»

AMD bojda ukinja znamko ATI

Slo-Tech - Lee Ka Lau, Benny Lau in Kwok Yuen Ho so leta 1985 v Kanadi ustanovili podjetje Array Technologies Incorporated, ki je mnogo bolj znano po svojih inicialkah ATI. Sprva so delovali predvsem na OEM-trgu in dobavljali integrirano grafiko za velike proizvajalce računalnikov, a so kmalu postali neodvisni snovalec in proizvajalec grafičnih kartic. Prelomnica je bil izid Macha8 leta 1991, ki je bila prva samostojna grafična kartica izpod prstov tega kanadskega podjetja. Podjetje je leta 1993 začelo kotirati na NASDAQ-u in borzi v Torontu ter se bliskovito razvijalo. Prvi kombinirani 2D/3D-pospeševalnik so splavili pod imenom 3D Rage, kasneje pa so s to serijo konkurirali legendarnemu 3Dfxovemu Voodooju. Serija All-In-Wonder...

93 komentarjev

Zaključil se je Computex 2010

Heise - Včeraj se je na Tajvanu zaključil že 30. računalniški sejem Computex 2010, katerega majcen del smo vam predstavili tudi na naših staneh, dočim obširnejše fotoreportaže in članke najdete na tujem spletu. Moses Yen je včeraj uradno sklenil dogodek, pri čemer natančnih številk še ni dal. Čez palec so število obiskovalec ocenili na 120.000, od katerih naj bi bila približno četrtina tujcev, kar je dober odstotek več kot lani. Ker so bile vstopnice opremljene s čipi RFID, ki so jih brali na vhodu in izhodu vsake hale ter celo na tekočih stopnic v halah, imamo letos na voljo kopico zanimivih statistik. Med drugim so ugotovili, da se je povprečen obiskovalec na sejmišču zadržal dlje kot lani.

Med najbolj zastopanimi deželami na...

0 komentarjev

Computex 2010: AMD predstavil Fusion APU

engadget - AMD je na Computexu predstavil prvi delujoč primerek pospešene procesne enote (angl. accelerated processing unit, APU), ki je v resnici enojedrna združitev centralnega procesorja (CPU), grafične kartice (GPU), 3D-pospeševalnikov in dekoderjev. Na predstavitvi je APU moral izrisati nekaj prizorov iz igre Alien vs. Predator, kar mu je solidno uspelo. Ni šlo za pretirano akcijske prizore, marveč zgolj za ležerno hojo po listnatem terenu, pri čemer je število sličic na sekundo občasno padlo pod 30. To daje slutiti, da ima Fusion še nekaj težav z DirectX 11. Fusion je sicer v prvi vrsti namenjen za ultraprenosljive naprave, kjer izris vrhunske grafike ni prioriteta. Izšel naj bi v prvi polovici prihodnjega leta.

16 komentarjev

Gigabyte in Computex

The inquirer - Podjetje Gigabyte se je odločilo, da letos ne bo prišlo na Computex -- enega največjih računalniških sejmov na svetu -- zaradi bojazni pred virusom SARS. Namesto tega bodo imeli lastno predstavitev kar preko interneta, kjer bodo predstavili celo vrsto novih izdelkov, od grafičnih kartic pa do prenosnikov. Ker je bil Computex načrtovan od 2. do 6. junija, bo Gigabyte najverjetneje priredil svojo predstavitev nekje istih dni, ni pa še znano komu vse bo namenjen. Na tem naslovu si preberite več.

0 komentarjev

Bejbe...

Insane Hardware - Seveda je na Computex mogoče gledati tudi kot na nadvse resen računalniški sejem, na katerem proizvajalci predstavljajo svoje novitete in načrte na prihodnost. Lahko pa ga pogledamo tudi z drugačnega kota, recimo bolj bejbastičnega. Ravno to so naredili fantje in InsaneHardware in nam (potem ko so pobrali oči s tal) svoj pogled na "dogajanje" tudi predstavili v posebnem članku. Kaj naj rečem... Computex je definitivno pravi raj za vse (nas) ljubitelje...

5 komentarjev

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev

Gainward in 3.5ns RAM

Slo-Tech - Gainward, pri nas ne tako priznano podjetje, je uporabnike obvestil, da bo v začetku junija na Computexu predstavil serijo grafičnih kartic, katerih posebnost je uporaba ultra-hitrega 3.5ns DDR SDRAMa. Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da je 3.5ns RAM sposoben izjemnih hitrosti - Gainward zagotavlja vsaj 285MHz. Najbolj razveseljiva novica pa je, da bo s tem hitrim pomnilnikom opremljena tudi serija GF2 MX kartic. To pomeni, da bomo za zelo zmerno ceno dobili grafično kartico z ultra hitrim pomnilnikom in s tem tudi odličnimi performansami. Več pa tukaj. Thnx, OZZY.

0 komentarjev