»

Prva

OC Workbench - Pred nekaj tedni smo objavili novico o prihajajočem SiS735 čipovju, ki da obeta veliko. No, sedaj je tu. Prva plošča, ki bazira na njem je ECS Elitegroup K7S5A. Ima dve DDR in dve SDRAM reži, vgrajeno mrežno in zvočno kartico in črn PCB. Ima tudi 5 PCI, eno AGP in eno AMR režo.
Tukaj imate test te plošče. Njihova ugotovitev je, da je plošča zelo dobra in hitra ter da izpolni vsa pričakovanja.

0 komentarjev

Dobre novice

X-Bit Labs - Še pred izidom je SiS-ovo DDR čipovje SiS735 postalo zanimivo za računalničarje. Kaj bo šele, ko izide?
No, ne bo nam treba čakati dolgo, da bi ugotovili. SiS je namreč danes oznanil, da bo začel z masovno proizvodnjo čipovja. Kar je še lepše, že v avgustu ga bo začel razpošiljati proizvajalcem matičnih plošč. Ker pa še to ni dovolj, bodo prve SiS735 matične plošče dobavljive že istega meseca! To je na Japonskem in v Ameriki, seveda. Do nas bodo prišle verjetno proti koncu septembra, oziroma v sredini oktobra. Prve matične plošče na SiS735 bodo prišle iz Elitegroup-a, ASUS-a in Gigabyta.
SiS je zelo optimističen pri napovedih za prihodnost. Načrtuje namreč, da bo do konca leta s SiS735 (DDR) in SiS733 (PC133) osvojil 25% trga čipovij za AMD procesorje. Trenutno 90% trga nadzoruje VIA.

1 komentar

SiS735 plošče prihajajo...

X-Bit Labs - V SiS735 vezno čipovje polaga upe kar veliko potencialnih kupcev AMDjevih procesorjev. Čipovje dejansko ima nekaj zanimivih rešitev, poleg tega pa obljublja precej boljše performanse, kot dosedanja DDR vezna čipovja. No, ali je tako, bomo ugotovili kaj kmalu. Elitegroup je namreč najavil prvo matično ploščo, ki je zasnovana okoli SiS735. Gre za K7S5A2 model, ki bo najprej navdušil s kombinacijo DDR/SDR pomnilniških rež (plošča podpira ali 1GB PC1600/2100 DDR RAMa, ali 1GB PC100/133 SDR RAMa), poleg tega pa je opremljen tudi s 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 AMR režami, ter 6 USB priključki. Seveda ne manjka niti integrirani AC 97 zvok, Elitegroup pa je s svojo Magic Setting tehnologijo poskrbel tudi za nas overclockerje (nastavljanje množilnika, zunanje frekvence, voltaž iz BIOSa). Na žalost v Sloveniji ni Elitegroup plošč, toda ne dvomim, da bo tudi kakšen izmed prisotnih izdelovalcev kmalu ponudil kakšno SiS735 ploščo. Komaj čakam......

0 komentarjev

AC'97 Sound

Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

2 komentarja

SiSov prodor na DDR trg

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij, SiS, je zadnje čase precej agresiven. Na to kaže tudi novo DDR čipovje z imenom SiS735, ki ga podjetje oglašuje kot najboljšo low-cost SocketA DDR izbiro. Celotno čipovje se nahaja v enem samem čipu, podpira pa do 6 USB priključkov, ATA100 diske, 6 PCI Master naprav ter, najpomembneje, tako DDR kot PC 133 SDR. Posebej slednja postavka je zelo zanimiva, saj čipovje SDRAM podpira na dva načina: skozi posebne TwinMosove 184 pinske SDRAM module, vgrajena pa je tudi podpora za navadne SDRAM reže. SiS prav tako obljublja, da bo čipovje ponujalo boljše performanse kot katerokoli DDR čipovje na trgu, toda te napovedi bomo raje vzeli z rahlim zadržkom.
Edini potencialni problem je še vedno precej omejena proizvodna zmogljivost, težava, ki pesti SiS že kar nekaj let. Proizvajalci matičnih plošč so zaradi tega precej skeptični in izdelke na osnovi SiS735 sta do sedaj najavila samo ASUS in ECS. ASUSova plošča, ki bo nas verjetno bolj zanimala, se bo...

1 komentar

SISova P4 čipovja

X-Bit Labs - Za ATIjem in ALijem je licenco za izdelavo P4 čipovij dobil še SiS. Tajvančki, pridni kot so, so že najavili dve čipovji za Pentiume4. Prvo se bo imenovalo SiS645, šlo bo pa za precej navadno DDR čipovje, ki bo podpiralo PC1600/2100 DDR DRAM. Prvi primerki se bodo pojavili avgusta-septembra, masovna proizvodnja pa se bo začela zgodaj 2002. Drugo čipovje se bo imenovalo SiS650, šlo bo pa za integrirano P4 čipovje z na novo razvitim grafičnim jedrom. Videli ga bomo enkrat sredi leta 2002.

0 komentarjev

Micron se koncentrira na serversko tržišče

X-Bit Labs - Ena slaba novica: Micron je preložil izzid svojih Scimitar in Mamba desktop čipovij. Jup, gre za tista zelo zanimiva DDR čipovja z veliko posebnostmi (Mamba naj bi imela vdelan L3 predpomnilnik). No, izzid Scimitarja in Mambe so preložili za nedoločen čas in zna se celo zgoditi, da ju sploh ne bomo ugledali to leto. Vse svoje razvojne moči so namreč usmerili v Copperhead, novo serversko čipovje, ki podpira do 8GB PC1600/2100 DDR DRAMa ter dual-Pentium3 (Tualatin) procesorje. Kot se spodobi za serversko čipovje, bo Copperhead podpiral tudi PCI 2.2, poleg tega pa še novo PCI-X vodilo. Prvi primerki so že razposlani raznim proizvajalcem matičnih plošč, masovna proizvodnja pa je najavljena za maj.

0 komentarjev

Nova SiSova DDR čipovja

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij SiS je najavil dve novi DDR čipovji, SiS 635 in SiS 735. Čipovji sta v bistvu popolnoma identični, edina razlika je v podpori drugih platform: 635ka je namenenja Intelovim procesorjem, 735 pa AMDjčkom. Obe čipovji podpirata 3 DIMM reže (do 1.5GB PC1600/PC2100 DDR SDRAMa), AGP 4x, do 6 PCI naprav, dva ATA100 kanala, USB, AC'97 zvok, AMR/ACR/CNR reže in tako naprej. Na voljo naj bi bili v začetku naslednjega leta.SiS je prav tako najavil novi 2D/3D grafični pospeševalec z vgrajeno T&L enoto. Podpiral bo do 128MB DDR pomnilnika, AGP 4x, Direct3D in OpenGL. Na voljo naj bi bil že ta mesec, vendar pa ga kar odpišite. Kljub obetavnim specifikacijam se nikakor ne more meriti s "pravimi" 3D karticami, saj je namenjen low-end sistemom.

0 komentarjev