»

ATIjev R300

X-Bit Labs - O tej temi je bilo povedanega že dosti, ampak kar nekakšno pravilo je, da se morajo Xbitovci oglasiti enkrat na vsake toliko časa ter vzburiti javnost z interpretacijami izjav za javnost velikih podjetij. Tudi v današnji objavi si lahko preberemo, kakšna pošast točno kani biti ATIjev R300. Sestavljen bo iz, pozor, 107 milijonov tranzistorjev, imel osem cevovodov z možnostjo obdelave dveh tekstur na cevovod. Uporabljal bo 256-bitni DDR pomnilnik ter HyperZ III tehnologijo. Imel bo popolno podporo prihajajočemu DirectX 9, ter AGP 8x, če bo specifikacija do takrat že znana. Cena bo znašala okoli 400 dolarjev, tisti, ki se pa že bojite za težko prislužene solde, pa vedite, da bo polni sledila še okrnjena različica, temelječa na istem procesorju. Aja, ATI trdi, da bo nVidio pustil kakšnih pet mesecev zadaj. Slin!

3 komentarji

Radeoni8500 s 128 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Nvidia je praktično že začela pošiljati svoje najnovejše GeForce 4 MX čipe prodajalcem, medtem ko ATI še nima uradnega odgovora na to. Zaenkrat ATI-jevci niso sposobni v tako kratkem času dodelati čipa R300, ki naj bi deloval s frekvencami od 350 do 400 MHz, vendar pa bodo vseeno poizkušali ohraniti korak s konkurenco. Le-tega bodo poizkušali ohraniti s povečano količino pomnilnika na bodočih karticah z Radeonom 8500, ki ga bo sedaj lahko tudi do 128 MB. Seveda pa je to samo začetek, saj lahko ATI preseneti tudi s čipi RADEON 8500XT, ki bodo pohitrene izvedenke čipov R8500 in bodo delovale s frekvenco 300 MHz in RV250, ki bodo delovali s frekvenco 350 MHz. Kot zanimivost naj navedem, da se ti čipi ne bodo razlikovali med seboj po ničemer, razen po hitrosti. Najhujša Nvidiina mora v obliki R300 pa nas bo pričakala v aprilu ali maju.

4 komentarji

ATI-jevi načrti

X-Bit Labs - Prvi Radeon 2 primerki z beta silikonom prihajajo in kljub malce mlahavim rezultatom moramo priznati, da bo šlo za odličen čip, ki bo GeForcem 3 povzročil marsikatero preglavico. Seveda je marsikdo že naredil križ čez novega Radeona, ko je videl rezultate, vendar se morate zavedati, da gre tukaj za inženirske primerke, ki se niso nikoli ponašali s kakšno posebno hitrostjo, beta ali raje alfa gonilnike, ter beta silikon, ki še zdaleč ni v končni fazi. Ko bo enkrat ATI izdal polno verzijo čipa ter izpilil gonilnike (ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih), bo Radeon postal prava pošast. No, čeprav so inženirski primerki pokazali, kako bo izgledal čip, pa je marsikateri ATI-jev bodoči projekt zavit v tančico skrivnosti.
Za Radeon 2 že vemo, kako bo izgledal in da ga bomo na prodajnih policah zagledali nekje v septembru. Tudi specifikacije RV200, ki bo nekakšna oskubljena različica čipa Radeona 2 in se bo najverjetneje imenovala Radeon 2 VE vemo že skoraj na pamet. Gotovo...

5 komentarjev

RV200 -> Radeon 2 VE?

X-Bit Labs - Čudna so pota ATI-jeva, še bolj čudna pa so pota njegovih kodnih imen. Za R300, katerega predstavitev je še kar precej oddaljena, so vsi mislili, da bi utegnil biti Radeon 3. Po krajšem raziskovanju strani, ki se ukvarjajo s 3D grafiko, pa se je izkazalo, da bo šlo za nekakšen Radeon 2 Ultra. Po skoraj enakih stopinjah se odpravlja RV200 (POZOR! To ni R200 ali Radeon 2), za katerega so vsi predvidevali, da bo šlo za nekakšno okleščeno verzijo Radeona 2 (nekako v stilu Nvidiine družine MX). Po krajših raziskovanjih se je izkazalo, da bi RV200 utegnil biti Radeon 2 VE. Radeon 2 VE bo naslednik Radeona VE in bo namenjen "poslovni grafiki". Izdelan bo v 0.15 mikronski tehnologiji, odlikoval pa se bo z asinhronim delovanjem pomnilnika in procesorja (drugače povedano: procesor in pomnilnik bosta lahko delovala z različno hitrostjo in ne bosta frekvenčno odvisna drug od drugega). Ker bo Radeon 2 VE "posloven" čip, se bomo morali odpovedati DirectX 8.1 Pixel in Vertex shaderjem. Pojavljajo...

0 komentarjev

ATI R300 -> Radeon 3?

The inquirer - Čeprav o Radeonu 2 ni ne duha ne sluha, ATI pospešeno dela na t.i. R300 čipu. R300 čip bi utegnil biti Radeon 3. Čeprav je do Radeona 3 še daleč, so na The Inquirer že dobili specifikacije tega precej skrivnostnega čipa. Radeon 3 naj bo deloval pri frekvenci 350 Mhz, narejen pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Izdelovali ga bodo v TSMC ali UMC. Podpiral bo podpiral do 256 MB pomnilnika, do njega pa bo dostopal po 128 bitnem vodilu. Podprt bo tako DDR RAM, kot tudi počasnejši SDRAM. Čip bo tudi DirectX kompatibilen, zmogel pa bo obdelati do 75 milijonov trikotnikov na sekundo, tako da se za prihodnost ne gre bati. Razvoj Radeona 3 bo končan nekje konec leta, v proizvodnjo pa ga bodo poslali spomladi/poleti leta 2002. Več podatkov o R300 (Redeonu 3) najdete tukaj.

3 komentarji

Xbox čipovje v proizvodnji

The Register - Sodeč po tej novici je grafični čip za Xbox že odposlan v proizvodnjo. Pa še nekaj specifikacij te zverce:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave
  • 60 milijonov tranzistorjev
  • 250 Mhz jedro
  • 125 milijonov poligonov na sekundo
  • 4 biljone pixlov na sekundo
  • en trilijon operacij na sekundo ()
Urg, močna zadevca, nekako petkrat hitrejša od GF 2 GTS.

1 komentar