»

AMD presenetil in objavil odprtokodni gonilnik za prihajajoči HD 8000

Phoronix - AMD (oz. prej ATI) v GNU/Linux svetu ni ravno znan po promtni ali popolni podpori gonilnikov za svoje grafične kartice. Nviidin zaprti gonilnik je hitrejši in bolje optimiziran, podobno Intelov, ki je obenem še odprtokoden. Tudi jih ni ravno skrbelo za imetnike starejših čipov, sploh potem, ko je xorg nekoliko spremenil model za gonilnike. Zato je toliko bolj prijetno slišati, da so ta teden, se pravi še pred (poletnim) izidom prvih kartic, začeli objavljati izvorno kodo za prihajajočo serijo HD 8000 ("Sea Islands").

"Začeli" bo kar prava beseda. Za zdaj so odprli kodo zgolj za en čip - HD 8000 "Oland" - pa še to zgolj v 2D delu, torej brez podpore za 3D (OpenGL 3.0) oz. za strojno pospešeni video (Unified Video Decoder). Podpore je torej približno toliko kot...

78 komentarjev

Ubuntu 11.10 je dobil ime

Ozelot

Slo-Tech - Kot je že v navadi v Ubuntu skupnosti, se kmalu pred izdajo nove različice operacijskega sistema najavita tudi oznaka in ime naslednje različice, ki bo šele začela nastajati. Tako je pred nekaj urami je Mark Shuttleworth oznanil ime, ki ga bo nosil Ubuntu 11.10. Predlaganih je bilo kar nekaj bolj ali manj posrečenih imen, med drugimi tudi Oddball Octopus in Orgasmic Oyster.

Na koncu je Mark, po tehtnem razmisleku, ugotovil, da Ubuntu potrebuje ime, ki bo opisovalo skrivnostne možnosti in zmožnosti ter skorajda čudežno vsebino. Novi Ubuntu se bo imenoval Oneiric Ocelot ali po slovensko Zasanjani Ozelot.

Ozelot sicer spada v družino mačk, bolj natančno v rod Felinea. Imenujejo ga tudi škratji leopard, ime, ki je povsem na...

32 komentarjev

Ubuntu 10.04 proti Windows 7 - drugi del

Phoronix - Tokratni članek Phoronixa, drugi del v veliki primerjavi najboljšega, kar lahko ponudita Microsoft in Linuxova skupnost, je bolj kratke narave in žal še ne prinaša primerjave v delu bolj primernih aplikacijah. Fantje pri Phoronixu so se namreč na kratko posvetili porabi računalnika v primeru uporabe enega ali drugega sistema. Rezultati, bolj ali manj nepresenetljivo, govorijo v prid izdelku iz Redmonda, saj so se tokrat omejili le na 2 računalniška sistema, netbook in običajen prenosnik.

Ni skrivnost, da Linux še nima tako naprednega sistema za delo z baterijo prenosnika, vsaj ne v primeru tovarniških nastavitev. Vseeno pa je Windows 7 strojno bolj zahteven, zaradi česar v primerjavi z Windows XP praktično vedno doživi udarec pri avtonomiji. Prenosnika sta bila Asusov Eee PC 1201N z dvojedrnim Atomom 330 in platformo ION ter Lenovov Thinkpad T61 s procesorjem Core 2 Duo T9300 in nVidiino grafično kartico Quadro NVS 140M.

Prva primerjava je potekala, kot rečeno, s popolnoma...

87 komentarjev

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

Phoronix - Točno to so se vprašali pri Phoronixu, kjer so povedali, da je bil Linux v preteklosti načeloma hitrejši od primerljivih izdaj Windows, vsaj za običajne uporabnike. A v preteklih izdajah posodobitve kernela niso prinesle večjih pohitritev, grafični gonilniki so še vedno slabši od tistih za Windows, v testih pri Phoronixu pa so posodobitve podatkovnega sistema ext4 le-tega celo upočasnile. Windows 7 je po drugi strani za Microsoftove uporabnike praktično mana z neba in za mnoge nekaj najboljšega po (Microsoftovem) narezanem kruhu.

Na šestih različnih sistemih so pognali lastno zbirko 55 testov, kjer vsak teče trikrat za večjo natančnost. Na vsakem računalniku je bilo tako izvedeno kar 330 testov, 165 v Windows 7, 165 pa...

149 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Ubuntu govori tudi slovensko!

Slo-Tech - Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko...

170 komentarjev

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa

TG Daily - Da so si zastavili takšen cilj, je na mailing listi povedal Canonicalov uslužbenec, Scott James Remnant. Cilj, ki ga želijo doseči z Ubuntu 10.04, ki sliši na kodno ime karmic+1, je, da bi se popolnoma sveže nameščen sistem zagnal v 10 sekundah, brez za strojno opremo specifičnih nastavitev oz. brez manjkajočih modulov operacijskega sistema. Od desetih sekund naj bi po dve sekundi vzeli nalaganje kernela, nalaganje gonilnikov in podatkovnega sistema ter nalaganje grafičnega strežnika X.org. Preostale štiri sekunde bi bile porabljene za nalaganje namizja in prijavljanje v namizno sejo.

Hitrost zaganjanja preizkušajo na Dell Mini 9 netbooku, ki je mešanica hitrega (SSD) diska ter počasnega procesorja, z nastavitvami in hacki, prirejenimi za ta prenosnik, pa bi bilo ta čas mogoče celo zmanjšati na približno 5 sekund, kar je podobno zagonskim časom Intelovega Linuxa Moblin. Prav to naj bi po besedah Canonicala lahko naredili proizvajalci netbookov, ki večinoma uporabljajo močno...

105 komentarjev

Java v Linuxu hitrejša

The inquirer - Še en povod za novo sveto vojno bo zagotovo podatek, da v Linuxu Java teče hitreje kot v Windows. Na strani Phoronix so na prenosniku Dell Inspiron 1525 s procesorjem Intel Core 2 Duo T5800 z 2,0 GHz, s 3 GB DDR2-pomnilnika, 250 GB Hitachijevim diskom in Intelovo grafično kartico 965, na katerem so Javo pognajali v operacijskih sistemih Windows Vista Home Premium SP1 in Ubuntu 8.10 s privzetimi verzijami programja (jedro 2.6.27, X Server 1.5), izvedli nekaj testov, ki so dali zanimive rezultate. Pognali so Sunflow Rendering System, Bork File Encrypter, Java SciMark in Java 2D Microbenchmark ter ugotovili, da je Java v Linuxu bistveno hitrejša (tudi do trikrat). Samo v zadnjem testu se je Windows odrezal bolje, kar pripisujejo slabim Intelovim grafičnih gonilnikom za Linux.

27 komentarjev