»

Bell Labs pokazal 10 Gb/s prek bakra na 50 m

Heise - Bell Labs se pridružuje podjetjem, ki skušajo pri prenosu podatkov po bakrenih paricah doseči čim višje hitrosti. Medtem ko standard G.fast že omogoča hitrosti do 1 Gb/s, so v Bell Labs pokazali, kako je to mogoče še podeseteriti. Žal so pri tem močno omejeni s fiziko, tako da hitrost pri kablih, daljših od 50 metrov, hitro upade. Vseeno je to dovolj za primere, kjer sicer imamo optično povezavo, a je nimamo položene čisto do praga.

G.fast uporablja dve parici, po katerih prenos poteka v širšem frekvenčnem področju (trenutno do 106 MHz, v prihodnosti do 212 MHz) kot VDSL2. Za dosego hitrosti do 10 Gb/s so frekvenčno področje še razširili, hkrati pa si pri prenosu pomagajo tudi s presluhom (crosstalk), s katerim je prav tako mogoče prenesti informacije, če smo dovolj zviti. G.fast trenutno...

18 komentarjev

Danci dosegli rekord v hitrosti prenosa podatkov prek optike

Heise - Raziskovalci s Tehniške univerze na Danskem (DTU) so prikazali najvišjo hitro prenosa podatkov po optičnem vodniku (izjava za javnost v danščini). Dosegli so hitrost prenosa 43 terabitov na sekundo, kar je skoraj dvakrat hitreje od 26 Tb/s, kolikor je leta 2011 dosegel Tehnološki inštitut v Karlsruheju (KIT).

DTU in KIT sta v zadnjih letih postavila več rekordov v hitrosti prenosa podatkov po optičnih vlaknih. DTU je leta 2009 kot prvi presegel magično mejo enega terabita in potem do leta 2011 nekajkrat izboljšal svoj rekord, dokler ga ni prehitel KIT. Sedaj so Danci spet prevzeli štafetno palico.

Za prenos podatkov so uporabili kabel japonskega podjetja NTT, ki ima sedem ločenih sredic z ustreznimi ovoji, a hkrati ne zaseda več prostora kot običajen optični kabel. Uporabili so...

19 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Slo-Tech - Alcatel-Lucent je v sodelovanju z Bell Labs dosegel nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih vodnikih. Z nadgradnjo obstoječe tehnologije so podeseterili njeno hitrost in dosegli hitrosti 10 Gb/s.

Čeprav je hrbtenico podatkovnih povezav že zdavnaj prevzela optika, to ne pomeni, da je baker za na smetišče zgodovine. Bakrene povezave so bistveno cenejše od optičnih, a so za doseganje visokih hitrosti omejene na kratke razdalje. Zaradi tega se uporabljajo za končne povezave (last mile), saj do gosteje naseljenih področij položijo optiko, potem pa zaključne metre do posameznih odjemalcev lahko uporabijo tudi bakrene povezave. FTTC (fiber-to-the-cabinet) namesto FTTH (fiber-to-the-home) je v Veliki Britaniji razširjen, kjer zadnje metre nadomešča VDSL2.

Lani smo pisali o prihodu standarda G.fast (FTTC2 - ITU G.9700), ki bo na razdaljah do 70...

56 komentarjev

Pripravlja se G.fast za 1 Gb/s po bakru

Slo-Tech - ITU je potrdil standard G.fast, ki bo omogočil doseganje hitrosti do 1 Gb/s prek bakrenih povezav. Kavelj je seveda v dometu, saj lahko tolikšne hitrosti dosegamo le na razdaljah do 250 metrov, še raje pa manj kot 100 metrov. A kljub temu to ni nepomembna novost.

Uporabna bo predvsem v povezavi optičnimi povezavami. Ko smo v zadnjih letih v Sloveniji gradili optično omrežje, so običajno optična vlakna šla vse do hiše, kar pa ni nujno vedno tako. V tujini je problem poznan pod imenom problem zadnje milje. Optične povezave namreč relativno poceni pripeljemo v gosto naseljena območja, bistveno dražja pa je povezava od zadnjega vozlišča do končnega uporabnika. Tu je ceneje uporabiti obstoječe bakrene parice.

G.fast sicer oglašujejo kot 1...

