»

Novi HTC-jev prvak je 10

AnandTech - HTC je uradno predstavil svojega prihajajoča prvaka, pametni telefon HTC 10. Ta združuje dizajn lanskih M9 in A9, kar pomeni zaobljen aluminijasti videz, v notranjosti pa najdemo komponente, ki so za dražje pametne telefone že samoumevne. Zaslon z diagonalo 5,2 palca ima ločljivost 2560 x 1440 točk in po HTC-jevih besedah zmore 30 odstotkov več barvitosti kakor M9, karkoli že to pomeni. Da se ne bil opraskal, skrbi prevleka iz Gorilla Glass.

Pogled v notranjost razkrije Qualcommov Snapdragon 820, 4 GB pomnilnika in 32 GB prostora flash za shranjevanje podatkov ter režo microSD za povečanje kapacitete. Baterija s kapaciteto 3000 mAh naj bi zdržala dva dni normalne uporabe, hitro polnjenje pa je prek priključka USB Type-C...

55 komentarjev

Zelo resna varnostna ranljivost v HTC-jevih telefonih

Android Police - Artem Russakovskii, Justin Case in Trevor Eckhart so odkrili, da je nova posodobitev, ki jo je HTC pretekli mesec izdal za svoje telefone, v njih odprla veliko varnostno luknjo, ki omogoča nepooblaščeno zbiranje osebnih podatkov v telefonu. O ranljivosti so HTC obvestili 24. septembra, a ker se v podjetju niso odzvali, so jo sedaj javno razkrili.

Problem je v vrsti orodij za zbiranje dnevniških podatkov (logging tools), ki jih je HTC z novo posodobitvijo namestil na telefone. Namenjeni so zbiranju kopice informacij in podatkov s telefona, ki bi v primeru težav omogočili lažjo identifikacijo in odpravo. Problem je, da zbranih podatkov niso primerno zaščitili.

Izkazalo se je, da lahko vsaka aplikacija, nameščena na HTC-jevem telefonu, z enostavnim zahtevkom...

10 komentarjev

HTC predstavil nova telefona

HTC Radar

vir: Ars Technica
Ars Technica - HTC je v Londonu predstavil dva nova pametna telefona, ki uporabljata Windows Phone. Imenujeta se HTC Radar in HTC TITAN.

HTC Radar ima procesor s frekvenco 1 GHz, kapaciteto 8 GB, 3,8-palčni LCD-zaslon, kamero s petimi megapiksli in še zadnjo kamero v ločljivosti VGA. Slednja za zdaj razen v namenskem programu še ni uporabna, a Windows Phone Mango bo podpiral dve kameri in dal piscem aplikacij možnost izkoristiti jih. Ima vgrajene senzorje za GPS, bližino, osvetlitev okolice in akcelerometer. Radar je na voljo v sivi in beli obliki, stane pa 400 evrov.

HTC TITAN je dražji in sposobnejši brat. Ima 1,5 GHz-procesor, 16 GB prostora, 4,7-palčni zaslon in kameri z osmimi oziroma 1,3 megapiksli. Poleg senzorjev v Radarju ima še kompas in žiroskop, kar je celotna...

7 komentarjev

HTC predstavlja spletno stran za razvijalce

Android Central - V novici o izdaji Gingerbreada za HTC Desire smo zapisali, da je namestitveni paket mogoče prenesti s HTC-jeve strani za razvijalce, ki je takrat bivala še na naslovu developer.htc.com. Stran je od takrat dobila nov dom ter tudi nov izgled, ki si ga lahko ogledate na HTCdev.com. Gre za na novo splavljeno domovanje za vse razvijalce, ki se ukvarjajo z razvijanjem programske opreme na HTC-jevih mobilnikih, tako na tistih, ki imajo nameščen Android, kot na tistih z Windows Phone. Poleg nasvetov in povezav za obe mobilni platformi, ki se nahajata v portfejlu HTC-jevih mobilnikov, je stran namenjena predvsem trem stvarem, razvojnemu paketu OpenSense, odklepanju zaganjalnikov in izdajanju izvorne kode kernelov.

