»

Chaintechove plošče

X-Bit Labs - Na izdajo novih plošč se pripravljajo tudi pri Chaitechu, saj si nočejo pokvariti dokaj dobrih poslovnih rezultatov, ki jih dosegajo zadnji čas. Pripravljajo nam 3 matične plošče, ki bodo znale upravljati samo s pomnilnikom DDR SDRAM.
Zanimivi sta CT-7SJD in CT-7SJR, ki bosta razširili ponudbo hudo zignoriranega a še vedno odličnega SIS-ovega nabora 735. Obe bosta narejeni v formatu ATX, 3 DIMM vtičnice pa bodo poskrbele za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Na ploščah bo še 1 AGP 4x in 6 PCI rež ter 6-kanalna CMI 8738 zvočna kartica. CT-7SJR se bo od prve razlikovala po vgrajenem IDE RAID krmilniku.
CT-7VJD2A se bo nagibala bolj na Viino stran, saj bo osrednji nabor tukaj VIA KT266A. Plošča bo manjša izjema, saj bo podpirala tako DDR, kot tudi navadni PC133 SDRAM (za oba tipa pomnilnika bosta na voljo 2 DIMM vtičnici). Na plošči ne bodo manjkali niti 1 AGP 4x, 5 PCI, 1 ACR in 1 CNR slot. Za nezahtevne pa bo tu še zvočni čip CMI 8738. ...

0 komentarjev

Acorpova Celeron plošča

X-Bit Labs - Po predstavitvi novih Celeron procesorjev, ki bodo odslej bazirali na najnovejšem Tualatin jedru (100 MHz vodilo, bakrene povezave, kovinska ploščica za varovanje jedra, 0.13 mikronska tehnologija, ...), so se marsikateri proizvajalci odločili, da izdelajo nove plošče, ki bodo povsem prilagojene novim Tualatinskim Celeronom in Tulatin procesorjem nasploh. Eden izmed teh ponudnikov svežih matičnih plošč za nove Celerone je tudi nam dokaj neznano podjetje Acorp, ki se poleg izdelovanja matičnih plošč ukvarja tudi z (low-cost) grafičnim karticam. Njihov najnovejši izdelek se bo imenoval 6PRO266TA, baziral pa bo na Viinem Apollo Pro266T naboru (črka T pomeni, da je nabor prilagojen za Tualatin procesorje). Plošča bo narejena po standardu ATX, podpirala pa bo (logično) Socket370 procesorje. Poleg tega bodo na ploščo pricinjene še 3 DIMM reže, v katere bomo lahko stlačili do 3 GB DDR SDRAM pomnilnika. 5 PCI rež bo skrbelo za razne kartice, 1 AGP 4x reža za grafično kartico, 6 USB vtičnic...

0 komentarjev

ASUS TUSL2-C

X-Bit Labs - ASUS je poskrbel tudi za lastnike Tualatinov, ki niso zadovoljni s privzeto frekvenco procesorja. Izdal je namreč matično ploščo, ki je narejena posebej za Tualatine. Čeprav podpira Tualatine, je plošča združljiva tudi s prejšnjim generacijam Intelovih procesorjev (Coppermine, Celeron). Plošča je nekakšna izpeljanka CUSL2-C, zato ji je precej podobna. TUSL2-C bazira na i815 B-step chipsetu (posebej prirejeno za Tualatine) in je narejena v ATX formatu. Ima 3 DIMM reže (podpira maksimalno 512MB PC100/PC133 SDRAM-a), 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža in 6-kanalno CMI-8738 zvočno kartico. Ker je ASUS overclockersko podjetje, ploščo krasi nekaj že kar tradicionalnih nastavitev, kot so: Vcore, Vio in spreminjanje FSB (v korakih po 1 MHz). Pa še to: plošča je zaenkrat naprodaj le na Japonskem, njena cena pa se giblje od $128 do $144. Slike te plošče najdete tukaj.

