»

Izšel Solaris 11

Techworld - Dolgo časa je minilo od izida zadnje velike verzije na Unixu osnovanega operacijskega sistema Solaris. Verzija Solaris 10 je izšla daljnega leta 2004, ko je zanj skrbel še Sun. Vmes je Sun pohrustal Oracle (in ubil OpenSolaris), tako da sedaj slednji nastopa kot izdajatelj novih verzij. Verzija Solaris 11 Express, ki je bila neke vrsta generalka za prva enajstico, je izšla lani novembra, ta teden pa je Oracle izdal še pravi Solaris 11. Novosti je precej, v glavnem pa Oracle promovira večjo prilagojenost za oblake in tesnejšo integracijo z ostalimi Oraclovimi izdelki, kot so Database 11g, Fusion Middelware 11g, Enterprise Manager Ops Center (kratek pregled najpomembnejših izboljšav).

Oracle pravi,...

5 komentarjev

Izšel Solaris 11 Express

OSNews - Včeraj je izšla prva uradna nova različica Solarisa po Oraclovem prevzemu Suna in sicer Oracle Solaris 11 Express 2010.11. Čeprav pri Oraclu trdijo, da je primerna tudi za produkcijo, je v prvi vrsti namenjena predvsem za pokušino in priprave na "pravo" enajstico, ki naj bi izšla prihodnje leto. V seznamu novosti glede na različico 10 najdemo kar nekaj bonbončkov, ki jih poznamo že iz evtanaziranega OpenSolarisa, npr. namizje Gnome (opcijsko) namesto CDE, paketni sistem IPS, SMF kot poenoten okvir za upravljanje s strežniškimi storitvami, poenoten okvir COMSTAR, ki omogoča izvoz diskovnega prostora prek omrežij SAN (npr, iSCSI, Fibre channel, FCoE), virtualizacija omrežnih priključkov, tudi root ni nič več poseben uporabniški račun temveč "vloga" (angl. role), ki se dodeli pristojnim uporabnikom. Nekaj novosti je tudi glede na zadnjo uradno različico Opensolarisa, izpostavimo samo možnost deduplikacije in enkripcije v ZFS, možnost priprave prilagojenih distribucij za specifične...

3 komentarji

Oracle ubil OpenSolaris

Heise - Le nekaj mesecev po prevzemu Suna Oracle že lomasti. Te dni se je na spletu znašlo elektronsko sporočilo Solarisovim razvijalcem, v katerem jih obvešča o žalostnem koncu OpenSolarisa kot odprtega sistema. Oracle namreč želi iz Solarisa narediti velik poslovni operacijski sistem za svoje stranke, ki že uporabljajo njihove podatkovne baze. OpenSolaris tu zraven ne sodi.

Oracle trenutno zaposluje nove razvijalce Solarisa, medtem ko odprtokodni razvijalci OpenSolarisa ne bodo več prejemali izvorne kode med razvojem, marveč zgolj po večjih izdajah. Doslej je namreč skupnost imela dostop do tako imenovanih prekonočnih gradenj (night build), sedaj pa te prakse ne bo več. Še vedno bodo na voljo posodobitve pod CDDL (pod to licenco bo ostala...

47 komentarjev

Solaris nič več zastonj, le s Sunovimi računalniki

Ars Technica - Oraclov prevzem Suna se za uporabnike na UNIX-u temelječega operacijskega sistema, Solaris, spreobrača v nočno moro, vsaj če ti isti uporabniki nimajo tudi Sunovih strežnikov. Solaris je bil pred nakupom namreč brezplačen za uporabo, ki ni vključevala tehnične podpore. Že pred časom so to pri Oraclu spremenili in brezplačno licenco omejili na 90 dni, če gre za komercialno rabo, tudi v produkciji. Zasebna uporaba bo še naprej ostala brezplačna.

Predvidevalo se je, da bodo morali uporabniki za uporabo Solarisa kupiti naročnino, s katero pride tehnična podpora. A tukaj so pri Oraclu naredili zanimivo potezo, saj bodo licence prodajali le v paketu s strojno opremo, torej Sunovimi strežniki. Tako ne bo legalnega načina za uporabo Solarisa na računalnikih, ki jih ni izdelal Sun, ter so v komercialni uporabi.

Novi pogoji sicer veljajo le za zadnjo stabilno različico Solarisa, medtem ko je OpenSolaris še vedno brezplačen. A tudi tu se zatakne, saj težko pričakovana izdaja OpenSolarisa...

35 komentarjev

Dobrodošli v preteklost...

Slo-Tech - 21.4.1994:
rlogin [hostname] -l -froot
IBM AIX rlogin bypass vulnerability

12.2.2007
telnet -l -froot [hostname]
Sun Solaris 10/11 telnet bypass 0-day

Res je telnet že precej arhaičen in večina uporablja SSH ali telnet over SSL. Fascinantno pa je, da se še vedno lahko odkrije tako trivialne ranljivosti... Pomankljivost je bila odkrita s pomočjo OpenSolaris izvorne kode. Le koliko časa je bila znana le posvečenim krogom?

Več informacij:
SANS DShield

In ko smo že pri 0-day ranljivostih, v javnosti se je pojavil tudi remote exploit, ki izkorišča ranljivost v priljubljenem Torrent klientu uTorrent v1.6 (zadnja različica). Gre pa za prekoračitev na kopici (heap overflow). Uporabniki Windows XP SP2/Vista niso ranljivi.

18 komentarjev

Sun in Google se bosta medsebojno oglaševala

ZDNet - Google in Sun sta sklenila sodelovati pri razvoju in promociji programja, med drugim OpenOffice.org, Jave, OpenSolarisa ter Google Toolbara. Za začetek boste ob prenosu JRE dobili tudi Google Toolbar, Google pa bo poskrbel za promoviranje OpenOffica, v katerem pa bo, če se bodo mravljice strinjale, po novem tudi nekakšna različica Google Toolbara. In vse to je le začetek. Obe podjetji se tako z zduženimi močmi še bolj neposredno podajata v zelje Microsoftu.

15 komentarjev

OpenOffice.org 2 odslej samo pod LGPL

WikiNews - Sun Microsystems je doslej svoje odprtokodne projekte izdajal pod dovoljenjem SISSL. Ker se licenca zunaj Suna ni prijela in ker odkprtokodna skupnost teži k zmanjšanju števila odprtokodnih licenc, so se odločili SISSL "upokojiti" in vse projekte pod to licenco odslej izdajati izključno pod LGPL. Najbolj znan izdelek, ki ga bo doletela ta sprememba, je zagotovo druga generacija pisarniške zbirke OpenOfice.org. Mimogrede, drugi Sunov odprtokodni paradni konj, OpenSolaris, ostaja pod dovoljenjem CDDL.

2 komentarja