75 komentarjev

NASA prenaša podatke z Lune s 600 Mb/s

NASA - NASA je dosegla rekord v hitrosti prenosa podatkov po vesolju, saj so s plovila LADEE, ki so ga septembra izstrelili proti Luni, uspeli prenesti podatke s hitrostjo 622 megabitov na sekundo, kot so obljubljali že septembra. Prenos v obratni smeri, torej v vesolje pa gre za zdaj s hitrostjo 20 megabitov na sekundo, ob čemer je prenos brez napak. Tako visoke hitrosti so lahko dosegli, ker je LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration), kot se eksperiment imenuje, prvikrat uporabljal prenos podatkov z laserjem namesto z radijskimi valovi.

Radijski valovi imajo svoje omejitve, med katerimi je najočitnejša nizka prepustnost. Resda se vso elektromagnetno valovanje po vesolju širi s svetlobno hitrostjo, a na čedalje daljše valove lahko naložimo čedalje manj podatkov. Laserski prenos podatkov omogoča uporabo bistveno krajših valovnih dolžin, saj potujejo v...

31 komentarjev

London bo dobil brezplačni Wi-Fi

Telegraph News - V Londonu je sicer že dostopno brezžično omrežje Openzone, ki ga ponuja BT, a ni brezplačno. Naročniki kabelskega interneta pri Openzone imajo dostop brezplačen, cene za ostale pa so precej zasoljene (tudi do šest funtov za poldrugo uro brskanja). Zato bo Virgin Media zelo kmalu ponudil povsem brezplačen Wi-Fi po britanski prestolnici, so sporočili. Izvršni direktor Neil Berkett je povedal, da 3G ne dosega več zahtev uporabnikov, do 4G pa bo treba še nekoliko počakati. Da bi zapolnili...

17 komentarjev

Nemci dosegli nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optiki

vir: BBC
BBC - Raziskovalci z Inštituta za tehnologijo v Karlsruheju so postavili nov rekord v hitrosti pošiljanja podatkov po optičnih vlaknih z uporabo samo enega laserja. Medtem ko so večlaserski sistemi že dosegli hitrosti 100 terabitov na sekundo, so ti dragi in izredno potratni, zato so v Karlsruheju z enim samim laserjem uspeli zakodirati in poslati 26 terabitov na sekundo. O dosežku poročajo v znanstvenem članku v reviji Nature Photonics.

To je nadgradnja lanskega dela, ko so uspeli prenesti 10 terabitov podatkov na sekundo prek optičnega vodnika dolžine 50 kilometrov. S kombinacijami pulzov ustvarijo 325 različnih barv, ki vsaka nosi svoj del informacij. Sprejemnik nato uporabi hitro Fourierjevo transformacijo, da jih razplete in prebere. Dosežek ekipe je...

4 komentarji

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po optiki

Optični kabli pod morjem tvorijo hrbtenico svetovne povezljivosti.

PhysOrg.com - Dve skupini raziskovalcev sta ločeno vsaka posebej razvili tehnologiji, ki omogočata prenos 100 terabitov podatkov na sekundo prek optičnih povezav. Ekipa iz NEC-a je v en optični vodnik združila podatke, ki jih je kodiralo 370 laserjev različnih valovnih dolžin v IR-delu EM-spektra. Poslali so jih preko 165 kilometrov dolgega vodnika in dosegli hitrost prenosa 101,7 Tb/s....

25 komentarjev

Nov standard LTE Advanced bo nared do petka

Slo-Tech - V tajvanskem Tajpeju ta teden poteka srečanje 3GPP več kot 800 predstavnikov podjetij, ki se ukvarjajo z mobilno tehnologijo, da bi dorekli standard LTE Advanced. Ta bo omogočal doseganje hitrosti do enega gigabita na sekundo v mirovanju in 100 megabitov na sekundo pri gibanju, kar bo primerno za ljudi, ki na svoje mobilne naprave prenašajo velike količine avdio in video datotek.

Hkrati bo nov standard prinesel tudi novo možnost komunikacije naprav med seboj, na primer za komunikacijo senzorjev temperature v alarmnem ali protipožarnem sistemu. Ker je tehnologija za prenos zvoka že dovolj razvita, so se tokrat...

34 komentarjev

Svetlobni internet

Slo-Tech - Podjetje VLX je v kraju St. Cloud v Minnesoti v nekaj pisarnah slab mesec po predstavitvi tehnologije tudi v praksi vzpostavilo svetlobno povezavo do interneta, koder se podatki po prostoru prenašajo s pomočjo svetlobnih impulzov. Na stropu so nameščene LED, ki s pobliskavanjem posredujejo podatke v binarni obliki modemom, ki so priključeni na računalnike. Ti sprejemajo podatke, jih posredujejo računalniku in omogočajo tudi odgovor na enak svetlobni način, tako da je komunikacija dvosmerna. Propustnost sistema je okoli tri megabite na sekundo, kar je primerljivo z linijo DSL.

