»

Predstavitev Windows 9 prihodnji teden

Slo-Tech - Microsoft Francija je nehote potrdil, da bo v torek uradna predstavitev prihajajočega operacijskega sistema Windows 9, ki bo po trenutno dostopnih podatkih nared do aprila.

Da se utegne zgoditi, da bomo Windows 9 videli 30. septembra, se je špekuliralo že, ko so na internet ušli prvi posnetki operacijskega sistema. Vodja francoske podružnice Microsofta Alain Crozier pa se je sedaj zagovoril in povedal, da bo Microsoft na dogodku v torek resnično predstavil nov operacijski sistem. Vabilo je bilo namreč precej nedoločno, saj v njem piše le, da lahko pričakujemo podatke o tem, kaj čaka Windows v prihodnosti.

Microsoftova služba za odnose z javnostmi je hitro jela popravljati zarečene...

19 komentarjev

Ušla Dellova 10-palčna tablica, nared bržkone novembra

vir: Neowin
Neowin - Dasi je Dellov tablični računalnik, ki bo poganjal Microsoftov prihajajoči operacijski sistem Windows 8, šele na poti, so na internet ušle njegove specifikacije. Do njih so se prebili na Neowinu, kjer so nad napravo kar navdušeni.

Nova tablica z imenom Dell Latitude 10 bo imela 10,1-palčni zaslon, ki bo prikazoval 1366 x 768 točk in bo občutljiv na dotik (kapacitivna tehnika). Sicer bo celotna naprava merila 274 x 177 x 13 milimetrov, tehtala pa 740 gramov. Procesor bo dvojedrni Intelov Atom, grafika pa prav tako integrirana Intelova. Pomnilnika bo 2 GB, trdi disk pa bo meril do 128 GB in bo tipa SSD. Za povezljivost bo poskrbljeno prek WLAN-a, Bluetotoha in mobilnih omrežij. Kameri...

30 komentarjev

CES 2012: Kaj smo izvedeli o Windows 8

ZDNet - Na sejmu CES, ki se je iztekel včeraj, je Microsoft sodeloval zadnjič. Povrhu pa so se še odločili, da ne bodo govorili veliko o prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8, saj niso vse svoje prisotnosti omejiti le nanj. Kljub temu smo uradno ali neuradno izvedeli mnogo o prihajajočem sistemu in napovedanem datumu izida.

Ballmer v svojem nagovoru Windows 8 praktično ni omenjal, a na stojnici je bilo mogoče videti Windows 8 build 8175, kar mnogi sestavljavci računalnikov in pisci programske opreme smatrajo kot predbeta verzijo. Prava beta je sicer napovedana za februar. Kot je sedaj že znano, bo Windows 8 tekel tudi na arhitekturi ARM. Največ ugibanj in špekulacij se tiče prav te verzije. Tako še vedno ni znano, ali bo...

97 komentarjev

Na voljo Windows 8 alfa, znane podrobnosti o novostih

PC Pro - Čeprav je Windows 8 še daleč od izida, Microsoft kaže vedno več podrobnosti iz novega operacijskega sistema. Najvidnejša novost bo nov uporabniški vmesnik, ki se imenuje Metro in je bil premierno predstavljen v Windows Phone 7. Uporabljen bo v vseh izdajah, tako v namizni verziji kot verziji za mobilne naprave z na dotik občutljivimi zasloni. To je pomembna sprememba filozofije, saj je doslej veljalo, da potrebuje vsak način interakcije prilagojen uporabniški vmesnik. Microsoft sedaj trdi, da je vmesnik enoten, ne glede na uporabo miške, tipkovnice ali gest na zaslonu za interakcijo.

Na voljo bo tudi klasično namizje, ki pa bo zgolj ena izmed aplikacij. Vse aplikacije bodo namreč tako...

