»

Chrome 19 prinesel sinhronizacijo odprtih zavihkov

Chromium Blog - Poldrugi mesec po izidu prejšnje verzije je s švicarsko točnostjo pred nami že nova inačica Googlovega spletnega brskalnika Chrome. Toda čeprav si verzije sledijo hitro, to ne pomeni, da v njih ni uporabnih novosti. Chrome 19 ima tako poleg precej odpravljenih hroščev še precej drugih uporabnih lastnosti.

Najbolj koristna je gotovo funkcija sinhronizacije odprtih zavihkov med napravami. Chrome že sedaj podpira sinhronizacijo aplikacij, razširitev (vtičnikov), zaznamkov, zgodovine brskanja in tem med različnimi napravami, na katerih uporabljamo Chrome. Pogoj je seveda prijava z Googlovim računom, da nas brskalnik enolično identificira. Tem možnostim je sedaj dodana še sinhronizacija odprtih zavihkov. Tako lahko na mobilnem telefonu...

53 komentarjev

Izšel Chrome 10

Google - Danes je izšla deseta verzija Googlovega odprtokodnega brskalnika Chrome. Glavne novosti so hitrejše izvajanje JavaScripta, ki mu je Google v testu V8 nameril 66-odstotno pohitritev, izboljšan videz, še zlasti lažje orientiranje in dodana možnost iskanja v nastavitvah. Mogoče je sinhronizirati shranjena gesla med različnimi računalniki, če imamo gesla v oblaku, pri čemer je seveda prenos šifriran. Za večjo varnost brskanja so v peskovnik vključili tudi vgrajen Flash Player, za večjo hitrost pa je dodano strojno pospeševanje videa. Odpravili so tudi nekaj hroščev. Prenos je mogoč z domače strani ali z izbiro funkcije Posodobi v brskalniku.

59 komentarjev

Izšel Chrome 7

Google - Google kot po tekočem traku izdaja nove verzije svojega brskalnika Chrome in dober mesec po izidu šeste inačice je pred nami že sedma. Chrome 7 je uradno izšel v torek, s čimer se Google drži predpisane časovnice, da naj bi nova stabilna verzija izšla vsakih šest tednov. V Chrome 7 je odpravljenih vrsta hroščev, posodobljen je interpreter za HTML5 (HTML5 parser), dodan File API in prenos imenika prek vnosne oznake (Directory upload via input tag). Na voljo je za Windows, Mac in Linux. Prenos je mogoč z domače strani in neposredno s funkcijo Posodobi v brskalniku.

63 komentarjev

Chrome 6 je tu

Chrome 6.0 prikazuje Wikipedijino stran

Ars Technica - Točno dve leti po izidu prve različice Googlovega spletnega brskalnika, ki je pošteno razburkal brskalniški trg, je pred nami že šesta inačica. Google je v novi verziji pospešil izvajanje JavaScripta, izpilil uporabniški vmesnik, možnosti sinhronizacije in funkcijo samodejnega dokončanja vpisanega besedila.

Razvijalci so napovedali, da bodo odslej intenzivneje izdajali nove stabilne različice, ki naj bi izhajale vsakih šest tednov. Še vedno naj bi prednost v razvoja imela hitrost brskalnika; sedaj se bodo osredotočili na vgradnjo strojnega pospeševanja. Kmalu naj bi tudi predstavili razvijalski predogled Chrome Web Stora, da ga bodo lahko pisci aplikacij že začeli preizkušati.

Prenos nove različice je že mogoč...

174 komentarjev

Izšla Opera 10.60

TechCrunch - Štiri mesece po izidu Opere 10.50 je izšla nova verzija, ki nosi oznako 10.60. Beta je izšla pred dvema tednoma, a so Norvežani pohiteli in končno inačico pripravili zelo urno. Kakor namiguje majhno povečanje številke verzije, sprememb ni mnogo, so pa uporabne. Omenimo podporo za geolokacijo, osvežen uporabniški vmesnik, podporo WebM za video v HTML5 in, vnovič, hitrostne izboljšave. Proizvajalec trdi, da je Opera 10.60 za polovico hitrejša od predhodnika. Prenos je že mogoč z domače strani proizvajalca.

