»

Nadaljevanje postopka i4i proti Microsoftu na Vrhovnem sodišču ZDA

vir: Groklaw
Groklaw - Včeraj se je na ameriškem Vrhovnem sodišču začel postopek i4i proti Microsoftu, ki je zadnje dejanje patentne tožbe iz leta 2007. V njej je i4i Microsoftu očital kršitve patentov v povezavi z XML. Teksaško sodišče na prvi stopnji je leta 2009 presodilo, da Microsoft resnično krši patente in prepovedalo prodajo Worda. Microsoft je sicer uspel doseči umaknitev prepovedi prodaje Worda, a to je bilo...

12 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

EU : Microsoft - 1 : 0, finale v sredo

Mladina - Kot poroča Mladina, so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, z čimer ima evropski komisar za konkurenco povsem proste roke, da proti Microsoftu izreče denarno kazen. Kazen, ki lahko doseže do tri milijarde EUR (do višine 10% letnega prometa podjetja), bo predvidoma izrečena v sredo.

Do odločitve je prišlo po pogajanjih o poravnavi med EU in Microsoftom. Pogajanja so propadla, ker Microsoft ni želel spremeniti tržnega ravnanja v prihodnosti.

EU pač niso ZDA...

17 komentarjev

Tožba proti Microsoftu zaradi slabe varnosti

Wired News - Na Wired News so objavili novico, da je bila proti Microsoftu v Kaliforniji vložena tožba zaradi slabe varnosti njihovih produktov ( Microsoft Sued for Weak Security).

Tožniki zatrjujejo, da so Microsoftovi izdelki ranljivi, kar lahko povzroči množične zlome omrežij, njihova varnostna opozorila pa preveč kompleksna, ter da bolj služijo hekerjem kot navodila, kako izkoristiti varnostne luknje, kot pa uporabnikom. Tožniki se pri tem sklicujejo na poročilo varnostnih strokovnjakov CyberInsecurity: The Cost of Monopoly, ki ugotavlja, da je razširjenost Microsoftovih produktov iz računalniških omrežij naredila globalno grožnjo nacionalni varnosti.

Po mnenju tožnikov so današnja računalniška omrežja dovzetna za množične zlome in odpovedi tudi zaradi Microsoftovih poiskusov doseči monopolni položaj na trgu. Tožba se zato sklicuje na zakonodajo, ki prepoveduje nelojalno konkurenco in zakonodajo namenjeno varstvu potrošnikov ter njihovih osebnih podatkov. Tožniki zahtevajo izrek sodnega...

16 komentarjev

Microsoft se ne bo razdelil

več strani - V protimonopolnem sporu proti Microsoftu je pritožbeno sodišče razsodilo v korist Microsofta in odločilo, da bo vrnilo v ponovno sojenje na prvi stopnji, ampak drugemu sodniku. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je sodnik Thomas Penfield Jackson nepravilno postopal v tem sporu, in je tako pustil vtis, da ni nepristranski.
V Microsoftu so seveda navdušeni nad to odločitvijo, njegovi konkurenti pa pravijo, da niso bili presenečeni, čeprav z odločitvijo seveda niso zadovoljni.
Po drugi strani pa Justice Department, ki je tožil podjetje Microsoft, pravi, da je to tudi zanje zmaga. Tako imajo spet nove možnosti za rešitev tega primera, vključno s pogovori za poravnavo, pritožbo na Vrhovno sodišče in zahtevo za odškodnino proti Microsoftu od novega sodnika.

13 komentarjev