121 komentarjev

Windows 8 uvaja hitri zagon

ZDNet - Še ena izmed vrste novih funkcij, ki jih Microsoft napoveduje za prihajajoči operacijski sistem Windows 8, bo tako imenovani hitri zagon. Gre za funkcijo, ki bo poizkušala premostiti vrzel med hladnim zagonom, ki kljub optimizacijam na novih računalnikih še vedno traja predolgo, in obnovitvijo iz stanja hibernacije, ki je povezana z zapisovanjem velike količine podatkov na disk in branjem z njega ter počasno degradacijo.

Pri klasični zaustavitvi sistema se končajo vse seje v uporabniškem in jedrnem delu operacijskega sistema, tako da se sistem pripravi na popoln izklop. Pri hibernaciji se to ne zgodi, ampak se celotna vsebina delovnega pomnilnika prepiše na trdi disk, kar omogoči obnovitev z iste točke. Nova funkcija v Windows 8 pa stori nekaj vmesnega. Zaustavijo in zaključijo se vse uporabniške seje, medtem ko se jedrne seje, ki jih je običajno manj in zavzemajo...

119 komentarjev

V Windows 8 prihaja Hyper-V

Microsoft - Microsoft je napovedal, da bo v prihajajoči verziji svojega operacijskega sistema Windows 8 tudi virtualizacijsko orodje Hyper-V. To sicer ni nova pogruntavščina, saj ga je Microsoft izdal že davnega leta 2008 in od tedaj vključil v zadnji dve strežniški verziji Windows, a bo Windows 8 prvi sistem za namizne uporabnike s to tehnologijo.

Hyper-V za delovanje potrebuje 64-bitni sistem s podporo za SLAT (Second Level Address Translation), ki jo imajo vsi novejši 64-bitni AMD-jevi in Intelovi procesorji. Za Windows 8 bo potrebno še 4 GB pomnilnika za tri do štiri virtualne računalnike in nekoliko več za večje število. Interakcija z virtualnim računalnikom poteka prek vmesnika VM Console,...

51 komentarjev

Spremembe v uporabniškem vmesniku Windows 8

ComputerWorld - Microsoft je nekoliko odškrnil okno v videz novega operacijskega sistema Windows 8. Pokazali so, kakšne spremembe se obetajo v uporabniškem vmesniku programa za upravljanje z datotekami. Ta bo odslej uporabniku prijaznejši pri operacijah premikanja datotek in po videzu podoben novim verzijam Officea.

Končno bo namreč Microsoft prenovil pojavna okna ob kopiranju ali premikanju datotek, ki so v ustroju podobna že od pamtiveka. Vse operacije kopiranja in premikanja bodo združene v enem oknu, kjer bo tudi graf, na katerem bodo podatki o hitrost, prestavljenih megabajtih ipd. To bo kakovostnejši podatek od trenutne ocene časa do konca operacije, ki ob spremembah aktivnosti rad skače (recimo...

171 komentarjev

Windows 8 bo dobil App Store

Sinofsky (levo) na najavi začetka prodaje Windows 7

vir: TechCrunch
TechCrunch - Naslednja različica oken, Windows 8, naj bi po vseh pričakovanjih izšla v začetku leta 2013, ena od njenih bistvenih novosti pa naj bi bil tudi nov uporabniški vmesnik, ki nekoliko sliči na mobilne telefone in na veliko uporablja koncept "aplikacij" v smislu malih HTML5 komponent z lastno javascript logiko. Zato se je seveda pričakovalo, da bo Microsoft napovedal svoj "App store", se pravi trgovino za brezplačne in plačljive Windows 8 aplikacije.

Uradne potrditve sicer še ni, je pa Steven Sinofsky, odgovorni za razvoj novih oken, v blog postu o napredku dela na to namignil. Prispevek razloži, da so razvijalci razdeljeni v številne manjše ekipe (teams), ki jih je kar 30, druga na tem abecednem seznamu pa je ekipa z...