Vse tri stvari so povezane skorajda izključno z Androidom, saj OpenSense SDK...

7 komentarjev

Prvi korak za odklep HTC Sensation prihaja avgusta

Sensation - največ, kar ta trenutek ponuja HTC

vir: engadget
engadget - Pisali smo že, da je z nekaterimi novejšimi modeli svojih mobilnih telefonov HTC spremenil politiko in začel zaklepati zaganjalnike operacijskega sistema oz. bootloaderje. Največji udarec zaradi te odločitve so v naših krajih utrpeli kupci Sensationa, trenutno najzmogljivejšega mobilnika v HTC-jevi ponudbi, saj telefoni z zaklenjenim zaganjalnikom ne omogočajo namestitve modificiranih operacijskih sistemov (za HTC-jeve mobilnike je recimo zelo popularen CyanogenMod, poleg drugih bolj ali manj znanih izdaj). Po obilici negodovanja uporabnikov na spletu so se pri HTC-ju odločili vrniti na staro politiko odklenjenih zaganjalnikov, a do sedaj nismo vedeli, kdaj se bo...

38 komentarjev

Zasluži Microsoft več z Androidom kot z WP7?

Pregled patentnih tožb, povezanih z Androidom

Slo-Tech - Vsakih par tednov slišimo o novih in novih patentnih tožbah proti Googlu in njihovemu mobilnemu operacijskemu sistemu Android. Apple, Oracle, Microsoft in druga podjetja z dosti patenti na področju pametnih telefonov jih uperjajo tudi proti samim proizvajalcem aparatov. Tako smo pred mesecem dni poročali o poravnavi med Microsoftom in HTC-jem, v okviru katere se je HTC zavezal, da bo od vsakega prodanega telefona poslal nekaj denarja v Redmond, tamkajšnji odvetniki pa ga bodo v zameno pustili pri miru.

Citijev finančni analitik Walter Pritchard je včeraj izdal poročilo, v katerem navaja, da Microsoft zaradi posledic poravnave od Tajvancev prejme po 5 dolarjev na mobilnik. Znesek, ki do sedaj ni bil razkrit, je bistveno večji od prvotnih ugibanj in s sabo prinaša tudi zanimive posledice. Ker se samo HTC-jevih telefonov z Androidom proda več kot vseh...

17 komentarjev

HTC bo odklenil zaganjalnike

Če želite v dlani kar največ zmogljivosti sta na samem vrhu seznama HTC Sensation in Samsung Galaxy S II

vir: Android Central
Android Central - Dandanes je med proizvajalci mobilnih telefonov z Androidom postalo popularno, da sicer zaklenjene zaganjalnike operacijskega sistema odklepajo. To so že storili pri Sony Ericsson, kjer so obljubili odklep Xperie Play, Arc in nekaterih drugih, močno pa se s podobno mislijo igrajo tudi pri Motoroli, kjer jih vzpodbuja navdušenje obstoječih uporabnikov nad idejo, da bi lahko nalagali predelane oz. popolnoma na novo izdelane različice operacijskega sistema Android. V skupnosti je takšnih romov namreč veliko, eden izmed najpopularnejših za večino obstoječih naprav pa je npr. Cyanogen Mod, o katerem smo že pisali zaradi pravnih težav z Googlom (od takrat so že rešene).

Prav s tega vidika je bila nedavna poteza HTC-ja deležna nekaj začudenja in neodobravanja. Na...

17 komentarjev

Apple toži Samsung

Dobro znan razpored programov v mreži s horizontalnim pomikanjem, izpostavljen gumb na sredini pod zaslonom - bi ga nepoznavalci lahko zamenjali za iPhone?

