»

Zvok nVidiinega čipovja

Overclockers Australia - Na Overclockers Australia sem zasledil zanimiv članek o nVidiinem nForce2 čipovju in njegovih zvočnih sposobnostih. Avtor članka je preizkusil njegovo sposobnost, da zvok iz iger/filma/mp3 predvajalnika zakodira v Dolby Digital 5.1 in ga po digitalni liniji pošlje zunanjemu ojačevalcu ali pa po šestih analognih kanalih na šest zvočnikov - štirje prostorski, center in nizkotonec. Predvsem mi je zanimivo to, da čipovje ustvari nizkotonski kanal in tako lahko uživamo v hrumenju basov tudi takrat, ko ima vir le dva oz. štiri kanale in bi se basi izgubili, če bi signal poslali direkt skozi analogne izhode.

Hja, integiran zvok je prerasel obdobje, ko smo lahko pričakovali le nadomestilo za takrat, ko nismo imeli zvočne kartice ali pa ni bilo potrebe po kvalitetnem zvoku in je sedaj že zelo spodobno nadomestilo samostojni zvočni kartici, hkrati pa je glede na to, da je stvar že integrirana v čipovju, še cenejša od primerljivih samostojnih zvočnih kartic....

7 komentarjev

Shuttle's SB51G Mini PC

HotHardware - Na tej strani si lahko preberete test Shuttleovega novega Mini PCja. Dimenzije tega računalnička so le 200 x 181 x 280 mm, v osrčju pa ga poganja Pentium 4 procesor. Ima podporo standardu USB 2.0 (2 priključka), razširljiv pomnilnik integrirane grafične kartice do 64 MB, integrirano AC '97 v2.2 zvočno kartico in še mnogo drugih stvari. Še tehnikalije:
  • 2x UltraDMA/100 IDE - SiS962
  • možnost spreminjanja FSB od 100 do 166MHz
  • Podpira DDR200/266 DDR SDRAM
Za več informacij kliknite semkaj.

0 komentarjev

Kako nadgrajujejo računalnike mojstri

Dan's DATA - Za čase praznikov se je gotovo našla kakšna stran, ki je vsebovala članek o nakupu računalnika, saj ljudje v takem času dobesedno norijo po nakupih. Za praznike se je obširne prenove svojega računalnika lotil tudi Dan in spisal kar obsežen članek o vsem skupaj. V njem najdete opis vseh komponent, ki jih je uporabil. Da pa se članek ne bi sprevrgel v bahanje, kakšno strojno opremo si lahko privoščijo nekateri, ga je Dan oplemenitil s številnimi koristnimi nasveti.

2 komentarja

VIA C3

ZDNet - Na trg očitno prihajajo novi 'cyrixi'. VIA je namreč izdelala ter prodajalcem že ponuja 886 MHz procesor, Ezra C3 poimenovanega. Vgrajene ima dodatne MMX ter 3DNow! ukaze ter je izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji.

VIA svoj procesor sicer hvali na vse pretege (predvsem nizko ceno, ki pa, ironično, še ni znana), vendar pa proizvajalci računalnikov niso preveč navdušeni. Verjetno se, kljub nizki ceni, bojijo, da gre zgolj za še ene Cyrix procesorje. Klik.

0 komentarjev

Dve novi KT266 plošči iz DFI

X-Bit Labs - Ker se da DFI-jeve (Diamond Flower Electric Instruments) izdelke dobiti tudi pri nas, vas bo gotovo zanimala naslednja novica:
DFI je najavil dve novi plošči, ki bosta bazirali na Viinem KT266 chipsetu. To bosta AD70-SC in AD70-SR. Plošči se bosta razlikovali samo v ATA/100 RAID kontrolerju, ostale lastnosti pa bodo enake. Obe bosta imeli: ATX format, Socket A podporo, 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR in 3 DIMM reže (do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM), 6 USB vtičnic in integrirano AC’97 zvočno kartico. Ponujali bosta tudi nekaj overclockerskih nastavitev, kot so Vcore, ter spreminjanje FSB-ja in mnogokratnika.

0 komentarjev

Gigabyte in problemi z GA-7SDX

X-Bit Labs - Gigabyte bi moral pred kratkim izdati svojo GA-7SDX matično ploščo, ki bazira na SiS733 chipsetu (enakovreden VIA KT133A), vendar se to še nekaj časa ne bo zgodilo. Razlog? SIS nima dovolj velikih proizvodnih zmogljivosti, da bi lahko ustregel vsem naročilom in dejstvo, da so vse zaloge chipsetov pokupili drugi velikani, kot sta ASUS in Elitegroup. Vendar bati se nič, kajti SIS iz dneva v dan pridno veča svojo proizvodnjo. Kar se same plošče tiče, je Gigabyte ni preveč spreminjal. Odstranil je le nekatere "nepomembne" konektorje (gotovo ISA reže), ostale lastnosti plošče pa ostajajo enake: ATX, Socket A, 3 DIMM reže za PC100/PC133 SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 AMR reža, 4 USB vtičnice in integrirana AC’97 zvočna kartica. Plošča naj bi bila "overclock friendly", ostalih podrobnosti pa Gigabyte zaenkrat še ni izdal.
Počakajmo pač še nekaj dni/tednov/mesecev ali pa malce računajmo na MSI. ...

0 komentarjev

AOpnu gre na otročje

Hartware.net - Hehe, AOpnovce pa je dizajniranje barvastih matičnih plošč očitno čisto prevzelo. Vsaka nova matična plošča, ki jo najavijo, je namreč kake zanimive barve (spomnite se samo roza plošče z belimi smajliji ). Tudi dve novi KT266 platki, AK77 Pro in AK77 Pus, se lahko "pohvalita" z zanimivo barvo - vijolično. Drugače gre za povsem klasični plošči s 3 DIMM režami za PC1600/2100 DDR SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režami, integriranim AC97 zvokom ter overclockerskimi zmožnostmi. Aja, razlika med ploščama je v tem, da bo Plus verzija opremljena s Promisovim IDE RAID krmilnikom.

1 komentar

SiS735 plošče prihajajo...

X-Bit Labs - V SiS735 vezno čipovje polaga upe kar veliko potencialnih kupcev AMDjevih procesorjev. Čipovje dejansko ima nekaj zanimivih rešitev, poleg tega pa obljublja precej boljše performanse, kot dosedanja DDR vezna čipovja. No, ali je tako, bomo ugotovili kaj kmalu. Elitegroup je namreč najavil prvo matično ploščo, ki je zasnovana okoli SiS735. Gre za K7S5A2 model, ki bo najprej navdušil s kombinacijo DDR/SDR pomnilniških rež (plošča podpira ali 1GB PC1600/2100 DDR RAMa, ali 1GB PC100/133 SDR RAMa), poleg tega pa je opremljen tudi s 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 AMR režami, ter 6 USB priključki. Seveda ne manjka niti integrirani AC 97 zvok, Elitegroup pa je s svojo Magic Setting tehnologijo poskrbel tudi za nas overclockerje (nastavljanje množilnika, zunanje frekvence, voltaž iz BIOSa). Na žalost v Sloveniji ni Elitegroup plošč, toda ne dvomim, da bo tudi kakšen izmed prisotnih izdelovalcev kmalu ponudil kakšno SiS735 ploščo. Komaj čakam......

0 komentarjev

AC'97 Sound

Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

2 komentarja