24 komentarjev

Microsoft pokazal novi uporabniški vmesnik Windows 8

Heise - Na tajvanskem sejmu Computex je Microsoft prikazal predogled za uporabniški vmesnik v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8 v verziji, ki bo namenjena napravam z na dotik občutljivimi zasloni.

Aplikacije ne tečejo več v klasičnih oknih, ki imajo orodne vrstice, gumbe za opravljanje in kažejo startno vrstico. Namesto tega tečejo v celozaslonskem načinu, orodne vrstice in meni start pa se prikličejo z gestami. Namizje je narejeno po meri, kakor je to v Windows Phone 7, in razdeljeno v ploščice, ki prikličejo vsaka svoj program in že same prikazujejo določene informacije iz programa (recimo število neprebranih e-poštnih sporočil). Vse skupaj poganjata JavaScript in HTML5.

Za naprave brez tipkovnice Windows 8 podpira tudi navidezno...

24 komentarjev

Microsoft zavrnil Intelove navedbe o Windows 8 ARM

ComputerWorld - Microsoft se je odzval na Intelove besede o prihajajočem Windows 8 ARM, ki da ne bo podpiral nobenih aplikacij za x86 ali x64, kar je po Intelovi interpretaciji izpadlo kot velika slabost. Intelova vodja oddelka za programsko opremo Renée James je poleg tega še povedala, da bo klasični Windows 8 (torej za x86) podpiral tudi "način Windows 7", kjer bo mogoče poganjati vse stare aplikacije. Medtem naj bi Microsoft za ARM pripravil štiri verzije Windows 8 za štiri SoC-sisteme, ki med seboj ne bodo združljivi. Microsoft je ta navedbe označil kot "netočne" in "zavajajoče".

Demanti je pravzaprav zelo skop. Iz Redmonda so poslali le uradno izjavo, da "so bile Intelove izjave o Microsoftovih načrtih za naslednjo verzijo Windows na včerajšnjem...

6 komentarjev

Windows 8 bojda 7. januarja 2013, SP2 za Sedmico poleti 2012

X-Bit Labs - Pa se je začelo. Sicer je do izida nove verzije operacijskega sistema Windows še lep čas, a že so se začele špekulacije, kdaj bo izšel. Windows 8 naj bi izšel 7. januarja 2013. Takrat bodo v trgovinah na voljo škatlaste verzije, medtem ko bo operacijski sistem uradno končan že konec leta 2012 (RTM-verzija). V dveh letih se seveda lahko še marsikaj spremeni, zato je treba te datume vzeti z rezervo.

Strežniška verzija Windows 8 naj bi bila poimenovana enostavno Windows Server 2012. Prav tako je na internet priplaval pričakovan datum izida drugega servisnega paketa za Windows 7. Ta je v razvoju že od lanske jeseni in naj bi bil nared sredi leta 2012. Spomnimo, da je prvi servisni paket obljubljen za prvo četrtletje letos.

25 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev

Windows 8 leta 2012, prve podobe ušle na splet

ComputerWorld - Microsoftu je na internet ušlo nekaj posnetkov nastajajočega operacijskega sistema Windows 8 ter načrtov za razvoj. Če bo šlo vse po načrtih, bo Windows 8 nared leta 2012. V tem času bo Microsoft gotovo še mnogokrat spremenil načrt, a za zdaj so glavne novosti, ki jih nameravajo vgraditi:
  • trgovina za aplikacije po zgledu App Stora;
  • izboljšano upravljanje z energijo;
  • hitrejši zagon z večjo rabo funkcije hibernacije, svoje bodo dodali tudi hitri SSD-ji;
  • ponovna namestitev s pritiskom na gumb, ki bo obdržala vse nastavitve, dokumente in programe ter hkrati počistila sistemske datoteke;
  • prepoznavanje obraza za prijavo v sistem;
  • podporo za Slate;
  • boljšo pomoč in podporo za uporabnike;
  • boljše upravljanje z identitetami.
Na spletu

87 komentarjev

Windows 8 že poleti 2011?

