»

Navijanje ATI Radeon X800XT

Akiba PC-Tuning - Ne davno tega je ATI izdal svoje najnovejše in najhitrejše kartice. Serija X800 obeta veliko hitrosti in surovo moč. Vendar pa tudi ta moč in hitrost ni zadovoljila vseh uporabnikov.

Na tej strani najdete posnetke extremnega navijanja Radeona X800pro in X800XT. Na Intelovem sistemu, navitem na 4Ghz jim je upelo spraviti jedro Radeona X800TX na 717MHz, jedro Radeona X800PRO pa na 696Mhz, tako da so dosegli 15738 točk v 3Dmarku 2003 oziroma 33484 točk v 3Dmarku 2001. Vse kar za tak podvig potrebujete je nekaj suhega ledu in stekleničko etanola, ter seveda živce.

19 komentarjev

Svetloba ima zavore

SMH - Če vam rečem, da Einsteinova enačba E = mc^2 ne drži se mi boste smejali, toda začeli so dokazovati, da je to res. Profesor Davies je za to ugotovitev in delo na tem "projektu" celo dobil "Michael Faraday Award", ki jo podarja Royal Society v Londonu.

Svetloba potuje kot smo do sedaj mislili s 300.000 kilometri na sekundo, toda dokazali so, da se je ob velikem poku hitrost spremenila. Kot pravijo v članku na SMHju hitrost nikoli ni bila "dana od boga", da bi jo lahko enačili z našo predstavo in ji določili točno vrednost. Zelo zanimiv, a kratek članek si le preberite, saj so se s tem odkritjem močno zatresla fizikalna tla. [:D]

11 komentarjev

Hercules znižal cene Kyro karticam

X-Bit Labs - Po tem, ko so pri Nvidii ob prihodu novih Titanium procesorjev kar občutno znižali cene svojim starim MX-om, se je za podoben korak odločil tudi Hercules, ki je pocenil svojo družino kartic, ki bazirajo tako na Kyro 1, kot tudi Kyro 2 čipu. Kljub pocenitvam pa je jasno, da se Kyro 2 kartice s predstavitvijo Titatnium procesorjev vse bolj selijo na low-end tržišče (čeprav lahko Kyro 2 pogojno še vedno konkurira slednjim). Vendar pa je jasno, da mora STM čimprej narediti naslednika Kyra 2, saj ga bosta v nasprotnem primeru povozila oba konkurenta - tako Nvidia, kot tudi ATI, ki se je izkazal s svojimi Radeoni 2. Nove cene si lahko ogledate tukaj.

1 komentar

Kyro 2 Ultra in Kyro 3

The Register - STMicro se je odločil, da še niso pripravljeni na izdajo Kyra 2 Ultra, ki naj bi ga po nekaterih poročanju ugledali konec poletja. Razlogov za to je več: Kyro 2 se zaenkrat prodaja dobro, zato STM gotovo noče pokvariti prodaje z izdajo novega čipa, STM hoče ustvariti dobro podporno mrežo za svoje Kyro čipe in Kyro 2 se ne navija dovolj dobro. Kateri izmed teh vzrokov je najbolj točen, itak ve samo STM. O Kyru 3 pa se itak ne splača govoriti, saj se zaenkrat še ne ve točno, kdaj naj bi čip sploh ugledal prodajne police. Več o tem tukaj.

0 komentarjev

Kyro 2 -> "Kyro 2 Ultra"

Slo-Tech - Ne, Kyro 2 Ultra grafičnih kartic najverjetneje ne bomo videli še kar lep čas. Tisti, ki pa si lastite Kyro 2 grafično kartico (po možnosti Herculesovo), pa si lahko svojega Kyra spremenite v Ultra verzijo z že preizkušeno metodo. Premeščanje uporov? Ne, z navitjem. Kako? Oglejte si vodič na tej strani in izvedeli boste. Tip je na svojega Kyrota obesil hladilnik Volcano 2 in kup bakrenih hladilnih reber, ki so poskrbela za hlajenje RAM čipov. Izdelek si lahko ogledate na spodnji sliki. Drugače pa vedno bolj mislim, da je navijanje Kyro 2 kartice postal nekakšen preizkus, ki ugotovi, če overclocker zares obvlada navijanje. Morda pa tudi ne. Thanx, Sadar.