72 komentarjev

Izšel Chrome 5.0

Google - Na dan mladosti je izšla nova stabilna različica Googlovega brskalnika za platforme Windows, Mac in Linux. Za Windows je Chrome že dlje časa v stabilni verziji, medtem ko je to prva taka inačica za Mac in Linux. Peta verzija je izšla le štiri mesece po četrti, a kljub temu prinaša veliko novosti. Chrome 5.0.375.55 ima poleg vrste varnostnih popravkov še možnost sinhronizacije ne le zaznamkov, temveč prav vseh nastavitev na različnih računalnikih, delovanje razširitev v načinu inkognito, API-je za geolokacijo, App Cache, povleci in spusti za datoteke in druge lastnosti HTML5. Flash za zdaj še ni integriran v brskalnik, se pa naj bi to zgodilo z izidom Flasha 10.1. Prenos je...

43 komentarjev

Izšel OpenOffice 3.2

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija odprtokodnega pisarniškega paketa OpenOffice. V inačici 3.2 so avtorji paketu dodali lepo množico izboljšav in novosti. Izpostavimo hitrejši zagon, dosledna podpora standardu ODF 1.2 in izboljšana podpora drugih standardov (kot so Office XML z gesli), podpora pisavam OpenType na Postscriptu. Posamezni programi v paketu imajo seveda še vrsto izboljšav in popravkov, še zlasti so dodelali program za delo s preglednicami Calc. Prenos je mogoč z domače strani. OpenOffice podpira platforme Windows, Linux, Mac OS in Solaris (x86 in Sparc). Slovenščina je kakopak samoumevna.

23 komentarjev

Chrome prehitel Safari

ComputerWorld - Rezultati raziskav o tržnem deležu brskalnikov za december kažejo, da je Googlov Chrome prehitel Safari in si priboril tretje mesto na listi najbolj uporabljanih brskalnikov. Za ta podvig je potreboval skromnih 16 mesecev, k čemur gotovo botruje tudi slaven starš, povod, da se je to primerilo prav zdaj, pa je bila izdaja verzij za Mace in Linux. Prvo mesto je ohranil Internet Explorer, ki je sicer izgubil odstotno točko in zdaj obvladuje 62,69 odstotkov trga, sledi pa mu Firefox s četrtinskim deležem. Chrome in Safari imata vsak po slabih pet odstotkov, peta pa ostaja Opera s poltretjim odstotkom uporabnikov.

Razčlenitev po inačicah pokaže, da je decembra Internet Explorer 8 s 37,8 odstotki prehitel ostale verzije IE-ja (čas je že bil), žalostno pa je, da mu še vedno sledi Internet Explorer 6 s 33,5 odstotki. Očitno je, da...

19 komentarjev

Programski jezik D tudi za Mace

Slashdot - Programski jezik D je razvil Walter Bright, ki se je zgledoval po moči in hitrosti jezika C++ in storilnosti programerjev v Rubyju in Pythonu. Prva stabilna verzija je izšla v začetku leta 2007, zadnja pa pred dobrim tednom. Doslej je so bili prevajalniki namenjeni le Windows in Linux, a ker tudi Maci lahko tečejo na x86, je avtor sedaj jezik prenesel še na platformo Macintosh. Vse skupaj je izvajal na MacMiniju, ki ga je naročil za božič. Kako je vse skupaj potekalo, na kaj je moral biti pozoren in kako mu je naposled uspelo, je popisal na svoji strani.

13 komentarjev

Chrome za Mac in Linux nastaja

Google Chrome za Mac v nastajanju

vir: CNet
CNet - Google je lani ob izidu brskalnika Chrome obljubil, da bodo v nekem razumnem času poleg platforme Windows podprli še ostale razširjene sisteme. Za zdaj je ostalo le pri besedah, a zadnje informacije kažejo, da Google intenzivno razvija Chrome za Mac in Linux. Inženirji so doslej razvili pogon za Mace za prikazovanje spletnih strani, ki pa je tekel le v poskusnem okolju (test shell), a sedaj so ga začeli preurejati v pravi polno funkcionalen program. V dokaz so ponudili posnetek Chroma, ki že teče na Macu, a strani še ne prikaže pravilno. Ben Goodger, ki je prej razvijal Firefox in je sedaj prestopil h Googlu, je priznal, da je razvoj Chroma za...

19 komentarjev