»

Takojšnje sporočanje zamira

BBC - Pred nekaj leti se je zdelo, da bo takojšnje sporočanje (angl. instant messaging) povozilo vse druge oblike komuniciranja. V nevarnosti je bila elektronska pošta, saj je takojšnje sporočanje še hitrejše in neposrednejše od nje. Le nekaj let pozneje se je položaj popolnoma obrnil. Takojšnje sporočanje se sooča z največjo krizo.

Še leta 2007 so Britanci 17 odstotkov časa na spletu namenili takojšnjemu sporočanju, letos pa je ta številka upadla na pet odstotkov. Rezultate so objavili le nekaj dni po AOL-ovi odprodaji ICQ-ja za 188 milijonov dolarjev, kar je več kot dvakrat manj kot je bila nakupna cena leta 1998. Podatek, ki je ravno tako zgovoren. Do podobnih zaključkov je prišla anketa...

53 komentarjev

Digital Sky Technologies kupil ICQ

ICQ

Slo-Tech - Digital Sky Technologies (DST) je najavil namero o prevzemu ICQ-ja, ki je od leta 1998 v lasti AOL-a. Za nakup bodo odšteli 187,5 milijona dolarjev, čeprav je AOL sprva hotel iztržiti dvakrat več. Na lanski dražbi so sodelovali še Naspers, ProfMedia in Tencent, a so ponudili premalo.

ICQ je bil eden prvih sistemov za instantno sporočanje (angl. instant messaging, IM), ki je bil sprva popularen po vsem svetu, kasneje pa ga je na Zahodu izpodrinila konkurenca. Leta 1996 predstavljeni ICQ izraelskega podjetja Mirabilis je ostal priljubljen v Rusiji in drugih vzhodnoevropskih državah, znatno število...

20 komentarjev

Ribarji nad uporabnike Gmaila

ComputerWorld - Včeraj smo poročali o nerodnosti, ki je Googlu odnesla Gmail za dobri dve uri. Inženirji so že objavili prva poročila, kaj šlo narobe. Izvajali so rutinsko vzdrževanje na eni izmed kolokacij v Evropi, kar običajno ne povzroči težav, ker se promet razporedi na ostale strežnike. To pot pa je košček programske kode, ki poskuša podatke zadržati geografsko karseda blizu lastnika, povzročil preobremenitev drugega centra v Evropi, kar je sprožilo efekt domin.

Poleg tega pa so se Googla oz. njegovih uporabnikov lotili še nepridipravi. Prek sistema za takojšnje sporočanje (instant messaging), ki je v obliki pomenkov Google Talk vgrajen v Gmail, so nekaterim uporabnikom poslali kratko sporočilo, v katerem so jih pozvali k ogledu nekega videoposnetka. Priložen naslov je prek storitve TinyURL kazal na stran ViddyHo, ki je od uporabnikov zahtevala vpis identifikacijskih podatkov za Gmail. Klasični ribarski napad torej (phishing), kjer so zlikovci z nekoliko neukosti uporabnikov pridobili...

11 komentarjev

Pidgin 2.0

Ars Technica - Uporabniki različnih distribucij Linuxa najbrž dobro poznate Gaim, aplikacijo za takojšnje sporočanje, ki podpira obilico različnih protokolov. Pred kratkim so ga preimenovali v Pidgin, o čemer smo že poročali (glej povezane novice), včeraj pa so objavili novo stabilno različico pod zaporedno številko 2.0. Glavna novost je popolnoma prenovljen uporabniški vmesnik z novimi ikonami, žal še vedno pogrešamo glasovno/video komunikacijo. Na ArsTechnici so pripravili obsežen članek, v katerem so predstavljene vse glavne novosti. Izvorni članek.

15 komentarjev

Yahoo in HP bosta sodelovala

The inquirer - Podobno kot Dell in Google, ki sta nekaj časa nazaj sklenila pogodbo, v skladu s katero so Dell-ovi sistemi opremljeni z Google-ovo programsko opremo, sta se po dogovorila tudi HP in Yahoo. Namizni in prenosni računalniki podjetja, ki je zadnje čase na udaru novinarjev zaradi vohunskega škandala, bodo po novem vsebovali Yahoo-jevo iskalno vrstico v spletnem brskalniku, njihov program za takojšnje sporočanje in še nekaj drugih dodatkov, kar bo spletnemu gigantu predvidoma prineslo konkretno višji obisk. Več o zadevi lahko izveste v izvorni novici, ni pa še podatkov o tem, koliko bo moral Yahoo HP-ju odšteti za uslugo.

0 komentarjev

Združitev Yahoo! in Windows Live Messenger

Ars Technica - Microsoft in Yahoo! sta sklenila dogovor, v skladu s katerim bosta povezala svoji omrežji za takojšnje sporočanje, s čimer bosta po lastnih navedbah ustvarila največje tovrstno omrežje na svetu (350 milijonov uporabnikov), v praksi pa bo to najbrž pomenilo, da bo nastala direktna konkurenca AOL-u, ki trenutno na globalnem nivoju dominira. Uradna najava je bila izrečena včeraj, kmalu pa lahko pričakujemo posodobitvi programskih klientov za dostop do obeh omrežij. Kaj nam bo združitev prinesla, se sprašujejo tudi na Arstechnici.

11 komentarjev