»

Kako usposobiti pokvarjen disk?

Overclockers Australia - Precej zanimiva debata se odvija v eni od tem na forumu avstralskih navijalcev. Neki uporabnik trdi, da ob okvari diska v večini primerov pomaga, da ga za eno uro damo "hladit" v hladilnik. Med elektroniki naj bi bilo že dolgo znano, da lahko ob primerni trenutni ohladitvi elektronske komponente preprosto oživijo. Udeleženi v debati so poskusili s postopkom na lastnih mrtvih trdih diskih, in - glej no glej - nekaterim je uspelo rešiti podatke. Klik!

12 komentarjev

Panaflojevi ventilatorji

Tech Watch - Večina od vas se zanima samo za Delte in Sunone, ventilatorji drugih podjetij pa ostajajo nepoznani. Vendar povsem po krivici, saj tudi drugi znajo ponuditi precej zanimive rešitve, ki v nekaterih ali celo večina pogledov prekašajo Delte ali Sunone. Pred kratkim smo si lahko ogledali vrhunske ADDA ventilatorje, tokrat pa so na vrsti Panaflojevi (Panasonic) 92 mm primerki. Panaflojevi ventilatorji so sicer zmogljivi, vendar pa niso glasni, saj uporabljajo posebno "hyperflow" tehnologijo. Na testu sta se bohotila dva različna primerka - 92mm Panaflo (low speed), ki zmore 42 CFM pri 2100 RPM in 92mm Panaflo (high speed) s 56.8 CFM pri 2850 RPM. Na testu sta se odrezala po pričakovanjih; predstavljata kar resno konkurenco Sunonim in Deltam. Spet pa je edina slabost to, da se tišina plača z nekaj dolarji več in da bomo ventilatorje gotovo zaman iskali v Sloveniji. Pa tako dobro je že kazalo ...

0 komentarjev

ADDA ventilatorja

Hardware Extreme - Še ena ventilatorska, vendar se tokrat selimo iz hlajenja procesorjev na hlajenje sistema. V tem testu sta predstavljena dva ADDA-jeva ventilatorja, ki nimata kakšnega posebnega imena. Proizvajalec jih je poimenoval kot Ultra High Speed ADDA Fan (50CFM - Cubic Feet per Minutes) in Medium Speed ADDA Fan (31.4CFM). Oba sta zelo kakovostna izdelka, saj velja ADDA kot enega izmed najboljši proizvajalcev hladilnih rešitev, kar priča tudi ocena, saj sta ventilatorja dosegla 90 in 95 %. Kljub dobremu hlajenju pa moramo vseeno zamižati na eno oko, saj najzmogljivejši ventilator poleg dobrega hlajenja prinaša tudi tisto zoprno lastnost, ki je skupna vsem zmogljivim ventilatorjem - hrup. Sicer pa to itak ne moti nobenega resnega navijalca. Čeprav je ADDA naredila dva izmed najboljših ventilatorjev na svetu, pa tudi Delta ne počiva, saj je pred kratkim predstavila svojo 80 mm pošast, ki zmore kar 80 CFM. Kar veliko, vendar tu postane hrup že skorajda neznosen (ta ventilator naredi po...

0 komentarjev

Test treh ventilatorjev

Overclockers Cafe - Zadnje čase se je pojavilo kar veliko proizvajalcev, ki so se specializirali na področju ventilatorjev. Eden izmed najbolj znanih proizvajalcev je Delta, ki je znana po svojih kvalitetnih (in ne ravno tihih) ventilatorjih, zadnje čase pa nanje pritiska tudi konkurenca v obliki Sunnon-a, Sanyo-ta in še kakšnega. Na Overclocker Cafe so stestirali dva Deltina in en Sanyov ventilator. Nad vsemi ventilatorji so bili enako navdušeni, čemur priča tudi visoka ocena - 10. Kako so prišli do takega zaključka si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Bitka z Delto

Overclockers Australia - Še ena zanimiva zgodba, ki jo je napisal lastnik Thermoengina z Delta ventilatorjem. Avtor tega članka enostavno ni več prenašal vibracij, ki jih je s svojimi 7000 RPM povzročal Deltin ventilator na hladilniku. Ventilator je poizkušal utišati na vse načine, vendar mu nekako ni uspelo. Prva ideja, ki se mu je porodila je bila, da bi med ventilator in hladilnik dal volno. Zamisel je bila dobra, vendar se ni obnesla. Poizkušal je še zmanjšati število obratov ventilatorja, kar pa je imelo prevelik (negativen) učinek na zmogljivost. Iskal je navdih, dokler mu ni na glavo padel poster, ki je bil glej no glej, pritrjen z majhnim žebljičkom. Človek je namesto vijakov pritrdil ventilator s pomočjo žebljičkov in kot po čudežu so vibracije izginile. Uau, kako lahko čisto preproste stvari marsikaj izboljšajo. Škoda je edino tega, da članek nima slik.

3 komentarji

Test ventilatorjev

Void Your Warranty - Pojavil se je še en test, ki tokrat ne testira vseh mogočih in nemogočih hladilnikov, pač pa samo 60 mm ventilatorje. Na test so vzeli ventilatorje treh proizvajalcev - Sunon, Thermaltake in Delta. Njihovo učinkovitost pa so preizkusili na hladilniku Thermalright SK6. Kolikor jaz vidim, precej radi natikate raznorazne ventilatorje na svoje procesorske hladilnike, zato oddeskajte sem in si popravite svoje morebitno zmotno mnenje.

0 komentarjev

Dual FOP32

HardOCP - Ok, saj vem, da naslov novice marsikomu ne pomeni nič, toda potrpljenje, kmalu boste vse razumeli [8-)]. FOP32 je trenutno definitivno najmočnejši hladilnik za SocketA procesorje in eden izmed razlogov za to je uporaba zelo močnega Deltinega ventilatorja s 7000 obrati. Določenim ljudem pa niti to ni dovolj, tako da so se pozabavali s pritrditvijo dveh ventilatorjev na FOP32. Postopek ni tako zapleten, bolj je vprašljiv razlog za to. Vsaj osebno vem, da ne bi mogel živeti zraven računalnika z dvema 7000rpm Deltama [8-O].

vir: HardOCP

vir: HardOCP

2 komentarja