»

Težave pri selitvi proizvodnje ipadov v Brazilijo

vir: Reuters
Reuters - Kot poroča Reuters, je Foxconnova selitev proizvodnje ipadov v Brazilijo pod velikim vprašajem. Foxconn je namreč načrtoval 12 milijard dolarjev vredno investicijo zagona proizvodnje ipadov, ki jo je brazilska predsednica Dilma Rousseff že aprila ponosno predstavila kot odraz krepitve gospodarskih odnosov z Azijo in premika brazilske industrije k izdelkom z višjo dodano vrednostjo.

Sedaj se kažejo prave težave načrtovane selitve proizvodnje v največjo južnoameriško državo. Končana bi namreč morala biti že julija, pa so rok potem premaknili na november in sedaj se odmika še ta. Glavni problem so visoki davki, ki dušijo brazilska podjetja. Korporacijski davek (davek na obdavčljive...

11 komentarjev

Evil Maid napad na TrueCrypt

Prava...

Slo-Tech - Joanna Rutkowska je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavila opis novega napada na šifrirni program TrueCrypt, poimenovan Evil Maid napad (napad zlobne sobarice). Na možnost takega napada sicer opozarjajo že avtorji programa TrueCrypt, a Joanna nam je tokrat postregla s konkretno možnostjo izvedbe napada.

Stvar gre takole. Uporabnik v hotelski sobi pusti ugasnjen prenosni računalnik, na katerem so s TrueCryptom...

41 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.2

Slo-Tech - Z nekoliko zamude, a vseeno pozno kot nikoli, poročamo, da je pred mesecem dni izšel TrueCrypt 6.2.

Tokratna različica je prinesla številne izboljšave predvsem uporabnikom operacijskega sistema Windows. Med izboljšave tako sodi 30-50% hitrejše branje podatkov iz SSD diskov (v okolju Windows), zagonski nalagalnik (ang. boot loader) podpira matične plošče z RAID kontrolerji, na voljo pa so še številne druge manjše izboljšave (tudi za različice OS X in Linux).

TrueCrypt je eno najboljših orodij za šifriranje nosilcev podatkov (trdih diskov, USB ključkov,...), na voljo je za operacijske sisteme Windows, Linux in Mac OS. Med številnimi možnostmi šifriranja lahko omenimo tudi uporabo datotek s ključem (šifrirni ključ predstavlja poljubna datoteka) ter funkcijo verodostojnega zanikanja, ki omogoča skrivanje šifriranih podatkov. Najbolj zagrete uporabnike šifriranja pa bo verjetno navdušila tudi funkcija uporabe tim. skritega operacijskega sistema.

Prenos programa, ki je popolnoma...

36 komentarjev

Izšel TrueCrypt 5.1

TrueCrypt Foundation - Te dni je izšla nova različica priljubljenega brezplačnega šifrirnega programa TrueCrypt.

TrueCrypt omogoča šifriranje nosilcev podatkov v okoljih Windows, Linux in Mac OS X. V različici 5.1 prinaša nekaj novosti. Tako omogoča hibernacijo sistemov z sistemskim šifriranjem, ročno priklapljanje razdelka sistemskega šifriranja (npr. v primeru potrebe po dostopanju do razdelka okvarjenega operacijskega sistema) ter ukazna orodja za ustvarjanje novih šifriranih razdelov v Linuxu in Mac OS.

Med izboljšavami najdemo za 30 do 90% povečano hitrost AES šifriranja, hitrejši zagon sistema v primeru uporabe sistemskega šifriranja, TrueCrypt zagonski nalagalnik (TrueCrypt Boot Loader) pa od različice 5.1 v RAM-u zasede borih 27 KB.

Nova različica odpravlja tudi številne manjše pomanjkljivosti in napake. TrueCrypt za vse tri platforme (Windows 2000/Xp/Vista, Linux in Mac OS X) si lahko prenesete iz spletne strani TrueCrypt Foundation.

11 komentarjev

TrueCrypt 5.0

TrueCrypt Foundation - Danes je izšla peta različica brezplačnega in odprtokodnega programa TrueCrypt, ki je namenjen šifriranju diskovnih razdelkov.

TrueCrypt 5.0 med drugim prinaša podporo za šifrirane Windows zagonske razdelke (tim. pre-boot authentication), različico za MAC OSX ter končno tudi grafični vmesnik za Linux.

Za prihodnje različice pa napovedujejo podporo za zunanje avtentikacijske module (npr. zunanje kriptografske naprave), podporo za "surove" CD/DVD nosilce ter API vmesnik za TrueCrypt.

Naj spomnimo, da TrueCrypt omogoča tudi uporabo skritih razdelkov oz. tim. verodostojnega zanikanja (ang. plausible deniability), mogoče ga je uporabljati tudi v tim. potovalnem načinu (npr. iz USB ključka), poleg gesel pa lahko uporabimo tudi datoteke s ključem (ang. keyfile).

TrueCrypt je orožje, namesti ga na računalnik!

70 komentarjev

Izšel popravek za šifrirni program TrueCrypt

TrueCrypt Foundation - Pri TrueCrypt Foundation so izdali novo različico šifrirnega programa TrueCrypt, in sicer 4.1.

Razlog za izdajo nove različice je odkritje uspešnega napada na verodostojno zanikanje (ang. plausible deniability) obstoja skritih šifriranih particij. Problem in uspešen napad na TrueCrypt je bil opisan na USENETU v oddelku sci.crypt ( sporočilo 5. novembra 2005 ter sporočilo 8. novembra 2005. Če namreč na določen del skrite particije zapišemo posebej pripravljene podatke, je mogoče kasneje šifrirano particijo razlikovati od naključnih podatkov na ostalih delih šifriranega diska.

Pri tem je potrebno poudariti, da napad ne razkrije šifrirane vsebine, pač pa zgolj obstoj skrite particije. Napad je deloval na vseh prejšnjih različicah TrueCrypta, razen pri particijah šifriranih z AES-Blowfish ali AES-Blowfish-Serpent.

Uporabnikom, ki potrebujejo verodostojno zanikanje pri TrueCryptu svetujejo, da si z novo različico ustvarijo nov šifriran disk in podatke iz starega prekopirajo nanj.

3 komentarji