezd). Odkrili so jo v okviru projekta App Genome Project.

Aplikacija je zbirala številko SIM-kartice, identifikacijo naročnika, geslo za glasovno pošto in jih pošiljala na www.imnet.us, ki je v lasti nekega Šendženčana. Točno število prenos zaradi narava Android Marketa ni na voljo, se pa giblje med 1,1 in 4,6 milijona. Na Androidu aplikacije niso centralno odobrene, kakor to počne Apple z App Storom,...

14 komentarjev

Google prenavlja licenčni sistem Android Marketa

Shema novega sistema

vir: Android Developers Blog
Android Developers Blog - Vsi lastniki spletnih trgovin si seveda želijo, da aplikacij z njih (oz. mimo njih) ne bi bilo mogoče piratizirati. To je seveda skorajda nemogoče, a vseeno skrbniki lahko nekoliko zmanjšajo enostavnost tega početja. Za piratiziranje npr. iPhone zahteva polni dostop do operacijskega sistema, t.i. jailbreak, medtem ko je nameščanje aplikacij mimo Android Marketa na Androidu popolnoma trivialno, saj potrebujete le namestitveno datoteko .apk, brez kakršnihkoli sprememb na mobilnem telefonu (t.i. root ni potreben).

S tem se je seveda mogoče ogniti omejitvam, s katerimi se sooča Android Market, npr. omejenost plačljivih aplikacij na peščico držav. Tako lahko za .apk poprosite...

56 komentarjev

Oddaljeno brisanje aplikacij z Androida

ComputerWorld - Amazon je pred enim letom storil veliko napako, ko je oddaljeno pobrisal nekaj povsem zakonito kupljenih knjig na bralnikih kupcev, ker se niso mogli sporazumeti z lastniki avtorskih pravic. Takrat so podjetje in izvršnega direktorja domala pribili na križ, Amazon pa se je moral neštetokrat opravičiti, da si je povrnil ugled. A pregled pokaže, da možnost oddaljenega brisanja ni neka redkost ali obskurnost, marveč realna in dostikrat uporabljena možnost. Razlika je le, da podjetja to napišejo v pogoje uporabe in tako preprečijo prelivanja žolča po spletu.

Apple v iPhonu tega sprva ni storil, zato so uporabniki ob odkritju te možnosti zagnali vik in krik. Google je ravnal previdneje in že ob prvi predstavitvi Androida v pogoje zapisal, da lahko oddaljeno pobrišejo aplikacije, ki kršijo dogovore in pravila. Google je te dni na blogu uporabnike obvestil, da so ponovno posegli po tem ukrepu. Zakaj so to obesili na veliki zvon, ni čisto jasno, saj večkrat pobrišejo kakšno neuporabno ali...

32 komentarjev

Android Market s prek 50.000 aplikacijami?

Število aplikacij na Marketu skozi čas

vir: engadget
engadget - Čeprav so se napovedi AndroidLiba v preteklosti že izkazale za nekoliko optimistične, ko so najavili, da je Android Market presegel mejo 20.000 aplikacij (Google je takrat pojasnil, da jih je v trgovini nekoliko manj, okrog 16.000), je vseeno lep pokazatelj rasti Androida dejstvo, da pri AndroidLib trdijo, da je na Marketu prek 50.000 aplikacij. Števec je namreč pred kratkim pokazal številko 50.031, a se v njej skrivajo aplikacije, naprodaj v vseh državah. To pomeni, da v posamezni državi še ni mogoče namestiti 50.000 aplikacij, še več, v večini, tudi v Sloveniji, so še vedno na voljo le brezplačne aplikacije, plačljive pa omejene na 13 držav s tega seznama. Rast je seveda...

14 komentarjev

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Slashdot - Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva...

3 komentarji

Bo Amazon prodajal digitalno glasbo?

Newsweek - Družba Amazon naj bi po pisanju ameriškega tednika Newsweek končno vstopila v svet digitalne glasbe. Nekoč vodilni spletni trgovec je moral svoj primat prepustiti Applu, ki je s svojo spletno prodajalno glasbe in videa iTunes pošteno premešal tržne položaje.

Že januarja je hollywoodska revija Variety najavila, da bo Amazon letos aprila svojim strankam omogočil digitalno pretakanje filmov, ki jih sicer ponujajo na nosilcih DVD. Pri Amazonu se še niso izjasnili, na kakšen način bodo vsebino ponudili v digitalni obliki, jasno je le, da ne želijo kanibalizirati prodaje fizičnih nosilcev. Prva rešitev naj bi strankam omogočala predogled filma za določeno vsoto, ki naj bi se kot vnaprej plačan kredit upoštevala pri kasnejšem nakupu DVD-ja. Druga rešitev je še enostavnejša: kupci DVD-jev naj bi si – medtem ko čakajo, da DVD prispe po pošti – film pretočili preko Amazonove spletne prodajalne.

Čeprav Jeff Bezos, predsednik uprave Amazona, za Newsweek ni želel razkriti detajlov, naj bi...

1 komentar