»

Novell bo prevzet

Prevzemna namera je bila objavljena 3. marca letos.

Slo-Tech - O Novellu ne pišemo pogosto, razen ko gre za tožbe s SCO-jem za odprtost Linuxa, a to pot se Novellu obeta velik prevzem. Leta 1979 ustanovljeno podjetje bo namreč za 2,2 milijarde dolarjev prevzelo podjetje Attachmate Corporation, so zapisali v izjavi za javnost. Konec preteklega tedna je tržna kapitalizacija Novella znašala 2,1 milijarde dolarjev, kar pomeni devetodstotno premijo. V primerjavi z vrednostjo tečaja 2. marca letos, to je dan pred razkritjem prevzemne namere za Novell, je premija 28-odstotna.

Podjetja Attachmate Corporation verjetno ne poznate, ker ne gre za računalniško podjetje. Njegovi lastniki so Francisco Partners, Golden Gate Capital in Thoma Bravo, sicer pa je to tipično podjetje, ki se ukvarja s tveganim...

14 komentarjev

Novell ima dvajset snubcev

Gibanje cene delnice Novella

CNet - Novell je marca letos zavrnil prevzemno ponudbo podjetja Elliot Associates, ker je bila po njihovem mnenju ponujena cena 5,75 dolarja na delnico oziroma dve milijarde dolarjev za podjetje prenizka. Novell je še vedno naprodaj, zanje pa naj bi se zanimalo kar dvajset podjetij, poroča The Wall Street Journal. Včeraj se je iztekel rok, do katerega je njihovo vodstvo pričakovalo prevzemne ponudbe.

Sedaj bodo vseh dvajset ponudb pregledali in izbrali finaliste, ki se bodo v drugem krogu potegovali za nakup Novella. Matt Asay, nekdaj zaposlen v Novellu, pojasnjuje celotno zgodbo. Kot pravi, je dobil Novell izvrstno priložnost, da prenovi svoj portfelj, odstrani mrtvo meso in laže zadiha. Podjetje še vedno v senci Red Hata, kar mu sploh ne koristi, saj jim je sporočilo Smo...

9 komentarjev

Velika zmaga za Linux: SCO izgubil pravdo proti Novellu

Groklaw - Prejšnji teden se je končal znameniti primer SCO proti Novellu, ki se je vlekel že od leta 2004. Prolog sega še leto bolj nazaj, saj je leta 2003 SCO začel trditi, da je Linux neavtorizirana izpeljanka iz Unixa in vložil tožbo zoper IBM, ki je prodajal in uporabljal Linux. Najprej so zahtevali milijardo dolarjev, kasneje tri in na koncu pet milijard dolarjev odškodnine. Zagrozili so tudi uporabnikom, a jih je IBM hitro pomiril z zagotovili, da jim v nobenem primeru ne bo treba plačevati odškodnin.

Leto pozneje je v izjavi za javnost Novell zapisal, da so lastnik vseh avtorskih pravic za SVRx. SCO je bil drugačnega mnenja, saj so leta 1995 od Novella kupili nekatere pravice, ki pa so jim po Novellovemu tolmačenju dale le pravico nadaljnje prodaje Linuxa, medtem ko so avtorske pravice za SVRx ostale v Novellovih rokah. SCO se s tem ni strinjal, zato so se preusmerili na Novell in proti njim vložili tožbo.

Leta 2007 se je zdelo, da bo zgodbe konec, saj je sodišče odločilo, da je...

15 komentarjev

Novell zavrnil prevzemno ponudbo

Gibanje cene delnic Novella

vir: CNet
CNet - Novell je zavrnil prevzemno ponudbo, ki jo je posredovalo podjetje Elliot Associates. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je njihov upravni odbor po premisleku odločil, da je dvomilijardna ponudba nezadostna. Elliot Associates, gre za hedge sklad iz New York z 8,5-odstotnim deležem v Novellu, je 2. marca letos ponudil prevzem podjetja po 5,75 dolarja za delnico, kar je dvajsetodstotna premija glede na borzno ceno tistega dne. Investitorji so delnico pognali do šestih dolarjev, saj so računali na izboljšanje ponudbe in naposled njen sprejem.

Ušteli so se, saj Novellov upravni odbor meni, da je podjetje vredno več. Na sestanku so še sprejeli odločitev, da bodo zvišali vrednost delnic, kar kanijo storiti z vračanjem odvečnega kapitala delničarjem z odkupovanjem lastnih delnic, izplačilom višjih dividend, formiranjem strateških partnerstev...

2 komentarja

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

Novell kupil SuSE

Novell - Danes je Novell oznanil, da je kupil enega vodilnih svetovnih ponudnikov Linux rešitev tako na področju delovnih postaj kot tudi strežnikov. Pri SuSE so znani predvsem po svoji Linux distribuciji SuSE Linux, ki je ravno v teh dneh dočakala različico 9.0. Poleg tega se je pred nekaj meseci münchensko uradništvo odločilo, da gre celotna javna uprava na Linux. Realizacijo posla, ki je vreden kar 35 milijonov ameriških dolarjev, so zaupali SuSE in IBM.

Novellova poslovna poteza sledi avgustovskemu nakupu Ximiana, enega od glavnih finančnih sponzorjev projekta GNOME in avtorja Ximian Evolution, odprtokodne alternative Outlooka. Novell bo za SuSE odštel 210 milijonov dolarjev v gotovini oz. pravem denarju (in ne naprimer delnicah). Hkrati pa so oznanili IBM-ovo 50 milijonov dolarjev vredno investicijo v Novell. Novo podjetje tako namerava postati vodilni komercialni ponudnik Linux namizja, kar ne bo težko po včerajšni odločitvi Red Hata, da se bo osredotočil na strežniške rešitve.

8 komentarjev