»

Širokopasovni internet najcenejši v Macau, najdražji v Srednjeafriški republiki

BBC - Združeni narodi so nekaj dni pred vrhom Millennium Development Goals Summit, ki bo 19. septembra v New Yorku, objavili izsledke svoje raziskave o dosegljivosti širokopasovnega dostopa do interneta. Cenovno dosegljiv dostop je namreč eden izmed ciljev programa MGD (Millennium Development Goals), s katerim želijo do leta 2015 zmanjšati revščino na svetu in izboljšati življenjski standard za vse Zemljane. Zato tudi vzpodbujajo vlade, da bi si prizadevale za širitev dostopnosti interneta. Doslej je že več kot 30, večinoma razvitih, držav vzpostavilo okvirne programe za razvoj, tako da bo internet dostopen sleherniku.

Ugotavljajo, da je penetracija širokopasovnega interneta po svetu še vedno zelo neenakomerno razporejena, pri čemer se razlike med državami povečujejo in ne zmanjšujejo. Merjeno v odstotkih povprečne plače (torej z realno kupno močjo) je širokopasovni internet najcenejši v posebni administrativni regiji Kitajske Macao, kjer je treba za internet povprečno delati pol ure na...

81 komentarjev

Internet za vse Fince

Optična vlakna - rešitev za visoke hitrosti

vir: BBC
BBC - Z današnjim dnem je Finska postala prva država na svetu, kjer je dostop do širokopasovnega interneta ena od univerzalnih storitev za njene prebivalce. Sicer gre za povezavo z le 1 Mbit/s prepustnosti, a so se zato obvezali, da bodo prav vsi prebivalci do leta 2015, torej čez 4 leta in pol, v svet povezani s 100 Mbit/s. Prvi del naloge, povezava vseh prebivalcev z enim megabitom na sekundo, ne bo pretirano zahteven, saj ima Finska že 96% penetracijo To pomeni, da morajo telekomunikacijska podjetja splet omogočiti še v 4000 domovih.

Finski minister za komunikacije, Suvi Linden, je povedal, da so prek raziskave dognali, da internet Fincem ne predstavlja več le zabave, zato je dostop za vse prebivalce nujen. O podobni...

41 komentarjev

Internet se ne ceni več

Cena mesečnega dostopa do spleta

vir: Ars Technica
Ars Technica - Nova študija o cenah dostopa do interneta po svetu kaže, da se internet v zadnjem času ni opazneje cenil, se je pa hitrost dostopa konstantno povečevala. Od septembra 2007 se je svetovna cena za megabit dostopa do spleta, preračunana v dolarje, zniževala, ponekod občutno. Optika ima 20 odstotkov nižje cene, kabelski dostop 30, DSL pa skoraj 40. Preračun na mesečni dostop z upoštevanjem paritete kupne moči (PPP) pa pokaže, da račun konec meseca ni nič nižji. Zdi se, da je internetno tržišče zasičeno, tako da kakšnih občutnih pocenitev ni več pričakovati. Še vedno je globalno najcenejši širokopasovni dostop do interneta preko povezav DSL, sledi kabelski internet, najdražja pa je optična povezava. V povprečju stane optika 35 dolarjev. Pri nas je še...

116 komentarjev

Širokopasovni internet se cení

Overclockers Australia - V tekočem letu so se po svetu cene za širokopasovni dostop do interneta znižale za približno petino, ugotavljajo Britanci. Najbolj so na udaru DSL-povezave, ki v povprečju stanejo 53 dolarjev mesečno, medtem ko so še na začetku leta 67.

Pavšalne primerjave so sicer zelo netočne, saj so odstopanja po geografskih regijah precejšnja. V ZDA stane megabitna povezava v povprečju 16 dolarjev, medtem ko v Afriki in na Bližnjem vzhodu kar 46. V Evropi so cene še nižje, najnižje pa so v Aziji, kjer megabit v povprečju stane štiri dolarje. Kabelski dostop do interenta se je v Evropi pocenil in pohitril, tako da je sedaj za razliko od lani cenejši kot v ZDA.

37 komentarjev

DelphiPLus

The Register - Borland je pred časom preko svoje e-liste poslal sporočilo, v katerem prejemnike obvešča, da bo prenehal s svojo zastonjsko forum storitvijo, saj je bilo vse premalo klikov na vstavljene pasice. Na srečo servisa niso ukinili, le problikovali v plačljivo storitev DelphiPLus. Za mesečni dostop do forumov brez oglaševalskih pasic bo potrebno plačati $3.95. Klik!

0 komentarjev