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - V svetu mobilnih telefonov, mobilnih operacijskih sistemov in z njimi povezanih tehnologij so patentne tožbe nekaj povsem vsakdanjega. Izredno pogost igralec na tem področju je Apple, ki je začel še eno igro. Tožijo namreč Samsung, katerega obtožujejo, da so si nekoliko preveč podrobno sposodili nekatere elemente iPhona, iPada in operacijskega sistema iOS ter jih uporabili v svojih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih iz serije Galaxy in v svoji preobleki Androida, ki jo imenujejo TouchWiz.

Pri Applu so se osredotočili predvsem na Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S in Galaxy Tab, svoje...

151 komentarjev

Sense 3.0 na voljo le za peščico naprav

Nastavljiv zaklepni zaslon - samo za izbrane naprave

vir: engadget
engadget - S predstavitvijo HTC Sensation je HTC predstavil še novo različico svojega vmesnika Sense, ki tako nosi že oznako 3.0. Ta ima kar nekaj znatnih izboljšav v primerjavi s predhodniki, npr. mnogo bolj fleksibilen zaklepni zaslon, s katerega je mobilni telefon mogoče odkleniti neposredno v eno izmed naprej izbranih aplikacij, poleg možnosti nastavljanja widgetov. A Sense 3.0, katerega prednosti so bolj obširne od zaklepnega zaslona, bodo prejeli le redki uporabniki, vsaj po uradni poti. Pri HTC-ju objavili so namreč seznam naprav z uradno podporo, na katerem je zaenkrat je poleg Sensationa še EVO 3D s skoraj enakimi specifikacijami ter 7-palčni tablični računalnik Flyer. Omeniti velja, da imata mobilan telefona vgrajen dvojedrni procesor, medtem ko eno samo Flyerjevo jedro teče pri visokih 1,5 GHz.

Ta podatka sta pomembna...

32 komentarjev

HTC predstavil Sensation

vir: engadget
engadget - Na včerajšnji prireditvi HTC ni predstavil 10-palčnega tabličnega računalnika s Honeycombom, o čemer že krožijo govorice, temveč so predstavili popolnoma svež mobilnik, ki bo v njihovem naboru Android mobilnikov predstavljal sam vrh ponudbe. Gre za HTC Sensation, ki je pravzaprav naslednik Desire HD, saj si z njim deli 4,3-palčni zaslon. A podobnosti se tukaj večinoma končajo, razen morda aluminijastega ohišja iz enega kosa, ki pa je tako ali tako postal stalnica za mnogo HTC-jevih izdelkov. V primerjavi z Desire HD ima Sensation boljši procesor, boljši zaslon, novejšo različico tako Androida kot vmesnika Sense, itd.

Procesor je zdaj dvojedrni Qualcommov Snapdragon s frekvenco 1,2 GHz,...

43 komentarjev

Windows Phone 7 nadgradnja sprva le za odklenjene mobilnike

Windows Phone 7 Central - Čeprav je bil po uradnih podatkih zadnjih nekaj tednov glavni trud Microsofta usmerjen v predstavitev nadgradnje Windows Phone 7, ki bi se istočasno zgodila na vseh napravah in pri vseh operaterjih, temu ne bo točno tako. Nedavni začetek prenosa in namestitev t.i. popravka NoDo so namreč predstavljale popolnoma odklenjene naprave, ki niso povezane z nobenim operaterjem. Lastniki mobilnikov, zaklenjenih na posamezne mobilne operaterje, bodo morali počakati, da bodo posamezni operaterji še sami stestirali nadgradnjo ter potrdili njeno splavitev na lastnem omrežju. Čas testiranja bo tako različno dolg, saj npr. nemški T-Mobile upa na predstavitev šele konec aprila, medtem ko pri večini drugih, npr. pri britanskem O2, nadgradnjo pričakujemo že v začetku aprila.

Pri Microsoftu so sestavili tabelo stanja...

2 komentarja

Windows Phone 7 težki porabnik mobilne podatkovne povezave

Opažate slovenski uporabniki podobne težave?

vir: engadget
engadget - Kar nekaj uporabnikov Microsoftove najnovejše mobilne platforme se pritožuje, da mobilniki z Windows Phone 7 prenesejo velike količine podatkov prek mobilnega omrežja. To sicer na prvi pogled niti ni tako presenetljivo, saj dandanašnji pametni mobilniki s spleta pobirajo podatke za razne...

