»

Prisluškovalna orodja v podatkovnih kablih

Slo-Tech - Navajeni smo že, da nepoznanih USB-ključev in podobnih naprav ne gre vtikati v računalnike, ker mimogrede nanje prinesemo kakšno nesnago. V resnici pa to velja za vse aktivne naprave z USB, kamor lahko uvrščamo tudi - kable. In nevarnost ni omejena le na USB, temveč vsako dvosmerno podatkovno povezavo. Primer so lažni kabli za Applov priključek lightning.

Prvikrat smo zanje slišali avgusta, sedaj pa poteka že njihova množična proizvodnja. To pomeni, da se bodo z 200 dolarjev, kolikor so stali prototipi, močno pocenili. Kot pravi avtor MG, ki je kable poimenoval O.MG, gre za modifikacijo, ki ohrani vse normalne funkcionalnosti kablov (prenos podatkov in polnjenje), a hkrati vzpostavi še brezžično dostopno točko (hotspot). Ta omogoča hekerjem v bližini, da se povežejo v napravo in pridobijo polni dostop.

Proti takšnim napadom se v resnici kaj dosti ne moremo boriti. Edina pametna rešitev je, da v naprave ne vtikamo neznanih kablov. Temu pritrjujejo tudi proizvajalci. Apple je...

34 komentarjev

Applova zamujena priložnost z Lightning konektorjem

Nov "Lightning" konektor.

vir: engadget
ITworld.com - Kot že rečeno, ima pred dnevi predstavljeni iPhone 5 tudi nov 8-pinski konektor, imenovan Lightning, ki zamenjuje prejšnji 30-pinski dock konektor. S spremembo so bojda prihranili nekaj dragocenega prostora za povečanje baterije na 1440 mAh (ki sicer še vedno ponuja krajši čas pogovora od izvirnega iPhona iz 2007), a če že, bi lahko to priložnost izkoristili za prehod na micro USB, tako kot (so jo že) domala vsi ostali proizvajalci.

Apple je l. 2009 namreč z Evropsko komisijo podpisal memorandum o soglasju za čimhitrejši prehod na micro usb konektor. Obvezo je dosedaj izpolnjeval z adapterjem, kar je očitno plan tudi vnaprej, na veliko nejevoljo potrošnikov. Adapter z Lighting na micro USB stane 18 evrov...

105 komentarjev

V pripravi enotni standard za polnilce prenosnih računalnikov

Slashdot - Ko je EU uspela pritisniti na proizvajalce pametnih telefonov, da bodo poenotili standarde za izdelavo polnilcev, tako da ne bomo potrebovali več za vsako znamko svojega, je bil to velik uspeh. Še večji uspeh pa bi bil isto doseči pri prenosnih računalnikih, kjer je situacija še slabša. Proizvajalcev in sestavljavcev je vedno več, polnilcev pa nič manj.

Pojavljajo se prvi poizkusi, da bo to dosegli. IEEE je osnoval delovno skupino UPAMD (Universal Power Adapter for Mobile Devices), ki si prizadeva standardizirati polnilce za vse prenosne naprave. Nanj bo mogoče priključiti katerokoli...

97 komentarjev

Applova skrivnost polnjenja iPhona razvozlana

Slashdot - Minty Boost je projekt, v sklopu katerega računalniški entuziasti gradijo polnilce elektronskih naprav prek USB-vhoda, ki pa energijo črpajo iz alkalnih baterij in se ne priključijo v računanik. Za večino to deluje odlično, medtem ko so Applovi izdelki nekoliko bolj izbirčni. Apple jih je namreč navadil le na licenčne polnilce, zato ob poizkusu polnjenja prek domačih rešitev protestirajo. V Minty Boost so raziskali, kako so videti licencirani polnilci za iPhone 3 GS in kaj je tisti dodatni bit, zaradi katerega delujejo.

USB-vrata imajo namreč štiri priključke. Ničlo in petvoltnega za elektriko (ta se izkoriščata za polnjene naprav) in dva podatkovna. Mnogo naprav, ki se z...

8 komentarjev

USB priključki že v zidu

Vtičnici domače izdelave levo, FastMacova desno

engadget - Dandanes vedno več (prenosnih) naprav za polnjenje uporablja kar enega izmed pomanjšanih USB priključkov oz., npr. iPodi in iPhoni, poseben priključek, ki ima na drugem koncu kabla vseeno USB priključek. Ker je z iskanjem založenih polnilcev vedno težavno, je logično, da USB priključke vgradimo kar v zid in naprave polnimo neposredno, brez adapterja z omrežne napetosti na USB. Sprva se je, sicer za Američane, na strani Instructables znašlo navodilo, kako običajno (dvojno) vtičnico predelati v dvojno USB vtičnico, zdaj pa (ponovno zaenkrat le Američani) takšne vtičnice lahko kupijo kar na spletu. Za razliko od domačih navodil vtičnica, ki jo za 10 dolarjev ponujajo pri FastMac, vseeno obdrži svojo prvotno nalogo, saj se USB priključka nahajata ob običajnih (v tem primeru 110 V) omrežnih priključkih. Dobra novica je tudi, da v primeru, ko na...

