»

Samsung naposled predstavil tehnologijo QD-OLED

Samsung Display - Na sejmu CES smo po treh letih draženj končno lahko videli prve televizorje in monitorje na podlagi zasnove QD-OLED, ki združuje organske svetleče diode s kvantnimi pikami in bi lahko bila nova osrednja tehnologija v tej industriji.

Leta 2019 so pri Samsung Displayju namignili, da testirajo prikazne panele, ki vsebujejo tako organske svetleče diode (OLED) kakor kvantne pike. To so delci polprevodnika, ki se obnašajo podobno kot atomi: imajo diskretna energijska stanja in izsevajo svetlobo določenih valovnih dolžin. Kvantne pike sicer že lep čas uporabljajo v spregi s klasičnimi LCD paneli, in sicer v obliki tankega polimernega filma, s katerim ojačajo barve, čemur skupina na čelu s Samsungom tržno pravi QLED. QD-OLED pa gre dlje, saj je tu film kvantnih pik, ki ga dobijo z brizgalnim tiskanjem, veliko gostejši in natančno poravnan z virom svetlobe, to je diodami OLED. Struktura panela za ozadno osvetlitev uporablja organske diode modre svetlobe, ki jim v dveh od treh podpikslov...

38 komentarjev

CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Sonyjeva predstavitev 56-palčnega televizorja

Slo-Tech - Za nami je prvi dan lasvegaškega računalniškega sejma CES in novosti je bilo precej. Prvi dan je Panasonic predstavil nov televizor, s katerim so se pohvalili kot prvim z ločljivostjo 4K. Sliko seveda prikazuje s tehnologijo OLED, 4K pa se prevede kakor 3840x2160, kar je štirikrat več točk od sedanjega HD-ja (1080p). Panasonicov izvršni direktor Kazuhiro Tsuga je pojasnil, da gre za naslednjo generacijo, saj je OLED korak naprej od LCD ali LED. Omogoča gradnjo lažjih naprav, tako da ogromen televizor z diagonalo 56 palcev tehta vsega 12,2 kilograma, v debelino pa meri 12,7 milimetra. O ceni in dobavljivosti podatkov še ni.

Se ja pa Tsuga malo uštel, ko je dejal, da gre za prvi tovrstni izdelek. Le večer prej jih je...

48 komentarjev

Slovenski raziskovalci z IJS razvili 3D-mikrolaser

Shematska predstavitev razporeditve molekul holesteričnih tekočih kristalov v mikrokapljici

Daily Tech - Raziskovalci z Inštituta Jožef Stefan so razvili mikrolaser, ki oddaja svetlobo v treh dimenzijah. O odkritju Matjaž Humar in Igor Muševič poročata v članku 3D microlasers from self-assembled cholesteric liquid-crystal microdroplets, ki je objavljen v reviji Optics Express.

Gre za tako imenovani 3D-laser z mikrokapljicami, ki omogoča oddajanje svetlobe v vse smeri. Molekula barvila je ujeta med sferične kapljice s premerom 15-50 μm iz molekul vijačne oblike, ki so dispergirane v tekočini, ki je lahko recimo glicerol. Muševič dodaja, da gre po njegovem védenju za prvi 3D-laser, ki je v praksi delujoč. Na ta način lahko ustvarimo na milijone...

9 komentarjev

Ultra majhni zasloni s pomočjo tehnologije nano struktur

Shema barvnih filtrov narejenih iz plazmičnih nano resonatorjev

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Znanstveniki z univerze v Michiganu so naredili najmanjše dosedaj znane piksle, kar bo omogočilo LED zaslonom, da bodo lažje upravljali s svetlobo, pri tem pa porabili manj energije. Vse to na zaslonu, ki bo lahko velik tudi le kot poštna znamka.



Ta nova nanostrukturna tehnologija je sestavljena iz novih barvnih filtrov, narejenih iz nekaj nano metrov tankih plasti kovine, dielektrika in spet kovine, ki se posledično obnašajo kot resonatorji. Le-ti nato ujamejo in prenesejo svetlobo, kar piksle spremeni v učinkovite barvno filtrirne elemente.

S to tehnologijo ustvarjeni piksli so desetkrat manjši kot v računalniških zaslonih in osemkrat manjši kot v pametnih telefonih. Poleg tega...

9 komentarjev

Prihaja zamenjava za OLED - OLET

vir: engadget
engadget - Zaslone s tehnologijo OLED (Organic Light Emitting Diode - organske svetleče diode) smo komaj začeli videvati v prenosnih napravah, kot so mobilni telefoni, željno pa jih pričakujemo tudi v večjih zaslonih, uporabnih za televizorje in zaslone pri računalniških sistemih, a že kaže, da so zastareli. Michele Muccini, raziskovalec z bolonjskega Inštituta za Nanostrukturne Materiale (Institute of Nanustructured Materials), je namreč razvil prve OLET-e, organske svetleče tranzistorje (Organic Light Emitting Transistor). Slednji bodo po napovedih od le dvakrat pa do stokrat bolj učinkoviti, kot so že tako varčni zasloni, izdelani v tehnologiji OLED. Troplastna zasnova, debela le 62 nm, omogoča oddajanje svetlobe, saj med običajni plasti tranzistorja, ponor in izvor ter sam polprevodnik z vrati, pride nameščena še plast organskega materiala....

7 komentarjev

Panasonic se podaja na trg OLED-ov

Reuters - Japonski Panasonic je objavil, da v sodelovanju s podjetjem Sumitomo začenja razvoj naprednih zaslonov na tehnologiji OLED. Zanje je značilno, da porabijo manj energije kot ostali in da omogočajo izdelavo tankih zaslonov z ostro sliko. Prvo televizijo OLED je leta 2007 na tržišče poslal Sony, v debelino pa je merila bore tri milimetre, a zaradi visoke cene in majhne diagonale ni resneje ogrozila LCD-jev in plazemskih televizorjev. Sony trenutno ponuja 11-palčne OLED-e, medtem ko so načrti Panasonica mnogo drznejši. Do leta 2010 nameravajo s še nekaterimi partnerji razviti in začeti prodajati zaslone OLED s 40-palčno diagonalo.

10 komentarjev

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

Prihodnost zaslonov

Tech Review - Trenutno uporabljamo največ katodnih zaslonov, katerih osnova je stara že več deset let. Manj pa je zaslonov na tekoče kristale LCD. Dokaj razviti so tudi že zasloni, ki temeljijo na organski osnovi. O tem so napisali članek pri TechReviewu. Razpravljajo o razvoju tehnologije OLED (organic light-emitting diode) zaslonov, njeni uporabi ter njeni prihodnosti. Zasloni, razviti po tej tehnologiji, imajo kar veliko dobrih lastnosti. Zelo dobra slika, relativno poceni proizvodnja in majhnost. Nadalje se odpirajo zmožnosti izdelovanja zaslonov na osnovi te tehnologije, ki za osnovo uporabljajo plastiko in ne stekla. Takoj potem, pa se odpira še možnost za zaslone, ki jih lahko zvijemo kot časopis ter možnost elektronskega papirja. Imajo pa zasloni zgrajeni na osnovi te tehnologije tudi eno veliko pomankljivost. Del zaslona, ki skrbi za modro barvo, ima delovni čas le okoli 1000 ur. To je dovolj za mobilne telefone, a na žalost premalo za prenosnike in dlančnike, ki bi s temi zasloni zelo...

2 komentarja