14 komentarjev

V svetu 1,5 milijona Windows Phone 7 naprav

vir: engadget
engadget - Microsoft se ponaša, da so skupaj s partnerji izdelali, razposlali in tako prodali že 1,5 milijona mobilnih telefonov, na katerih teče Windows Phone 7. Številke so sicer nekoliko optimistične, saj so sem vključili naprave, dostavljene mobilnim operaterjem in ostalim trgovinam, kar poleg naprav dejansko v uporabi vključuje še naprave na zalogi omenjenih prodajalcev. Uspeh v primerjavi z ostalimi konkurenti ta trenutek ni preveč bleščeč, saj so za to številko potrebovali 2 meseca z več kot desetimi naprav, ki so naprodaj v tridesetih državah. Prva generacija iPhona je po drugi strani milijon prodanih enot dosegla po 74 dneh,...

17 komentarjev

HTC najbolj popularen za Windows Phone 7

vir: VR - Zone
VR - Zone - Podjetje Occasional Gamer je za Windows Phone 7 že izdalo nekaj iger, iz ene izmed njih, Impossible Shota, pa so uspeli izluščiti prve podatke o količini uporabnikov posameznih proizvajalcev mobilnih telefonov na Microsoftovi najnovejši mobilni platformi. V sicer nekoliko omenjenem naboru uporabnikov močno kraljuje HTC, s katerim v roki igro igra kar 56 % uporabnikov. Drugi je Samsung s tretjino vseh mobilnikov, medtem ko ima omembe vreden delež le še LG, ki zastopa približno 10 % mobilnih telefonov. Na lestvici se znajdeta še Asus in Dell, a imata praktično zanemarljiv delež. Če pogledamo posamezne modele morda nekoliko presenetljivo vodi HTC-jev paradni konj HD7, ki domuje v rokah 26 % igralcev igre Impossible Shota. Na drugem...

1 komentar

Napovedan Windows Phone '7.5'

vir: engadget
engadget - Znano je že, da bo v začetku prihodnjega leta Windows Phone 7 dobil prve popravke, med katerimi bo tudi vgrajena podpora kopiranju besedila. Pri ZDNetu so zdaj razkrili, da lahko avgusta oz. septembra prihodnje leto pričakujemo še eno obsežno nadgradnjo, ki nekako predstavlja različico 7.5 in se bo tako morda celo imenovala. Paket popravkov s kodnim imenom Mango bo tako prinesel vsaj prenovljen brskalnik, ki naj bi dobil podporo HTML5 in Silverlight, ter podporo jezikom z Daljnega Vzhoda.

Avtorica prispevka, Mary-Jo Foley, ugiba še, če ne bo nadgradnja prinesla še boljšo podporo poslovnim uporabnikom, saj je trenutna izdaja Windows Phone 7 usmerjena zelo v potrošniško oz. zabavno industrijo. To so priznali tudi predstavniki Microsofta, ki so že napovedali, da...

34 komentarjev

HTC pripravlja svojo trgovino z aplikacijami

Sense na HTC Desire

vir: Financial Times
Financial Times - HTC je najbolje poznan po svojih mobilnih telefonih, ki so bili popularni že med uporabniki Windows Mobile, a so v luč slave stopili šele s prihodom Androida. S pomočjo slednjega se je močno razširila baza uporabnikov, ki pa se ni seznanila le z znanjem, potrebnim za razvoj strojne opreme, torej telefona samega, temveč tudi s programerskim znanjem tajvanskega mobilnega podjetja. V preteklosti smo na to področje lahko usmerili le TouchFLO 3D, najbolj popolno predelavo vmesnika Windows Mobile, ki je slednjega obenem naredil mnogo bolj uporabnega in prijaznega uporabi s prstom. TouchFLO 3D so nato preimenovali v Sense ter ga s telefonom Hero...