0 komentarjev

Coppermine-T in Tualatin

OC Workbench - O Copperminu in Tualatinu je bilo na Slo-Techu že veliko govora. Specifikacije so bile omenjene, tako da bi moral skoraj vsak od vas vsaj malo poznati ta dva procesorja. Specifikacije pa ne pomenijo nič, če procesorjev niste videli na slikah. Vsaj tako pravijo na tej strani, kjer so primerjali Coppermina-T in Tualatina. Tokrat ne gre za kakšne hude primerjave. Na tej strani se nahajata samo dve sliki, ki kažeta Coppermina-T in Tualatina iz sprednje in zadnje strani. Procesorja sta si precej podobna, tako, da ju lahko nevešče oko kaj hitro zamenja. Če ste se odločili za nakup Tualatina, bodite zato še posebej pozorni. Namig: če niste prepričani, ali imate v računalniku Copprermina-T ali Tualatina, je tu še vedno dobri stari WCPUID. Problem rešen.

0 komentarjev

Bela matična plošča

X-Bit Labs - Po modri (Gigabyte), rdeči (ASUS) in črni (ASUS), bo prišla še bela matična plošča. Ja, tako je. Njen PCB bo bel.
Šlo bo za ABIT ST6E-RAID in ST6E. Razlika med njima je, da ena ima RAID druga pa ne. Imela bo Socket370/FC-PGA2 ležišče in bazirala na Intel i815EP B-stepping čipovju. Ima pa tri DIMM reže za PC133 SDRAM. Na njej so še 1 CNR reža, 1 AGP reža in 6 PCI režter 4 USB vhode. Verzija z RAID-om bo imela še HighPoint HPT370 kontroler. Kot vse novejše ABIT-ove matične plošče, bo tudi ta podpirala SoftMenu III, torej navijanje iz BIOS-a. Navijati se bo dalo od frekvence 50MHz do 250MHz v korakih po 1MHz. Spreminjati se bo dalo tudi Vcore napetost; to...

13 komentarjev

Hercules-ov preklic

Guru 3D - Pred nekaj dnevi sem poročal, da namerava Hercules narediti kartico na Nvidia GeForce3 čipu, s 128MB RAM-a. Hercules je to danes preklical. Ugotovil je namreč, da se mu take kartice ne splača izdelovati. Povprečni kupec namreč ne bi kupil take kartice. Načrtovalci, grafiki in drugi, ki potrebujejo močne grafične kartice pa že imajo Quadro kartice, narejene posebej za ta namen. Čeprav bi bilo kar zanimivo videti, kako se 128MB obnese na kartici za igre.

4 komentarji

ASUS BIOS-i

ASUS - Za vse tiste, ki imate ASUS matične plošče. ASUS je danes objavil nove verzije BIOS-ov za CUSL2, CUSL2-LS, CUSL2-M, CUEP2-M, CUSL2-C, CUV4X-LS in CUV4X-E. Torej le hitro odsurfajte sem in si naložite nove BIOS-e! Še pred tem pa vam predlagam, da si preberete članek o pravilnem flashanju BIOS-a. Včeraj je bil objavljen v novicah, najdete ga pa tukaj.

1 komentar

ASUS CUSL2-C Black Pearl

vir: ASUS
ASUS - Yay! Tudi ASUS misli na nas moderje! Drugače si namreč ne morem razlagati izdaje nove matične plošče, ki se od svoje "predhodnice" (popularne CUSL2-C) ne razlikuje po ničemer drugem, kot barvi tiskanega vezja, ki je- uganili ste- črno! Prava stvar za vse srečne lastnike prozornih ohišij (ki jih na žalost v Sloveniji še ni, toda pozor: naš sponzor GlobalCool bo kmalu dobil prvo pošiljko prozornih pleksi ohišij!). Seveda gre za omejeno serijo, in prav zanima me, ali bomo kakšno ugledali tudi v Sloveniji.
Aja, ko smo že pri črnih matičnih ploščah... AOpen, ki se je ravno te dni pojavil v Sloveniji, tudi rad izdaja črne matične...

0 komentarjev