»

Microsoft tudi od Asusteka in Acerja terja plačilo licenčnin

iPhone OS je daleč najpopularnejši, sledi mu Android

vir: DigiTimes
DigiTimes - Tajvanski DigiTimes poroča, da je Microsoft tajvanskim proizvajalcem pametnih telefonov z Androidom napovedal pričetek zaračunavanja nadomestil za uporabo Microsoftovih patentov. Samo s HTC-jem imajo namreč podpisano pogodbo o licenciranju in uporabi Microsoftovih patentov, tako da bo napoved prizadela le Acer in Asustek Computers, ki trenutno ne plačujeta licenčnin za uporabo patentov.

Slednja imata zelo majhen delež na trgu pametnih telefonov, zato Microsoftova motivacija ni finančna, ampak želijo predvsem preprečiti, da bi se podjetji na trgu pametnih telefonov uveljavili z Androidom ali Chrome OS namesto z Windows Mobile. Licenčnina za uporabo Androida zaradi Microsoftovih patentov...

16 komentarjev

Ari Jaaksi zapušča Nokio

Ari Jaaksi

vir: engadget
engadget - V času velikih priprav na predstavitev prvih javnosti namenjenih telefonov z MeeGo-jem (roko na srce, N900 je bolj razvijalcem kot uporabnikom namenjena naprava) za Nokio nedvomno ni dobra novica, da je odpoved dal Ari Jaaksi, podpredsednik njenega oddelka za MeeGo. Njegova odpoved je sledila odhodu prejšnje vodje celotnega podjetja, Olli-Pekke Kallasvuo-e, in Anssija Vanjokija, podpredsednika mobilne divizije Nokie, kar pomeni, da je Nokia izgubila že 3 izmed svojih dolgoletnih finskih zaposlenih, ki pa jih zaenkrat nadomeščajo s tujci.

Ari Jaaksi je bil pravzaprav zelo pomemben za MeeGo oz. pred tem za Maemo, saj je bil eden izmed gonilnih členov pri prehodu finskega mobilnega giganta na odprto kodo, predvsem za uporabo Linuxa v Maemu. Prav on je bolj ali manj eksperimentalne internetne tablice,...

12 komentarjev

Symbian odhaja z Nokijinih N mobilnikov

Zadnji Symbian mobilnik \"višje klase\"

vir: engadget
engadget - Nokija je napovedala, da je njihov prihajajoči mobilnik N8 zadnji mobilnik iz N serije, ki bo prišel s Symbianom. Novejši njihovi mobilniki iz te serije bodo po novem prišli z MeeGo-m. Seveda pa vse ni izgubljeno za Symbian - ta se bo iz "pametnih" mobilnikov umaknil na trg telefonov, ki so bolj dostopni navadnim smrtnikom. Kako se bo zadeva razpletla bomo zagotovo še videli, zaenkrat pa kaže, da se Nokija ne bo predala brez boja za trg pametnih telefonov. Več o tem si lahko preberete na engadgetu.

19 komentarjev

Po poti Slatea in Courierja še LG GW990

LG GW990

vir: engadget
engadget - LG-jev GW990 je bil na letošnjem CES-u dokaj popularen izdelek, saj je bil pokazatelj Intelove rešitve za mobilne telefone, platforme Moorestown. Moorestown je prav tako osnovan na arhitekturi, poznani iz procesorjev Atom, poleg strojne opreme pa je na GW990 tekla tudi Intelova programska prema, na Linuxu temelječ Moblin. Prvotni načrti so bili, da bo mobilni telefon s 4,8-palčnim zaslonom na prodajne police prišel v drugi polovici letošnjega leta, a se to ne bo zgodilo. Uradnega razloga za to odločitev še nimamo, a na Engadgetu predvidevajo, da se razlog skriva v združitvi Moblina in Maema, poznanega kot MeeGo. Datum za izid GW990 se je najverjetneje nezadržno bližal, istočasno pa je razvoj na MeeGoju nekoliko počasen oz. še niso...

5 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev