»

Ribarji vedno spretnejši

Potek tipičnega ribarskega napada

vir: Heise
Heise - Nemški Zvezni urad za varno informacijsko tehnologijo (BSI) v svojem četrtletnem poročilu ugotavlja, da so ribarji na internetu vedno bolj pretkani. Elektronska pošta, ki jo pošiljajo nič hudega slutečim uporabnik, je vedno težje razločljiva od legitimne pošte, pa tudi njihove lažne spletne so že na las podobne pravim stranem.

Pri tem navajajo primer ribarskega napada na DHL-ove stranke z začetka letošnjega leta, ki jih je pozval k registraciji na lažni strani s podatki za Packstation. Šlo je za prvi na Nemčijo osredotočen velikopotezni in profesionalno izpeljani ribarski napad. Nemčija je bila doslej zaradi jezikovne pregrade imuna na tovrstne napade (strojnih prevodov z Google Translate pedantni Nemci pač niso jemali resno), a so se zlikovci priučili tudi nemščine in sloga...

4 komentarji

Nov način ribarskega napada

Slo-Tech - Aza Raskin na svojem blogu poroča o novem načinu ribarskega napada na uporabnika med brskanjem po spletu, ki ga je poimenoval tabnabbing. Novi napad je izvirnejši od dosedanjih, saj se legitimna stran spremeni v lažno šele po naložitvi, ne da bi uporabnik to opazil.

Ob obisku zle strani se naloži neka spletna stran, ki ni videti nič kaj nevarna. Stran nato zazna, kdaj je uporabnik premaknil fokus na drug zavihek oziroma kdaj dlje časa ni interagiral s stranjo. Takrat se stran spremeni v lažno prijavno Gmailovo stran, ki od uporabnika zahteva prijavne podatke. Napad cilja na pozabljivost človeškega spomina, saj bodo uporabniki menili, da so preprosto pozabili zapreti zavihek z Gmailom. Ko uporabnik vnese potrebne podatke, ga stran preusmeri na pravi Gmail, tako da ta nikoli ne opazi, da je njegovo podatek vmes pridobil nekdo tretji.

Napad se da izboljšati na različne načine. S prebiranjem zgodovine obiskanih strani je moč ugotoviti, katere strani (Gmail, Facebook, Hotmail, Yahoo...

14 komentarjev

Obsežen ribarski napad na trgovce z izpusti

Spiegel Online - Trgovci s certifikati za dovoljene emisije toplogrednih plinov v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in na Japonskem so bili konec preteklega tedna žrtve obsežnega ribarskega napada (phishing), poroča Der Spiegel. Neznani napadalci naj bi prejšnji četrtek poslali elektronsko pošto več podjetjem, v kateri so (ironično) zapisali, da se morajo zaradi zaščite pred spletnimi zlorabami ponovno registrirati na Deutsche Emissionshandelsstelle (DEHSt). DEHst je nemška borza certifikatov za emisije, kjer lahko podjetja prodajajo in kupujejo kupone za onesnaževanje okolja.

Povezava v elektronskem sporočilu jih je napotila na lažno stran, ki so jo postavili zlikovci in s pomočjo katere so zbrali uporabniška imena in gesla. Te so nato uporabili za prenos kuponov na račune v Veliki Britaniji in na Danskem.

Nemška zvezna policija že preiskuje incident. Napadi so bili izpeljani zelo profesionalno, je povedal nek uslužbenec DEHSt. Zaradi napada so začasno ustavili trgovanje s kuponi v Potsdamu,...

18 komentarjev

Nov, učinkovitejši napad na SHA1

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča prof. Luke O'Connor so avstralski raziskovalci Cameron McDonald, Philip Hawkes in Josef Pieprzyk odkrili nov, izboljšan napad na algoritem SHA-1.

Napad s katerim je mogoče izračunati kolizijo, zahteva 252 računskih operacij in je 2000-krat izboljšan glede na prej znane napade. Napad z grobo silo bi zahteval 280 računskih operacij, leta 2005 pa so trije kitajski raziskovalci predstavili napad, ki je zahteval le 269 operacij. Omenjeni avstralski raziskovalci pa so nov napad predstavili na neformalnem delu konference Eurocrypt 2009, podrobnosti pa bodo znane v kratkem, ko bo o omenjeni tematiki objavljen članek.

