»

Nintendov dobiček manjši

CNet - Nintendo je objavil finančne rezultate za fiskalno leto, ki se je končalo konec marca. Še vedno so zabeležili dobiček, ki pa se je prvikrat v zadnjih šestih letih skrčil. V zadnjem letu je Nintendo zbral za 1,4 bilijona jenov (12 milijard evrov) prihodkov od prodaje, ob tem pa še 229 milijard jenov (2 milijardi evrov) dobička, kar je za 18 odstotkov manj kot predlani. Krivcev za slabši rezultat naj bi bilo več; Nintendo omenja predvsem pocenitev Wiija, manj odmevnih iger za Wii, krepitev jena v primerjavi z dolarjem in evrom ter splošno gospodarsko upehanost v zadnjem letu, ki je kazila prodajo.

Septembra je Nintendo zaradi hude konkurence za 50 dolarjev znižal ceno Wii, ki sedaj stane 199 dolarjev. V celem letu so prodali 20,5 milijona enot, predlani pa 26 milijonov. Zmanjšala se je tudi prodaja prenosnih DS-jev, ki so dobili 27,1 milijona novih lastnikov, dočim predlani pa 31,1 milijona.

16 komentarjev

Nintendo z nižjim dobičkom

ComputerWorld - Kljub dobri prodaji v božičnem nakupovalnem obdobju se je dobiček Nintenda zmanjšal. V prvih devetih mesecih računovodskega leta, ki ga Nintendo začne aprila, se je prodaja znižala za 23 odstotkov na 1,2 bilijona jenov (9,5 milijarde evrov), medtem ko je dobiček upadel za devet odstotkov na 192 milijard jenov (1,5 milijarde evrov). Glavna krivca za slabši rezultat od preteklih let sta šibka prodaja v prvi polovici leta in neugodno visok tečaj japonskega jena.

Povpraševanje po konzolah Wii in prenosnemu DS je bilo sprva visoko, v zadnjih mesecih pa je začelo plahneti. Zaradi tega so DS izdali še v okusih DSi in DS LL, ki sta na začetku napravila bum, nato pa je prodaja sledila ustaljenim tirnicam. Prodali so jih 23,3 milijona (v lanskem obdobju 25,6 milijona), medtem ko so kupci nakupili 17 milijonov Wiijev (lani 20 milijonov). Podobno se je zmanjšala prodaja programske opreme: naslovov za DS so prodali 121,4 milijona (26 odstotkov manj), za Wii pa 156,7 milijona (štiriodstotni...

0 komentarjev

Prodaja konzole Wii jenja

CNet - Nintendo je razkril, da prodaja konzole Wii še zdaleč ne poteka po pričakovanjih. V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki podjetja od prodaje zdrsnili za 40 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, tudi naslednje četrtletje pa ni bilo dosti boljše. Skupno so v prvi polovici tega fiskalnega leta zaslužili 548 milijard jenov (4,13 milijarde evrov), kar je za tretjino manj kot lani. Kot pravi njihov izvršni direktor Satoru Iwata, je velik del slabih rezultatov pripisati neuspešni prodaji konzole Wii, ki za lanskimi rezultati zaostaja za 43 odstotkov.

Namesto 10,1 milijona so tako prodali zgolj 5,7 milijona primerkov v prvi polovici leta. Slabše gredo v promet tudi igre za Wii. Iwata priznava, da je Nintendo napak precenil kondicijo potrošnikov in vztrajal pri stari strategiji. Da bi se izkopali iz slabih rezultatov, so že pocenili Wii, predstavili nov DSi, v prihodnosti pa naj bi na Wii pripeljali še Netflix, ki ga že podpirata Xbox in Playstation. Za leto 2010 ali 2011...

19 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Proizvodni stroški konzole Wii polovico nižji

X-Bit Labs - Ko je Nintendo premierno predstavil svojo konzolo Wii novembra 2006, je njena izdelava stala podjetje približno 160 dolarjev. Poltretje leto pozneje naj bi bila ta cena več kot 45 odstotkov nižja, tako da naj bi bili Japonci sedaj zmožni izdelati Wii za 88 dolarjev. To pomeni, da ima Nintendo kar precej manevrirnega prostora za morebitno zniževanje cene, česar od izida še niso storili, saj se Wii trenutno prodaja za 249 dolarjev v ZDA in na Japonskem (25.000 jenov) ter prav toliko evrov v Evropi. Doslej so prodali že več kot 50 milijonov enot te konzole, ki jo sestavljajo IBM-ov PowerPC s 729 MHz z vgrajeno ATI-jevo grafiko, 91 MB pomnilnika in pol gigabajta flash pomnilnika.

35 komentarjev

Velik minus za Nvidio v zadnjem kvartalu

TG Daily - Nvidia je v torek objavila finančne rezultate za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 25. januarja 2009, s čimer so končali fiskalno leto 2009. Izidi niso preveč vzpodbudni, saj so se prihodki zmanjšali za 60 odstotkov z lanskih 1,2 milijarde dolarjev na 481 milijonov dolarjev. Hkrati je izpuhtel tudi dobiček, saj so v četrtletju pridelali 148 milijonov dolarjev minusa, ki se je zajedel v celoletni rezultat, ki znaša 30 milijonov dolarjevi izgube (leto prej pa 798 milijonov dolarjev dobička). Izvršni direktor Jen-Hsun Huang je bil v svoji izjavi seveda spravljiv in je dejal, da je za podjetjem sicer izjemno težko leto, a hkrati eno najbolj inovativnih. Dan po objavi rezultatov so Nvidiine delnice potonile za 13 odstotkov.

16 komentarjev