9 komentarjev

HTC podvojil zaslužke, Android hitro raste

HTC Desire HD - težko pričakovan HTC z Androidom

vir: HotHardware
HotHardware - Tretje letošnje četrtletje, med julijem in septembrom, je bilo za HTC nedvomno eno izmed boljših. V primerjavi z enakim obdobjem lani so namreč kar podvojili zaslužek, saj je ta letos znašal 360 milijonov USD v primerjavi z lanskimi 184 milijoni. V drugem letošnjem četrtletju so zaslužili nekoliko manj kot v zadnjem, 268 milijonov USD. Poleg precej večjega zaslužka so pričakovano narasli tudi prihodki, celo bolj močno kot čisti dobiček.

Lani so namreč imeli za 1,1 milijarde USD prihodkov, medtem ko so ti v letošnjem 3. četrtletju znašali kar 2,45 milijarde. Najverjetnejši krivec za rast prihodkov in skok na 4. mesto najpopularnejših proizvajalcev mobilnih telefonov je...

7 komentarjev

Sense za Windows Phone 7

Trojica widgetov, ki so del HTC Hub

vir: engadget
engadget - Ena izmed težav za nekatere proizvajalce mobilnih telefonov z Windows Phone 7 bo Microsoftova odločitev, da ne bodo dovolili preoblek. Pri HTC-ju si sicer kasneje zatrdili, da se bo Sense, vmesnik, ki je življenje začel na Windows Mobile 6, pojavil tudi na Windows Phone 7.

Predhodnik Sense-a je pravzaprav TouchFlo 3D, ki se je v nekoliko drugačni obliki kasneje znašel na Androidu pod imenom...

15 komentarjev

Trojica novih HTC-jev, Asus z Windows Phone 7, Motorola z Droid 2

Droid 2 - izboljšana tipkovnica, tokrat brez D-pada

vir: engadget
engadget - V kratkem času smo dobili lepo bero novih, tudi še nepotrjenih mobilnih telefonov. Kar trije od njih so HTC-jevi, dva uporabljata Windows Phone 7, preostali trije pa Android. Dva izmed slednjih, HTC-jev še neimenovani mobilnik in Motorolin Droid 2, sta očitno namenjena k ameriškemu operaterju Verizon ter si delita fizično obliko - oba imata fizično tipkovnico, ki se izvleče izpod zaslona. A vse ni izgubljeno za preostali svet, saj se najverjetneje lahko nadejamo evropske različice Droid 2, podobno kot je bilo...

25 komentarjev

Android 2.2 v kratkem na HTC-jih

Upajmo da se ne ponovi zgodba s HTC Hero

vir: engadget
engadget - Nedavno nazaj so pri HTC-ju oznanili, da bodo svoje mobilne telefone na kitajskem začeli prodajati pod znamko HTC, saj so prej to počeli pod imenom Dopod. Včeraj smo prejeli novico, da bodo vsi z Androidom opremljeni telefoni, Desire, Wildfire in nov Tianyi, na kitajskem na prodajne police prišli že z naloženim Androidom 2.2, ki bo vizualno obogaten s HTCjevim vmesnikom Sense. Posledično se je začelo špekulirati, da lahko v že nekaj dneh za Desire ter verjetno Legend v drugih delih sveta pričakujemo nadgradnjo s trenutnega Android 2.1 na Android 2.2.

Špekulacije je še potrdil...

74 komentarjev

Windows Phone 7 vseeno s preoblekami?

HTC Vision - Android in fizična tipkovnica

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so ob predstavitvi Windows Phone 7 zatrdili, da operaterjem in proizvajalcem ne bodo dovolili preobleči svojega operacijskega sistema, kot je bilo to mogoče s preteklimi izdajami in je še mogoče z Androidom. Rezultat predelav so HTC-jev SenseUI, Samsungov TouchWiz ter na npr. na Androidu Motorlin MotoBlur. A pri HTC-ju se ne dajo, saj so povedali, da se bo SenseUI pojavil tudi na Windows Phone 7, čeprav ne v takšnem obsegu, kot ga poznamo sedaj. Očitno ne bo šlo za polno preobleko, temveč zgolj za dodatke k operacijskemu sistemu. Morda kopiranje teksta, ki ga ni v Windows Phone 7? Pri Googlu so za prihodnjo izdajo Androida, poznanega pod kodnim imenom Gingerbread in očitno različico 3.0, napovedali popolno...

