»

Khan Academy na torrentih

Slo-Tech - O spletni strani Khan Academy smo na naši strani že pisali, nazadnje po zmagi na Googlovem natečaju, a dobre strani gre vsake toliko vnovič omeniti. To pot za omembo izkoriščamo novost na Khan Academy, ki odslej svoje izdelke nudi tudi prek torrenta.

Khan Academy je spletna stran, ki jo je v ZDA ustanovil Bangladeševec Salman Khan. Na njej najdemo kratke, največ petnajst minutne videoposnetke elektronske table in krede, kjer so razložene različne teme - od matematike, fizike in kemije do ekonomije in celo nekaj zgodovine. Odslej je na voljo aplikacija za BitTorrent in µTorrent, ki omogoča brezplačen prenos poljubnih videoposnetkov vsebin s Khan Academy prek omrežja torrent. Na ta način želi skrbnik strani doseči...

5 komentarjev

Google razglasil zmagovalce Projecta 10^100

Google - Google je včeraj razglasil zmagovalce Projecta 10^100, ki se je začel pred dvema letoma. Takrat so javnost pozvali, naj jim pošljejo čim več idej, ki bi spremenile svet. Ljudje iz več kot 170 držav so poslali 150.000 zamisli, izmed katerih so v Mountain Viewu izbrali 16 najboljših, ki so jih postavili na glasovanje. Ljudstvo je spregovorilo in Google je predstavil pet najboljših idej, ki bodo skupno dobile 10 milijonov dolarjev za realizacijo.

Na prvem mestu najdemo Khan Academy, o kateri smo že obširno pisali. Z namenom povečati število predmetov in zagotoviti prevode v najbolj razširjene jezike na svetu prejme dva milijona dolarjev. Na drugem mestu je FIRST, ki promovira znanost in matematiko po svetu s skupinskimi tekmovanji. Da bi...

39 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Google Wikipediji poklonil dva milijona dolarjev

Guardian - Spletna skupnost Wikimedia Foundation, ki skrbi tudi za priljubljeno enciklopedijo Wikipedijo, je zaradi svoje neprofitne narave odvisna od donacij. Vsako leto tako organizirajo veliko akcijo, ko obiskovalce na pasicah na vrhu strani prosijo za kakršnekoli donacije. Poleg podpore uporabnikov jim na pomoč z večjimi zneski priskočijo tudi druge organizacije in podjetja. Google je ta teden prvikrat v zgodovini pomagal Wikipediji, in sicer ji je namenil velikodušna dva milijona dolarjev.

Googlov ustanovitelj Sergey Brin je ob tem dejal, da je Wikipedija eden izmed največjih triumfov interneta. S svojo ogromno zbirko informacij je nepogrešljiv vir za vsakega deskarja na spletu.

Kljub temu še vedno večino prispevkov darujejo navadni uporabniki. Ti so v zadnji akciji, ki se je zaključila januarja, skupno zbrali kar osem milijonov dolarjev, kar je tri četrtine načrtovanih prihodkov za to fiskalno leto.

Gre za lepo gesto in ne nepričakovano, saj Google redno podpira projekte, ki pomagajo...

4 komentarji

Mafija ne mara spama

Slashdot - Nezaželena elektronska pošta oziroma spam je nevšečnost, ki nam polni poštne nabiralnike, najučinkovitejša rešitev pa je skrbno varovanje elektronskega naslova in uporaba dobrih filtrov. Prekipelo pa je ruskim mafijcem, ki so Alekseja Tolstokoževa mrtvohladno pospravili.

Oblasti ocenjujejo, da je Tolstokožev odgovoren za kar 30 odstotkov vseh reklam za viagro in ostale tovrstne izdelke, s čimer je samo letos zaslužil več kot dva milijona dolarjev. To mu bo doslej bolj malo pomagalo, saj so ga našli usmrčenega v svojem domu v Moskvi. To ni edini tak primer, saj so še enega podobnega patrona umorili predlani.

Spam filtri so dosegli novo stopnjo v razvoju.

23 komentarjev

Novi ZZZ Online

Slo-Tech - Izšla je že 114. številka meni najljubšega neobičajnega futuristično-računalniškega magazina, ZZZ Online. Česa so se dotaknili tokrat? Ste vedeli, da okoli Zemlje kroži dobesedno milijarde odvečnih kosov raznih neuporabljanih satelitov, katerih kinetična energija je enaka žogici, vrženi iz stotih metrov višine na tla? Pa to, da je Nike vrgel dva milijona dolarjev za razvoj tekaške obleke, ki pokrije tekmovalca od glave do peta? Branje obvezno. Sedaj vsaj veste, kam gre denar, ki ga porabite za nove superge .

2 komentarja

Hitri denar

CNet - Sledili so načelu "easy money," se lotili uresničitve ameriškega sna, prekršili nekaj zakonov - ter bili zasačeni. Petnajst delavcev podjetja nVidia je ustanova Securities and Exchange Commision obtožila, da so kupili delnice zato, ker so imeli pomembne informacije z notranjosti podjetja, da naj bi takrat, marca 2000, nVidia sklenila dogovor z Microsoftom glede implementacije svojega grafičnega procesorja v Microsoftovo prihajajočo igralno konzolo, Xbox. Teh petnajst ljudi naj bi z insajdersko informacijo zaslužili, reci in piši, slaba dva milijona dolarjev. Z dvema od petnajstih naj bi se že dogovorili za izvensodno poravnavo, usoda ostalih je pa še v rokah kriminalistov. C|Net poroča.

1 komentar