»

Izšel Wine 2.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica Wina, ki pod Linuxom in Mac OS X omogoča poganjanje večine aplikacij za Windows. Wine ni emulator (odtod ime), temveč zbirka knjižnic, ki omogočajo delovanje programov za Windows neposredno v Linuxu ali na macih. Klice do API-jev za Windows in povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo unixovski sistemi. Projekt Wine se je začel že davnega leta 1993, a je šele leta 2008 prilezel do Wine 1.0, sedaj pa do druge velike verzije (vmes se seveda redno posodablja).

Wine 2.0 prinaša kopico novosti, ki jih bodo najbolj opazili uporabniki macov. Končno je namreč podprto poganjanje 64-bitnih aplikacij na tem sistemu ter Office 2013. Skupno ima nova verzija več kot 6600 izboljšav, so zapisali ob izidu, med katerimi velja omeniti...

11 komentarjev

Izšel Wine 1.2

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, izboljšana različica API vmesnika za poganjanje Windows aplikacij Wine.

Wine razvijalci so v novo različico dodali preko 23.000 sprememb in potolkli več kot 3.000 hroščev. Tako Wine z različico 1.2 na 64-bitnih sistemih zna poganjati 64-bitne aplikacije, podprt je velik del DirectX 9.0, Wine podpira simbolne povezave v Windows registru, Wine je bolje integriran v namizje, izboljšave so tudi na področju zvoka in (TCP) omrežji, itd. Seznam novosti si lahko preberete na njihovi strani.

55 komentarjev

DisplayPort nadgrajen v 1.2

DisplayPort priključek

vir: Hexus
Hexus - Z dopolnitvijo brezplačnega standarda DisplayPort v različico 1.2 so pri VESA (organizaciji, ki skrbi za slikovne elektronske standarde) v primerjavi z različico 1.1a podvojili prepustnost, z 10,8 na 21,6 Gbps. Poleg tega so omogočili tudi dvosmerno komunikacijo med vhodno in izhodno napravo. Podvojitev pasovne širine zdaj omogoča prenašanje več signalov, tako slikovnih kot zvočnih, po le enem kablu, ki zdaj npr. lahko s sliko hrani štiri različne zaslone ločljivosti 1920 x 1200. Po drugi strani bo pri osveževalni frekvenci 60 Hz zdaj mogoče prikazati sliko s kar 3840 x 2400 oz. v prihajajočih časih 3D zaslonov 3D sliko pri 120 Hz z ločljivostjo 2560 x 1600 pik. S podporo dvosmerni komunikaciji DisplayPort ni omejen zgolj na prenos slike...

11 komentarjev

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

DTP v slovenščini

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, da se je na malih računalnikih razvijalo grafične zmogljivosti, je bilo že od osemdesetih dalje namizno založništvo (DTP - DeskTop Publishing). Od letos je to mogoče početi tudi v Linuxu, z (skorajda) profesionalnim orodjem, Scribusom. Med njegovimi odlikami je perfektna podpora za izvoz v format PDF, uporaba upravljanja z barvami, možnost skriptiranja s pythonom ...

No, od tega tedna naprej je njegova lastnost tudi ta, da govori slovensko, kar je še posebej pomembno, ker je to prvi profesionalni program za namizno založništvo v slovenščini. Scribus bo sicer...

5 komentarjev

Nova Mozilla

Mozilla.org - Da, izdelovalci Mozille so vedno bolj pridni. Nedavno so izdali stabilno različico 1.2, ki pa je žal imela zelo resnega hrošča, zato so jo potegnili nazaj in sedaj izdali inačico 1.2.1. Priporočajo nadgradnjo iz vseh prejšnjih različic, saj naj bi bila 1.2.1 najboljša in najstabilnejša doslej.

Privrženci Billa si jo snamite na tem naslovu, fani Linusa pa tukaj. Hkrati je na voljo še regionalni paket za Slovenijo, ki ga lahko namestite na vse platforme.

Mozillini bugi so popravljenji. Za vse napake lahko sedaj krivite izdelovalce strani. [:D]

3 komentarji