3 komentarji

Nekaj informacij o Kyru 2 Ultra

The inquirer - Kakih natančnih podatkov o Kyru 2 Ultra še vedno ni, je pa toliko več raznih govoric, ki se včasih izkažejo za malce bolj, včasih za malce manj natančne. The Inquirer poizkuša ločiti zrna od plev: PowerVR-ove informacije o prihajajočem čipu so še vedno precej skope. Kljub skopim informacijam, pa je vsaj Hurcules izdal ime prihajajoče kartice, ki se bo imenovala Prophet 4800 (kodno ime Kyra 2 Ultra je ST4800, kodno ime Kyra 2 pa ST4500). Znano je tudi, da bo Kyro 2 Ultra deloval pri višjih hitrostih, kot original (Kyro 2), ki pa zaenkrat še niso znane. O njih lahko samo ugibamo; predvidevane so frekvence čez 200 MHz, nekateri viri pa navajajo, da naj bi Kyro 2 Ultra deloval pri neverjetnih 225 MHz. Med drugimi, tudi samo ime "Kyro 2 Ultra" še ni potrjeno, vendar je zaenkrat najbolj razširjeno med računalničarji. Gotovo se nebi preveč čudil, če bi PowerVR nov čip, ki ga lahko pričakujemo oktobra ali novembra, poimenoval kar Kyro 3. Vendar je to malo manj mogoče, saj smo že prej...

1 komentar

Ekstremno navijanje GeForca 3

X-Bit Labs - Po ekstremnem navijanju Kyra 2, so se pri X-bit labsih odločili, da se preizkusijo tudi pri navijanju GeForca 3. Tudi tokrat so uporabili enake metode kot pri Kyru 2. GeForca 3 so navijali s pomočjo večanja voltaže samega procesorja. Žal je pri GeForcih 3 to malce bolj zapleteno, kot pri Kyrotu, saj je treba priciniti kar nekaj uporčkov, predvsem pa je treba vedeti za kaj se pri vsej stvari gre. Vedeti morate tudi, da se GeForce pri ekstremnem navitju in povečani napetosti samega procesorja kar precej greje, zato je treba poskrbeti za dobro hlajenje. X-biti so pobrusili procesor, ter dali nanj Tehremaltakovega Volcana II. Nekaj so premišljevali celo o peltierju, vendar so se kasneje premislili. Rezultat: GeForce 3 na Visiontekovi kartici je po končanem navijanju deloval pri 270 MHz, njegov ram pa pri 600 MHz (300 MHz DDR) .
Postopek so ponovili še na ASUS V8200 karici, vendar je tukaj GeForce 3 deloval s "samo" 260MHz, pomnilnik pa s 580MHz (290MHz DDR).
X-biti so zopet dokazali,...

4 komentarji

Ekstremno navijanje Kyra 2

X-Bit Labs - Squeezing All Juices... se glasi podnaslov tega članka. Vendar tokrat ne boste brali članka, ki vas bo učil kako čimbolj temeljito iztisniti sok iz pomaranče ali kakšnega drugega agruma. Ne, podnaslov v prenesenem pomenu pomeni izkoriščanje poslednjega MIPS-a iz Kyra 2. Ker gre za ekstremno overclockanje, ne bo dovolj le nastavljanje želenih frekvenc v programu za navijanje in upanje na najboljše. Če hočemo iz Kyra 2 spraviti kar največ bo potrebno malce cinjenja. Vsa skrivnost je v tem, da na nek čip pricinimo uporček, ki Kyru 2 zviša Vcore. Pri višji Vcore napetosti pa je Kyro 2 bolj stabilen pri višjih frekvencah (podobno kot pri navijanju CPU-ja). Rezultat povišane napetosti je zmožnost delovanja Kyra 2 pri neverjetnih 200 MHz (za procesor, katerega pomnilnik deluje sinhrono s frekvenco procesorja je to že kar dosežek). Do take frekvence so prišli navijalci na X-bti labsih. Vendar X-biti niso opisali samo navijanja Kyra 2. Članek so izkoristili tudi za obsežno testiranje navite...

1 komentar