Nov napad večjim organizacijam z bogatejšimi proračuni že potencialno omogoča zlorabe. Po drugi strani pa se v praksi še vedno uporablja celo MD5, za katerega je že dlje časa znano, da ni več zanesljiv.

17 komentarjev

Ribarji nad uporabnike Gmaila

ComputerWorld - Včeraj smo poročali o nerodnosti, ki je Googlu odnesla Gmail za dobri dve uri. Inženirji so že objavili prva poročila, kaj šlo narobe. Izvajali so rutinsko vzdrževanje na eni izmed kolokacij v Evropi, kar običajno ne povzroči težav, ker se promet razporedi na ostale strežnike. To pot pa je košček programske kode, ki poskuša podatke zadržati geografsko karseda blizu lastnika, povzročil preobremenitev drugega centra v Evropi, kar je sprožilo efekt domin.

Poleg tega pa so se Googla oz. njegovih uporabnikov lotili še nepridipravi. Prek sistema za takojšnje sporočanje (instant messaging), ki je v obliki pomenkov Google Talk vgrajen v Gmail, so nekaterim uporabnikom poslali kratko sporočilo, v katerem so jih pozvali k ogledu nekega videoposnetka. Priložen naslov je prek storitve TinyURL kazal na stran ViddyHo, ki je od uporabnikov zahtevala vpis identifikacijskih podatkov za Gmail. Klasični ribarski napad torej (phishing), kjer so zlikovci z nekoliko neukosti uporabnikov pridobili...

11 komentarjev

Izvedba popolnega MITM napada

Prikaz MITM napada, (CC) Open Web Application Security Project

Slo-Tech - Kot na svojem blogu poroča Eddy Nigg, je tokrat Božiček hekerjem prinesel odlično darilo - popoln napad s posrednikom.

Napad s posrednikom, znan tudi pod imenom MITM (man-in-the-middle) napad, je posebna oblika napada, kjer napadalec skuša "prisluškovati" šifriranemu prometu med žrtvijo in spletnim (ali drugim) strežnikom. Deluje tako, da napadalec preko sebe preusmeri ves promet do nekega https strežnika, žrtvi podtakne lažen SSL certifikat, promet pa nato dešifrira in pošilja dalje do pravega strežnika.



Vendar pa se je do sedaj napade s posrednikom dalo zaznati na relativno enostaven način. Ker naj bi izdajatelji SSL certifikatov preverili identiteto oseb, ki se predstavljajo za upravitelje varnih spletnih strani, napadalec ne more dobiti s strani zaupanja...

116 komentarjev

Nov napad na domača omrežja: Drive-By Pharming

Schneier.com - Trije ameriški raziskovalci iz Symanteca ter Indiana University School of Informatics so razvili novo vrsto napada, poimenovano Drive-By Pharming.

Gre za napad, kjer napadalec preko posebej oblikovane spletne strani, ki vsebuje zlonamerno JavaScript kodo, skuša dostopiti do domačega brezžičnega ali navadnega usmerjevalnika. Zlonamerna JavaScript koda, ki se izvede ob obisku spletne strani, spremeni DNS nastavitve v usmerjevalniku, kar napadalcu omogoča nadzor nad uprabnikovo internetno povezavo. S pomočjo DNS preusmeritev namreč lahko napadalec uporabnike usmerja na lažne spletne strani oziroma pri SSL zaščitenih straneh izvaja napad s posrednikom (tim. man-in-the-middle napad).

Ključno za uspešnost napada je, da napadalec s svojo kodo uspešno dostopi do usmerjevalnika. Ker v praksi veliko domačih uporabnikov v usmerjevalnikih uporablja privzeta gesla, je verjetnost uspešnosti napada pravzaprav precej visoka.

Iz tega razloga je priporočljivo čimprej spremeniti privzeta...

33 komentarjev