»

Skrivnostne razpoke na Apple Vision Pro

Slo-Tech - Nekateri lastniki Applovih futurističnih očal Vision Pro poročajo o skrivnostnih razpokah, ki so se pri vseh prizadetih kompletih pojavile na skoraj enak način. Več prizadetih uporabnikov je potožilo tudi na Redditu. Vsi poudarjajo, da jim očala niso padla na tla ali se kako drugače poškodovala zaradi udarcev.

Enako se je zgodilo tudi preizkuševalcem pri Endgadgetu. Nenavadno je, da so se razpoke v vseh primerih pojavile na istem mestu, to je v navpični smeri nad nosom. Trenutno vodilna razlaga je pokanja zaradi krčenja in širjenja materiala ob segrevanju, kar se dogaja ob polnjenju očal v zaščitnem etuiju. Uporabniki sicer poročajo, da pokanje večjih težav pri uporabi ne povzroča, ker ne prekriva ali moti nobene izmed kamer. A 4000 dolarjev drago napravo je tudi kozmetična napaka - pri čemer počeno steklo to ni - preveč.

Popravilo očal stane 800 dolarjev, kdor pa je kupil zavarovanje Apple Care Vision Pro, ki stane 500 dolarjev, pa ima odbitno franšizo 300 dolarjev. A nekaterim...

21 komentarjev

Apple Vision Pro prihaja prihodnji mesec

Slo-Tech - Po pompozni predstavitvi na WWDC lanskega junija je sedaj Applov Vision Pro dokončan in pripravljen na prodajo. Prednaročila bodo začeli zbirati 19. januarja, prodaja pa se bo čez Lužo začela 2. februarja. V Evropi bomo morali na novinca še nekoliko počakati. Apple Vision Pro bo stal 3500 dolarjev (brez davka). Doplačila bodo potrebna za Zeissove leče z dioptrijo, in sicer 150 dolarjev, medtem ko bodo bralne leče stale 100 dolarjev. Na že vgrajene leče se bodo pritrdile magnetno, da bodo fiksne. Za uporabo leč z dioptrijo bo potreben recept, vse možnosti pa ne bodo na voljo.

Vision Pro z 256 GB prostora bo imel torej traka Solo Knit in Dual Loop, Apple Vision Pro pokrov, krpo, baterijo, kabel USB-C in adapter. Vse skupaj je standardna oprema in nič posebnega. Ločljivost, ki jo nudi, znaša 4K in jo lahko uporabljamo v dveh načinih: obogatena resničnost (AR) ali navidezna resničnost (VR). Poganjata ga dva čipa: že uveljavljeni Apple M2 in novi Apple R1 za obdelavo vhodnih podatkov...

10 komentarjev

AMD izdal prva APU-ja iz družine FirePro in nekaj klasike

vir: AMD
AMD - Doslej je imel AMD ime FirePro rezervirano za grafične kartice, a se je to spremenilo. Včeraj so izdali dva nova APU-ja, ki takisto spadata v družino FirePro. A300 in A320 nista namenjena domačim uporabnikom, ampak delovnim postajam nižjega in srednjega razreda (PR-objava) za tako imenovani CAD (computer-aided design) in M&E (media and entertainment).

A300 je štirijedrni procesor s 3,4 GHz, ki v Turbo načinu zmore do 4 GHz, ki mu družbo dela 382 stream procesorjev s frekvenco 760 MHz. A320 ima štiri centralnega jedra s 3,8 GHz oziroma 4,2 GHz v Turbo načinu, enakemo število stream procesorjev kot pri šibkejšem modelu pa tiktaka z 800 MHz. A320 je tudi za razliko od njega odklenjen. Oba podpirata Eyefinity...

4 komentarji

Ime ATI se dokončno poslavlja z izidom kartic AMD FirePRO

bit-tech.net - Profesionalne kartice iz AMD-jevega nabora FirePRO so bile do nedavnega še zadnje, ki so pravzaprav nosile ime ATI. Slednje je z veznih čipovij odšlo že pred leti, končno pa se je z izdajo Radeonov HD 6800 poslovilo tudi z namiznih grafičnih kartic po AMD-jevem nakupu kanadskega izdelovalca grafičnih čipov v letu 2006. Podobno se dogaja še na področju profesionalnih grafičnih kartic z izidom AMD FirePRO 2270. Gre za cenovno ugodno kartico (cena naj bi znašala vsega 150 ameriških dolarjev - izredno ugodno za ta trg), logično pa je, da ne bo podirala hitrostnih rekordov.