5 komentarjev

Znani prvi proizvajalci telefonov z Windows Phone 7

Dell Lightning

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so obelodanili peterico proizvajalcev elektronskih naprav, ki bodo ob javni predstavitvi Windows Phone 7 na tržišču ponudili svoje mobilne telefone, na katerih bo tekel nov Microsoftov operacijski sistem. Peterico sestavljajo Asus, Dell, HTC, LG in Samsung, kjer ima na področju mobilnih telefonov še najmanj izkušenj Dell. Prav slednji je bil skupaj s HTC-jem kot proizvajalec potrjen šele sedaj, a se je za oba že pred časom pričakovalo, da bosta pripravila na Windows Phone 7 osnovane mobilne telefone.

Dell je namreč pred časom predstavil konec letošnjega leta in v začetku leta 2011 prihajajoče mobilnike, na katerih bo tekel ali Windows Phone 7 oz. Android. HTC je po drugi strani eno izmed...

12 komentarjev

Gingerbread bo spremenil uporabniški vmesnik

Android 2.1 - na moč podoben Androidu 1.5

vir: TechCrunch
TechCrunch - Čeprav večina mobilnih telefonov oz. sploh naprav z Androidom uporablja običajni uporabniški vmesnik, v mnogih testih in ogledih HTC-jevih mobilnikov s SenseUI slišimo mnenja, da bi moral biti takšen kar običajen Androidov vmesnik. SenseUI je že na Android 1.5 dodal mnogo funkcij, kot so widgeti z vremenom, socialnimi omrežji,...

21 komentarjev

LG-jev telefon z Windows Phone 7 Series

vir: engadget
engadget - V zadnji The Engadget Show, ki se je dogajal ta vikend, je na obisk prišel Aaron Woodman, direktor Microsoftovega oddelka za mobilne komunikacije, in s seboj prinesel prvi mobilni telefon z Windows Phone 7 Series, na katerem se je ponašal logotip izdelovalca. Šlo je za LG-jevo napravo, o kateri so podrobnosti sicer še skope. Zanimivo je, da ne gre za napravo, ki bi za vso interakcijo uporabljala na dotik občutljiv zaslon, temveč gre za napravo s fizično tipkovnico QWERTY in bi bila lahko ena izmed treh šasij, o katerih smo že poročali. Sam mobilni telefon je opremljen s 3,5 mm priključkom za slušalke, fotoaparatom s 5 milijoni točk, namenskim gumbom za proženje le-tega ter gumboma za uravnavanje glasnosti, odvisno od...

1 komentar

SenseUI na Nexus One

engadget - Ni skrivnost, da je HTC-jev prihajajoči mobilni telefon z imenom Desire praktično enak Googlovemu Nexus One z nekaj malimi razlikami. Namesto kroglice ima Desire optični sledilnik, dodatni štirje navigacijski gumbi pa so fizične izvedbe namesto kapacitivne v sklopu zaslona, kot na Nexus One. Tem kozmetičnim razlikam je treba dodati še eno, saj bo na HTC Desire Android 2.1 preoblečen v za HTC običajen SenseUI.

Logično je sklepanje, da je s skoraj enakim specifikacijami telefona prenos SenseUI tudi na Nexus One dokaj trivialno opravilo, kar se je izkazalo za resnično. Potrebna je bila zgolj namestitev pobeglega ROMa s HTC Desire in tudi Nexus One je zasijal preoblečen v SenseUI. Skupaj z beta različico pride tudi podpora Flash 10.1, ki...

15 komentarjev