»

Nakup v Andorid App Marketu kar na naročniški račun

Plačilo z 'Bill my Vodafone account' bo razveselilo predvsem mularijo, ki še nima dostopa do kreditne kartice.

Slo-Tech - Vodafone je za svoje stranke v Veliki Britaniji in Nemčiji napovedal možnost nakupa Android aplikacij kar na svoj naročniški oz. predplačniški (prepaid) račun, se pravi, z "Moneto". To novo plačilno sredstvo je integrirano neposredno v Android App Market (glej sliko) in naj bi po pričakovanjih močno razširilo trg, zlasti na kupce, ki nimajo oz. ne želijo plačevati s kreditno kartico. To zajema...

8 komentarjev

Prihajajo pametnejše kreditne kartice

Kartica za dva bančna računa

vir: Tom's Guide
Tom's Guide - Podjetje Dynamics je nedavno predstavilo novo generacijo kreditne oz. plačilne kartice, ki jo sami imenujejo kar Card 2.0. Z novo generacijo so se osredotočili na funkcionalnost in varnost, sploh v povezavi s kreditnimi karticami, katerih kraja večinoma omogoča nemoteno uporabo pri nakupih. A ne s Card 2.0. Te kartice namreč v plastičnem ohišju popolnoma standardnih velikosti (tudi debeline) skrivajo pravi mali računalniški sistem, ki lahko nadzira več različnih funkcij. Pokazali so 3 možne primere uporabe novih kartic, nedvomno pa je za povprečnega uporabnika najbolj zanimiva implementacija s kreditno kartico.

Del številke kreditne kartice namreč predstavlja zaslon LCD, na katerem pa se številke izpišejo le, ko se vpiše varnostno kodo, jasno poznano le lastniku. V primeru da pride do kraje kartice, tat...

27 komentarjev

Visa splavila alternativo Paypalu

Slashdot - Podjetje Visa, ki je znano po istoimenskih kreditnih karticah, je vstopilo na trg sistemov plačevanja preko spleta in se postavilo ob bok storitvam kot so Moneybookers, Alertpay in Neteller, še najbolj pa želijo konkurirati Paypalu na področju t.i. mikro plačil.

Gre za predplačniško storitev imenovano Payclick, ki je v prvi vrsti namenjena mladoletnikom. Le-ti večinoma preko spleta opravljajo nakupe glasbe in videoiger, ki ne presegajo vrednosti 20$. Zaenkrat je največji dovoljeni znesek na računu 1000$, hkrati pa denarja s Payclicka ni možno prenesti na bančni račun. Podobno kot Paypal, Payclick omogoča vplačevanje na račun s pomočjo bančnega nakazila ali kreditnih kartic (Visa in Master Card). Storitev se od Paypala razlikuje v tem, da omogoča popoln starševski nadzor nad pretokom denarja na računu.

V kratkem nameravajo storitev uvesti tudi za druge uporabnike po svetu ter se ne želijo omejevati le na Avstralijo.

23 komentarjev

Indija brez PayPala še nekaj mesecev

CNet - Pred kratkim smo poročali, da je PayPal storniral vsa v zadnjem času izvršena plačila v Indijo in onemogočil izvajanje novih. Po nekaj dneh molka je PayPalov predstavnik za stike z javnostmi Anuj Nayar končno pojasnil, kje tiči problem. Razlog je spremenjena zakonodaja v Indiji in obravnava osebnih plačil (personal payments) v Indijo. Srž problema je odločitev, ali so ta nakazila t.i. remittances, torej pošiljanje denarja zdomcev svojim družinam ali ne. Pošiljanje in sprejemanje denarja prek PayPala v Indiji bo zato onemogočeno še nekaj mesecev, medtem ko naj bi dvige stanja na bančne račune in kreditne kartice v kratkem spet omogočili.

In če se kaj takega lahko zgodi v državi z drugim največjim številom prebivalcev na svetu, ni kaj podobnega izključeno niti pri nas. Vnovič se pokaže, kako pomembno je, da nismo odvisni le od enega ponudnika transakcij.

0 komentarjev

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji

Nokia Money kot nadomestek e-bančništvu

CNet - Nokia je včeraj napovedala novo storitev z imenom Nokia Money, ki bo uporabnikom omogočala plačevanje računov in pošiljanje denarja prek mobilnega telefona. Finci verjamejo, da bo nova storitev pomagala ljudem v ZDA in državah, ki trenutno nimajo dobre pokritosti z bankami. V mnogo državah namreč uporaba mobilnih telefonov presega uporabo bančnih računov, tako da imajo mnogi uporabniki mobilne telefonije omejen ali sploh nobenega dostopa do finančnih storitev.

Tako bo prek Nokia Money moč plačevati račune, kupovati razne vstopnice in vozovnice ipd, za kar se bodo povezali s podjetjem Obopay, kjer je Nokia manjšinski lastnik. Nova storitev bi naj delovala v različnih omrežjih, z več bankami in v končni fazi tudi na nenokiinih telefonih. Prvo predstavitev bomo videli prihodnji teden na Nokia World v Nemčiji, udejanjenje v praksi pa prihodnje leto.

12 komentarjev

Visa z (zelo) pametnimi karticami

The Register - Visa se je z štirimi evropskimi bankami dogovorila, da bodo preizkusili novo generacijo kreditnih kartic, ki je namenjena zajezitvi internetnih zlorab. Britanska podružnica Bank of America, Corner Bank iz Švice, izraelski Cal in IW Bank iz Italije bodo 500 oz. 3000 komitentom izdali nove kartice. Te bodo imele na zadnji strani vgrajeno številčnico, s katero bodo uporabniki vnesli PIN, kartica pa bo izpisala kodo za enkratno uporabo. Podobni sistem so že v uporabi za dostop do npr. elektronskega bančništva, le da se kalkulator za izračun enkratne dostopne kode ne nahaja na kartici, temveč je ločena enota.

Na ta način izdajatelji želijo preprečiti napade, v katerih so...

30 komentarjev

Zastonj pretočna glasba za vsakogar

Grooveshark Lite

Slo-Tech - Podjetje Grooveshark je včeraj predstavilo svoj najnovejši produkt, imenovan Grooveshark Lite. Lite ponuja spletno poslušanje glasbe iz njihovega velikanskega kataloga glasbe, brez kakršnekoli registracije in časovne omejitve pri skladbah.

Vmesnik predvajalnika bazira na Flashu in je zelo enostaven, ličen in intuitiven. Omogoča iskanje po glasbeniku ali naslovu skladbe, žanru, popularnosti , itd. Z njim si lahko zelo enostavno sestavite poljubne predvajalne sezname, če pa imate uporabniški račun na Groovesharku si lahko le-te tudi shranite. Grooveshark.com pa ponuja tudi druge storitve kot so nakup glasbe preko spleta in priporočanje glasbe glede na vaš okus.

22 komentarjev