»

Novi Itaniumi

News.com - Intel namerava v naslednjem letu poslati na trg devet novih modelov Itanium procesorjev, ki so namenjeni najzahtevnejšim strankam. Procesorji so znani pod imenom Montecito, pomenijo pa tudi prvo večjo posodobitev Itaniumov v zadnjih nekaj letih.

Novi izdelki bodo tako nekoliko hitrejši od predhodnikov, zahvaljujoč tehnologiji Foxton, ki dopušča delovanje jedra pri višji frekvenci, dokler se to ne začne preveč greti - točneje - dovoljuje delovanje jedra pri 200 Mhz višji frekvenci od privzete. Obenem so Itaniumi pridobili še drugo procesorsko jedro, postopek izdelave pa je 90nm. Zaenkrat bodo na voljo trije modeli - enojedrni Itanium 9010, ki bo deloval pri 1.6 GHz in imel 6Mb predpomnilnika, ter dvojedrna 9020 (1.4 GHz) in 9040 (1.6 GHz), oba z 18Mb predpomnilnika. Sledil jim bo še hladnejši, 1.2 GHz dvojedrni 9018 z 12Mb predpomnilnika, najmočnejši napovedani model pa bo pretikal tranzistorje pri 1.8 GHz, pomagal pa si bo s 24Mb predpomnilnika. Za podrobnejši opis in informacije...

12 komentarjev

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

SuSE za Itaniume2

MadPenguin.org - Nemško podjetje SuSE je danes oznanilo izid SuSE Linux Enterprise Server 8 za družino procesorjev Intel Itanium, ki je tako postal je prvi strežniški izdelek tega podjetja za procesorje Intel Itanium 2. SuSE je bil prav tako izbran za člana "TeraGrid", znanstvenega računalniška sistema za raziskovalce znotraj Združenih držav Amerike. Več o tem.

0 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Itaniumi prihajajo

DigiTimes - Dobesedno leta po prvi najavi in po nešteti spremembah v specifikacijah vse kaže, da bomo v roku parih mesecev končno zagledali prve Itaniume, Intelove 64 bitne procesorje. V prvi polovici tega leta bo namreč Intel izdal prvo različico procesorja s "starim" Merced jedrom. Ob procesorju bodo izšla tudi ustrezna vezna čipovja, in sicer 460GX ter i870. 460GX čipovje bo podpiralo do štiri Itaniume v navezi s PC100 SDRAM pomnilnikom (bljak? bljak!), i870 pa bo podpiralo 2-512 CPUjev.
Že v drugi polovici tega leta pa bomo videli novo revizijo procesorja in sicer na McKinley jedru.
No, mogoče bodo procesorji tokrat celo izšli, toda če sklepamo po dosedanjih izkušnjah... Več lahko preberete tukaj.

11 komentarjev

Itanium... kaj je že to?

The Register - Huh, že samo ponovna omemba Itaniuma v današnjem toku računalniških novic me je dovolj presenetila, da zadevo delim z vami. Mogoče se najstarejši med vami še spomnite prve omembe naslednjega Intelovega strežniškega superprocesorja, takrat imenovanega Merced ( ok, vem, da sem ironičen [0:)]). Zadeva se je medtem preimenovala, pojavljalo se je ogromno špekulacij in obljub, potem pa je vse vtihnilo. Sedaj pa na The Registerju poročajo, da kar nekaj interesentov za Itanium sisteme ( veliki znanstveni centri, banke... ) te imajo že kar nekaj časa, okoli 6000 pa jih bodo še razposlali. Gre za testne sisteme, toda v končni prodajni produkti se ne bodo kaj prida razlikovali. Dejanski izid Itaniuma je sedaj postavljen na marec 2001, prva modela pa bosta na voljo pri 733 in 800MHz z 2 ali 4MB predpomnilnika. To bi pa res imel za SETI [>:D]. Več lahko preberete tukaj.

0 komentarjev