Star načrt predstavitev

vir: Hexus
Hexus - Bivši Microsoftov zaposleni, Chris Green, je javnosti razkril nadvse zanimiv dokument, ki razkriva načrtovan datum izida naslednika Windows 7, Windows 8. Sprva je bilo načrtovano, da bo ta izšel šele tekom leta 2012, medtem ko pobegli dokument napoveduje, da se bo izid zgodil približno leto prej, 1. julija prihodnje leto. Po najnovejših informacijah so pri Microsoftu pohiteli tudi z Windows Mobile 7, ki naj bi sprva izšel konec leta 2010, medtem ko zdaj kaže, da ga bomo ugledali že letos poleti. Kredibilnost pobeglemu dokumentu dajejo drugi datumi, ki so se že izkazali za pravilne. Mednje sodi npr. izid Office 2010, ki ga bomo ugledali tega junija, obenem pa je poleg izida Windows 8 razkril tudi prihod...

105 komentarjev

OCZ napovedal zunanji SSD

X-Bit Labs - Zakaj bi nove hitre SSD-je tlačili le v računalnike, medtem ko bi zunanji diski ostajali še vedno pri dobrih starih magnetnih ploščah, so razmišljali pri OCZ in najavili novo serijo zunanjih SSD-jev. V sodelovanju z izdelovalcem krmilnikov Symwave, ki je pripravil krmilnik za povezavo SATA - USB 3.0, so pripravili novo družino SSD-jev, ki se na računalnik priključijo prek USB3. Ta priključek je za zdaj še redek, a se bo po standardizaciji gotovo kmalu uveljavil. Redna oprema naj bi postal najkasneje do leta 2011.

Kot pravijo, je na ta način podprt prenos podatkov s hitrostmi do 5 gigabitov na sekundo in kopica zelenih tehnologij, kot je boljše upravljanje z energijo in nižja obremenitev centralnega procesorja. Uradno predstavitev pogonov pričakujemo v začetku januarja na CES-u v Las Vegasu, do takrat pa cedimo sline.

4 komentarji

Windows 8 že globoko v razvoju

Ars Technica - Medtem ko se je razvoj novega Microsoftovega operacijskega sistema pravkar zaključil, je razvoj njegovih naslednikov že pošteno v teku, piše ArsTechnica. Proizvajalci in uporabniki so končno posvojili 64-bitno realnost, zato lahko Microsoft že razmišlja stopničko dlje. Windows 8 naj bi tako izšli tudi v 128-bitnem okusu, za kar sodelujejo z Intelom, IBM-om, AMD-jem in HP-jem. To je v svojem profilu zapisal tudi Robert Morgan, član divizije za raziskave in razvoj pri Microsoftu, a so medtem njegove strani že izginile s spleta. Spletna stran Windows 8 News si je priborila intervju z Morganom, do danes pa lahko bralci zastavijo svoja vprašanja. Seveda ni nujno, da bo Windows 8 dejansko izšel tudi v 128-bitni različici, je pa vse skupaj dokaz, da se premikamo v to...

135 komentarjev

Standard SATA 3.0 končno dorečen

X-Bit Labs - Serial ATA International Organization (SATA-IO) je včeraj oznanila, da so sprejeli specifikacije za SATA 3.0, ki v primerjavi s starejšo verzijo podvojuje prepustnost. Tako bo največja dosegljiva hitrost 6 Gb/s, dodane pa so še funkcije NCQ (Native Command Queuing) za hkratni prenos podatkov požrešnim aplikacijam za avdio in video, boljše upravljanje z energijo in skladnost s standardom INCITS ATA8-ACS. Standardizirali so tudi nove priključke LIF za priklop 1,8-palčnih naprav na vedno manjše prenosnike. SATA 3.0 je seveda v celoti združljiva s prejšnjimi inačicami, tako da bo delovala tudi stara strojna oprema.

17 komentarjev

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev