»

Sony se bo odpovedal osebnim računalnikom

Znamka Vaio je vedno vključevala izredno lahke in tanke prenosnike, ki so uporabljali napredne materiale in komponente (visokoločljivostni zasloni, pogoni SSD, itd.)

vir: The Verge
The Verge - Z Japonske prihajajo napovedi, da Sony namerava prodati svojo divizijo, ki izdeluje osebne računalnike Vaio. Oddelek bi kupil sklad Japan Industrial Partners, ki bi za znanje iz družine Vaio plačal med 400 in 500 milijoni dolarjev. Sony bo obdržal del novega podjetja, kar bo vlilo zaupanje zelo pomembnim japonskim poslovnim uporabnikom. Obenem bo znamka Vaio poleg Japonske še nekaj časa v uporabi tudi na pomembnejših trgih, zamenjavi lastnika navkljub. A v večini primerih se ime Vaio poslavlja. Večina tisočerice zaposlenih bi bila po novem zaposlena pri novem lastniku, najverjetneje kar v obstoječem razvojnem centru v Naganu, medtem ko bi se peščica preselila v druge oddelke znotraj Sonyja.

Svet bi s praktično ukinitvijo znamke Vaio seveda izgubil znano in...

57 komentarjev

Skrivni razhroščevalni registri v AMD-jevih procesorjih

Slashdot - Heker z vzdevkom Czerno je odkril zanimivo funkcijo AMD-jevih procesorjev, o kateri je prodajalec molčal, čeprav naj bi bila prisotna v vseh modelih od Athlonov XP dalje. V njihovi strojni-programski opremi (firmware) so zaščitene posebne možnosti za razhroščevanje, ki segajo bistveno dlje od standardnih x86, a so zavarovane z geslom, je Czerno odkril z analizo nedokumentiranih MSR. Dostop do štirih MSR-registrov za razhroščevanje je mogoč le, če je v registru EDI vrednost 9C5A203A. V nasprotnem primeru procesor javi izjemo (exception). Vzvratni inženiring novega odkritja še poteka, a trenutno znani podatki so objavljeni na RCE.

10 komentarjev

Sonyjevi prenosniki Vaio vpoklicani

Sony Vaio CW

CNet - Sony je včeraj objavil, da bo primoran vpoklicati približno pol milijona prenosnikov znamke Vaio, ker se pri njih pojavljajo problemi s pregrevanjem. Zaradi napake v sistemu za uravnavanje temperature se lahko prenosnik tako pregreje, da spremeni obliko - plastika se raztopi. Doslej so prejeli 39 prijav pregrevanja in topljenja plastike. Sony priznava, da se lahko zaradi napake uporabniki tudi opečejo, a doslej takega primera še niso zabeležili.

Približno 100 tisoč vpoklicanih prenosnikov je bilo prodanih v Evropi. Gre za seriji VPCF11 in VPCCW2, ki sta na trgu od lanskega januarja. Uporabniki lahko prenosnik bodisi pošljejo Sonyju na njihove stroške bodisi, enostavneje, namestijo popravek vgrajene programske opreme...

23 komentarjev

Sony odpoklical napajalnike

Težavni napajalnik

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pred približno letom dni, novembra 2008, je Sony zaradi 19 poročil o pregrevanju (od devetnajstih je baterija v kar sedemnajstih primerih tudi zagorela) sprožil vpoklic in zamenjavo 100.000 svojih baterij, ki so bile izdelane za različne znamke prenosnikov. Približno dva meseca pred tem, v septembru 2008, so bili težavni tudi nekateri modeli prenosnikov Vaio, ki so se zaradi težav z električno napeljavo lahko pregreli. Jesen za Sony očitno ni dober čas, vsaj kar se tiče težav z elektroniko. Tokrat so jim zagodli napajalniki VGP-AC19V17 za namizne sisteme Vaio VGC-LT in VGC-JS2 ter docking postaje iz serij VGP-PRBX1 in VGP-PRFE1. Napajalniki imajo očitno neprimerno električno izolacijo,...

10 komentarjev

Sony zamenjuje grafične čipe v prenosnikih Vaio

X-Bit Labs - Sony je potihoma priznal, da nekateri njihovi prenosniki iz serije Vaio vsebujejo pokvarjene Nvidiine grafične čipe (GPU). Lanskega julija ja Nvidia potrdila, da so nekateri njihovi GPU-ji defektni zaradi napak pri pakiranju. Sony in Nvidia sta takrat preverila, ali so prizadeti izdelki tudi prenosniki Vaio, in ugotovila, da naj ne bi bili. Sedaj pa so po podrobnejši analizi potrdili, da je majhen delež prenosnikov vseeno prizadet. Težava se pokaže kot popačen video in ali popoln mrk zaslona. Napake s temi istimi čipi so potrdili že drugi veliki izdelovalci prenosnikov, med njimi Apple, Dell in HP, medtem ko je Sony za to potreboval kar 13 mesecev. Nvidia vztraja, da je prizadet le zanemarljiv delež grafičnih čipov, a so vseeno doslej že porabili 315 milijonov dolarjev za zamenjavo defektnih izdelkov. Napaka se lahko pojavi pri prenosnikih iz serij:
  • VGN-FZ11x, VGN-FZ18x, VGN-FZ21x, VGN-FZ31x, VGN-FZ38x;
  • VGN-AR11x, VGN-AR21x, VGN-AR31x;
  • VGN-C1Zx, VGN-C2Zx;
  • VGC-LM1xx, VGC-LM2xx;
  • ...

9 komentarjev

Prenosnik s krokodiljo kožo

Vaio P

vir: engadget
engadget - Za vse petičneže, ki imajo pod palcem nekoliko preveč in želijo, da to ve tudi njihova širša okolica, je Sony izdal posebno verzijo svojih prenosnikov Vaio P. Nova "Signature Collection" serija v nakladi 1000 izvodov ponuja posebne prenosnike, ki imajo poleg običajnega 1,86 GHz-procesorja Atom Z540, četrt terabajtnega SSD-ja ohišje prevlečeno s krokodiljo kožo, kar vas bo veljalo dva tisoč dolarjev.

30 komentarjev

Transmete ni več

X-Bit Labs - Zaključila se je zgodba Transmeta, o kateri smo na naših straneh že obširno poročali. Po skrivnostnem začetku in napovedi izdelave varčnih procesorjev jim ni šlo vse po načrtih. Sestavili so sicer varčne Crusoeje, ki jih je celo Sony vgradil v enega izmed prenosnikov Vaio, a je kmalu postalo jasno, da Transmeta ne bo mogla konkurirati večjim tekmecem. Po odhodu Linusa Torvaldsa leta 2003, prestrukturiranju leta 2005 in grozečih finančnim težavam so se lanskega novembra s podjetjem Novafora domenili, da jih bo slednje tudi prevzelo. Sedaj so objavili, da je prevzem dokončan. Kot so zapisli v izjavi za javnost, je sedaj čas, da Transmetine izume in izdelke koristno uporabijo pri izdelavi video procesorjev, s čimer se Novafora ukvarja. Na ta način se bo zgodba enega izmed bolj nenavadnih podjetij sklenila. Kaj se bo zgodilo z njenimi tehnologijami, naprimer LongRun2, na katero so polagali mnogo upov, pa bomo videli.

5 komentarjev

Fujitsu Siemens in Sony odpoklicala baterije

Hartware.net - Letos smo bili priče eni največjih zamenjav prenosniških baterij (glej povezane novice), vendar se trend, kot kaže, še ne ustavlja. Medtem ko je Sony priznal, da so bile njihove baterije v Dellovih prenosnikih defektne, so vztrajno zanikali kakršnekoli pomanjkljivosti na lastnih prenosnikih. Kakorkoli že, Sony je sedaj uradno najavil tudi odpoklic približno 90.000 baterij iz prenosnikov Vaio, ki so se izkazale za potencialno nevarne. Nemško, angleško.

Naslednji proizvajalec, ki se je postavil v vrsto neslavnih, je Fujitsu Siemens. Odgovorni sicer poudarjajo, da so se za ta korak odločiti izključno zaradi preventivnih razlogov, saj ne morejo zagotoviti 100-odstotne varnosti vseh baterij, a grenak priokus ostaja. Prav tako še niso objavili serijskih številk prizadetih modelov, kar nameravajo storiti tekom meseca. Iz katerih serij bodo najverjetneje odpoklicani prenosniki, si lahko preberete v izvirni novici.

6 komentarjev