23 komentarjev

Intel P55, Windows 7 in iPhone se ne marajo

The Register - Konec preteklega tedna so se na internetu zakrožila poročila nejevoljnih uporabnikov vrhuncev tehnike - Windows 7, iPhona ter Intelovega čipovja P55. Sporadična poročila o napaki se pojavljajo že šest tednov, sedaj pa so vse skupaj pograbile tudi medijske hiše in iz vsega zagnale nekoliko večji cirkus.

Problem je sledeč. Uporabniki, ki so svoj iPhone prek USB-vhoda povezali s sistemom z Windows 7 (64-bit), so ob poskusu sinhronizacije telefona z računalnikom žalostni zrli v napis o napaki 0xE8000065. Konfiguracije neposlušnih računalnikov so bile različne, vsem pa je bil skupen Intelov vezni nabor P55 Express, Windows 7 in iPhone z iTunes za Windows. Nekateri so uspeli problem zaobiti z uporabo USB-vhodov na PCI-razširitveni kartici, drugim ni uspelo niti to. Eden izmed proizvajalcev matičnih plošč, Asus, je dejal, da še zbirajo koristne informacije, medtem ko ostali molčijo. Microsoft in Intel sta prav tako dejala, da raziskujeta pojav in da bosta v primeru odkritih napak na...

17 komentarjev

Walkman kraljuje na Japonskem

*Pirova zmaga

vir: engadget
engadget - Kar štiri leta so minila, odkar je Apple tudi na Japonskem zavzel prvo mesto na področju prenosnih predvajalnikov glasbe s svojim glavnim orožjem, iPodom. A očitno so pred nami novi časi, saj je konec avgusta glede na raziskavo tokijske družbe BCN Inc. največji tržni delež s 43 odstotki v rokah držal Sony s svojimi predvajalniki Walkman. Čeprav so iPodi zasedli drugo mesto z 42,1%, je moralni zmagovalec vseeno Apple.

Deloma začuda, deloma pa razumljivo v delež iPodov ni vključen iPhone, ki je trenutno v obliki 3GS najbolj popularen pametni mobilnik na Japonskem. Razumljivo, ker v raziskavo niso bili...

35 komentarjev

Navdušenje nad iPhoni plahni?

X-Bit Labs - Zdi se, da navdušenje nad iPhoni počasi usiha, pravijo analitiki. Apple je v tretjem četrtletju letos prodal 6,9 milijona iPhonov, kar pripisujejo uspešni širitvi v iPhona 3G v 51 držav. Zadnje četrtletje bo očitno prineslo nekoliko slabšo bero, saj so analitiki iz FBR Capital Markets sprva napovedali 10-odstotni upad prodaje, sedaj pa so številko povišali na 40 odstotkov. Trenutno po skladiščih ležita še dva milijona neprodanih naprav, največja ovira pa je visoka cena, saj se Applovi izdelki prodajo z visoko premijo.

Kjer so medvedje, pa so tudi biki. Rethink Research napovedujejo ravno obratno, saj naj bi se prodaja v tem kvartalu zavihtela na osem milijonov. Zaradi recesije napovedujejo slabljenje povpraševanja v ZDA, a naj bi to več kot dobro kompenzirale druge države, kot so Argentina, Brazilija, Poljska, Rusija, Turčije in še nekatere druge. V teh naj bi prodali pet milijonov iPhonov, kar je dvakrat več kot v tretjem kvartalu, poročajo.

Oboji pa se strinjajo, da bo...

44 komentarjev

Nenavadna prodajna strategija podjetja Apple

CNET News - Apple naj bi po novem v Združenih državah Amerike zahteval, da kupci v trgovinah iPhone telefon plačajo s kreditno ali debetno kartico. To pa še ni vse! Kupijo lahko zgolj dva telefona.
Agencija AP citira predstavnika podjetja Apple, da naj bi bila razloga za takšno odločitev zagotavljanje dobave med prihajajočimi prazniki in onemogočanje nepooblaščenega preprodajanja.
Še pred četrtkom, ko so novo prodajno politiko uvedli, so lahko kupci z gotovino iz trgovine odnesli pet iPhone-ov. Če argument o dobavi še lahko prebavimo, pa je najbrž glede na kreditne kartice posredi Apple-ova želja, da bi kupci za seboj pustili sled.
Čeprav odklepanje iPhone-a ni nezakonito, Apple gotovo spremlja, kaj se na trgu dogaja z odklenjenimi telefoni. Ocenjujejo, da naj bi z namenom, da ga odklenejo iz omrežja AT&T, iPhone kupilo kar 250.000 ljudi.

38 komentarjev