Gre za zamenjavo FirePRO 2250, ki je poleg zamenjave imena izgubila še hladilni ventilator. FirePRO 2270 namreč uporablja pasivni hladilnik, kar ji omogoča vsega 15 W porabe pod obremenitvijo oz. okrog 10 W, ko ni obremenjena. Podprta sta do dva...

8 komentarjev

Profesionalni Fermi

Quadro 5000 v ospredju, 6000 v ozadju

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidia že dolgo kot prve na novi arhitekturi predstavi grafične kartice, namenjene igričarjem, katerim pa nekoliko kasneje sledijo še profesionalni rabi namenjene kartice iz serije Quadro. S predstavitvijo arhitekture Fermi se je to sicer nekoliko spremenilo, saj je nVidia začela močneje oglaševati kartice, namenjene zgolj izračunom, iz serije Tesla. Vseeno, dobre tri mesece po izidu grafičnega Fermija, jedra GF100, smo dobili še na enakem jedru osnovano serijo Quadro. Slednjo zaenkrat sestavlja 5 izdelkov v kar štirih serijah - Quadro Plex 7000, ki v zunanjem ohišju združuje dve najmočnejši kartici...

31 komentarjev

DirectX 11 za profesionalce

Nekoliko bolj umirjen izgled hladilnika

vir: engadget
engadget - Na področju potrošniških grafičnih kartic, predvsem namenjenih igranju računalniških iger, je ATI-jeva prednost v obliki nabora modelov in pol-letne prednosti v prihodu na trgu pred nVidio dobro znana. To prednost zdaj razširjajo tudi na profesionalni trg, kjer sicer klasično kraljuje nVidia s svojo linijo Quadro. Govorili smo že sicer, da je ATI nVidio prehitel na področju diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, a je tam zgodba nekoliko drugačna, kot na namizju. Glavna razlika med profesionalnimi in običajnimi grafičnimi karticami se skriva predvsem v višji kakovosti izrisovanja v primeru prvih, medtem ko je strojni del, torej sama kartica, večinoma še vedno skoraj popolnoma enak v obeh primerih.

Zdaj bodo tudi...

15 komentarjev

AMD izdal Radeon HD 4890

AMD - AMD je naposled izdal težko pričakovani Radeon HD 4890. S procesorjem RV790 ima ta Radeon 800 stream procesorjev, 40 teksturnih enot in 256-bitno pomnilniško vodilo, ki je združljivo s pomnilnikom GDDR3, GDDR4 in GDDR5. Tovarniško RV790 tiktaka z 850 MHz in je še vedno zgrajen v 55 nm-tehnologiji, posamezni proizvajalci kartic pa ga lahko navijejo vse do 1000 MHz. Pričakujemo lahko 1 GB pomnilnika hitrosti 3900 MHz. Priporočena maloprodajna cena znaša 249 dolarjev, izdelek pa je dobavljiv takoj. Prvi testi kažejo, da je nov procesor opazno hitrejši od Radeona 4870 in da ima dober potencial za navijanje, le cena je nekoliko visoka ...

26 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

Predstavitev Quadra FX 1100

X-Bit Labs - nVidia je včeraj predstavila novo grafično kartico Quadro FX 1100, ki temelji na že poznani NV36 arhitekturi, znani tudi pod imenom GeForce FX5700. Nova grafikulja ima štiri cevovode, izboljšano obdelovanje pixel in vertex shaderjev, pomembna novost pa je tudi 0,13-mikronska tehnologija izdelave, ki je v družini Quadro predstavljena premierno. S hitrim 650 MHz 128-bitnim DDR SDRAM pomnilnikom lahko kartica prenese 10,4 GB/s podatkov. Takt samega jedra in cena kartice še nista znana. Več o tem.

3 komentarji

Quadro4 na AGP 8x

X-Bit Labs - Grafični gigant, podjetje nVidia, se je odločil še razširiti paleto svojih izdelkov s podporo novemu AGP 8x standardu. Po GeForce4 Ti ter MX serijah je sedaj na vrsti še Quadro4 serija. Pod Quadro4 prištevamo namreč Quadro4 XGL ter Quadro4 NVS seriji, namenjeni predvsem grafičnim oblikovalcem. Kako bo podvojena prepustnost vodila (sedaj 2.1 GB/s) vplivala na hitrost še ne vemo, prav tako še ni podatkov o dobavljivosti ter ceni. Tipično, kajne? Klik!

0 komentarjev