»

Khan Academy na torrentih

Slo-Tech - O spletni strani Khan Academy smo na naši strani že pisali, nazadnje po zmagi na Googlovem natečaju, a dobre strani gre vsake toliko vnovič omeniti. To pot za omembo izkoriščamo novost na Khan Academy, ki odslej svoje izdelke nudi tudi prek torrenta.

Khan Academy je spletna stran, ki jo je v ZDA ustanovil Bangladeševec Salman Khan. Na njej najdemo kratke, največ petnajst minutne videoposnetke elektronske table in krede, kjer so razložene različne teme - od matematike, fizike in kemije do ekonomije in celo nekaj zgodovine. Odslej je na voljo aplikacija za BitTorrent in µTorrent, ki omogoča brezplačen prenos poljubnih videoposnetkov vsebin s Khan Academy prek omrežja torrent. Na ta način želi skrbnik strani doseči...

5 komentarjev

Slovenski študentje na iGEM zopet zlati

Slo-Tech - Tudi letos se je med 6 in 8 novembrom na MIT tekmovanju iGEM, kjer se borijo študentske raziskovalne skupine iz vsega sveta, potegovala ekipa slovenskih študentov pod vodstvom prof. Romane Jerale. Slovenska ekipa je, kot pravijo, revolucionirala sintetično biologijo.

Pred nekaj trenutki so na tviterju zapisali, da zlata palica izmed 128 drugih ekip zopet pripada slovenskim študentom. Kaj točno so slovenski študenti počeli si lahko ogledate v videu:

29 komentarjev

Poletna šola kvantne fizike na spletu

Slo-Tech - Nedavno smo predstavili izvrstno spletno stran s poljudnimi predavanji, a hkrati dovolj strokovnimi tudi za fakultetni nivo, Khan Academy. Na njej najdemo prispevke z več področij prirodoslovja, ki se dotaknejo praktično vseh pomembnih tem. Komur to ni zadosti in ga zanima kvantna fizika, pa si lahko med poletnim oddihom poteši radovednost na Bureau 42.

Na spletni strani so pripravili brezplačen PDF-tečaj kvantne fizike, ki obsega devet lekcij, vsak teden po eno. Kot pravijo ustvarjalci, se bodo posvetili vsem pomembnim temam, hkrati pa bodo to storili brez uporabe univerzitetne matematike. S tem je stran primerna za praktično vse slovenske študente, še posebej pa za tiste z...

11 komentarjev

Khan Academy za brezplačno znanje na spletu

Slashdot - Vsake toliko časa na internetu najdemo kakšen biser, ki obstoji že nekaj časa, a ga ljudje nekako ne poznajo. Mednje sodi tudi Khan Academy, ki jo je konec lanskega leta ustanovil Salman Khan. V ZDA rojeni in živeči Bangladeševec ima diplomi iz matematike in elektrotehnike z računalništvom ter iz slednjega področja še magisterij z MIT-a. Dolga leta je inštruiral znance in prijatelje, sprva preko Yahoo Doodla, na koncu pa je svoje prispevke objavljal celo na YouTubu. Sedaj je ustanovil neprofitno organizacijo Khan Academy, ki ponuja predavanja iz različnih področij študija. Med več kot 1500 posnetki najdemo teme matematika, kemija, fizika, biologija in ekonomija.

Khan želi ponuditi znanje brezplačno vsem ljudem na svetu - nekaj, česar...

26 komentarjev

Povest o dveh kubitih

Ena izmed valovnih funkcij delca v 2D-potencialni jami

Ars Technica - Na našem forumu se vsake toliko časa razplamti kakšna debata o kvantnih računalnikih, ki jih znanstveniki obljubljajo že več kot desetletje. Razumevanje principa delovanja teh strojev iz prihodnosti terja osnovno poznavanje kvantne fizike, torej čudnega sveta kvantnih delcev in neintuitivnih pojavov. Večina sogovorcev, predvsem nefizikov, bo o njih vedela le, da naj bi bili sposobni faktorizirati ogromna števila, zaradi česar naj bi ogrožali naše kriptografske protokole, in pa za Schrödingerjevo mačko. Da bi razjasnili vso skrivnostnost o kvantnih računalnikih, so na Ars Technici napisali fantastičen članek z naslovom Povest o dveh kubitih: kako delujejo kvantni računalniki, v katerem boste izvedeli vse...

10 komentarjev

Prvi elektronski kvantni procesor

Dvokubitni procesor

vir: ScienceDaily
ScienceDaily - Ekipa raziskovalcev z Univerze Yale poroča, da so uspeli pripraviti prvi enostavni trdni kvantni procesor, s čimer so sanje o kvantnem računalniku korak bliže. Za izvedbo rudimentarnih algoritmov, kot je enostavno iskanje, so uporabili dva superprevodna dvo-kubitna čipa. O uspehu piše tudi Nature.

Običajni procesorji za predstavitev podatkov in njihovo obdelavo uprabljajo dvoje stanj - vključeno ali 1 in izključeno ali 0. Dva bita tako lahko shranita naslednje informacije: 00, 01, 10 ali 11. Kvantni sistemi pa poznajo še eno stanje, ki se mu pravi superpozicija stanj, ko ima bit vse vrednosti hkrati. To obilno poveča količino informacij, ki jih lahko shranimo, in hitrost, s katero jih lahko obdelujemo. Slednje kvantni računalniki izvajajo z izkoriščanjem še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost.

Ekipa teoretičnih fizikov je...

13 komentarjev

Kvantna računala vedno bližje

New Scientist - Sicer nisem kvantni fizik in nikakršen znalec, toda tole je tudi zame zelo zanimivo.

Erwin Altewischer in njegova ekipa na univerzi Leiden na Norveškem so ugotovili, da kvantno povezani fotoni v parih lahko prehajajo tudi skozi kovino, ne da bi pri tem bila povezava prekinjena in brez ločitve fotonov. Še pred kratkim časom so mislili, da se povezava pri prehodu prekine in da so vezi veliko bolj šibke kot so se izkazale kasneje.

Pare fotonov so pošiljali skozi tanko plast zlata. To zlato je bilo dovolj debelo, da skozi ni prepuščalo svetlobe. Imelo je luknje velikosti 200 nanometrov, kar je premalo za valovno razliko svetlobe. Kako so potem fotoni "gradniki svetlobe" lahko šli skozi boste vprašali? Ko je fotonski par zadel ob zlato so se proizvedli plazmoni, ki so se lahko stisnili skozi luknjice in na drug strani zopet ojačali in oddali fotone, ki pa so bili na začudenje in veselje znanstvenikov še vedno povezani. Kaj jim to odkritje pomeni verjetno še dolgo ne bomo izvedeli, vemo...

7 komentarjev