28 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Bakrene parice

Ars Technica - Čeprav so bakrene parice za prenos podatkov v zatonu, saj jih nadomešča optično omrežje, tehnologija DSL še ni mrtva. To so prikazali v Bell Laboratories, kjer so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih kablih. Na razdalji 400 metrov so podatke prenašali s hitrostjo 300 megabitov na sekundo, medtem ko so na razdalji en kilometer dosegli še vedno zavidljivih 100 megabitov na sekundo. Z naraščanjem razdalje nato hitrost hitro pojenja.

Za dosego teh rekordov so potrebovali dvoje bakrenih paric (angl. channel bonding), posebno tehnologijo za preprečitev presluha (vectoring) in analogen fantomski način (angl. phantom mode, ki vključuje...

9 komentarjev

Ericsson testiral VDSL2 in dosegel 0,5 Gbps

Slashdot - Ericsson poroča, da so v prvi demonstraciji delovanja VDSL2 na svetu dosegli hitrost prenosa podatkov več kot 500 Mbps prek bakrenih paric. Za ta dosežek so hkrati uporabili šest vodnikov, podatke pa so z načinom vektoriziranega VDSL2 prenašali pol kilometra daleč. Nova tehnologija vektorizacije, ki zmanjša presluhe, omogoča sočasno uporabo več paric in zmanjša porabo energije, še ni standardizirana, a naj bi jo uskladili do konca tega leta. Žal kakšnih hudih revolucij ni pričakovati, saj že pri razdaljah, ki so večje od 1 km, ADSL2+ deluje občutno bolje. Kot pravijo, je uporabnost tega dosežka predvsem povezava optičnih vodnikov, ki vodijo od DSLAM-ov, do končnih uporabnikov. Če imajo ti seveda več bakrenih paric, kar prav tako ni ravno pogost slučaj.

12 komentarjev

Stratosferske širokopasovne povezave

Delo - Se še spominjate, kako je mednarodna skupina znanstvenikov zadnjega dne avgusta s švedskega vesoljskega središča, 200 kilometrov pod arktičnim krogom, izstrelila poskusni balon z modulom za širokopasovne povezave?

No, Mednarodni konzorcij trinajstih evropskih držav in Japonske, Capanina, je pred dnevi objavil prve rezultate meritev. Brezžične povezave (Wi-Fi), ki so jih razvili na britanski univerzi York, so na razdalji do 60 kilometrov dosegale hitrosti od 4 do 11 megabitov na sekundo.

Nemška skupina strokovnjakov ( DLR) je hkrati kot prva opravila optično komunikacijo z objektom v stratosferi - na razdalji 64 kilometrov so podatke nemoteno prenašali s hitrostjo do 1,25 gigabita na sekundo.

Sicer pa je končni cilj Capanine končnim uporabnikom in malim podjetjem omogočiti poceni širokopasovne povezave s hitrostjo prenosa do 120 megabitov na sekundo. Več v originalni novici na delo.si.

S to tehnologijo boste čez nekaj let končno prišli na račun tudi uporabniki na odročnih...

5 komentarjev

Petdeset megabitov v sekundi po koaksialcu

The Register -

Današnje širokopasovne povezave prek bakrenih paric (ADSL) in koaksialnih kablov dosegajo že zavidljive hitrosti, ki pa so že skorajda na sami meji infrastrukture. Doslej je tako prevladovalo mnenje, da bo ob potrebi po dva- in večkrat hitrejših potrebno uporabiti drago optiko in z njo nadomestiti obstoječe podatkovne vodnike.

The Register poroča, da finski Teleste in nizozemski Essent Kabelcom delata na projektu imenovanem ETTH (Ethernet to the Home), ki bo omogočal hitrosti do 50 megabitov na sekundo po navadnih koaksialnih kablih, ki so že položeni.

V čem torej proizvajalca vidita prednosti novega načina prenosa podatkov? ETTH omogoča visoke hitrosti tudi na daljše razdalje, saj je koaksialni kabel manj občutljiv na razdaljo kot bakrena parica (DSL tehnologije), poleg tega pa je dosti cenejši od optike. Ponudniki interneta bodo tako lahko še nekaj časa uporabljali obstoječo infrastrukturo z malenkostnimi popravki, optika pa se bo v vmesnem času pocenila, pravijo. Več o tem.

29 komentarjev

Rekord v prenosu podatkov

The Register - Evropski znanstveniki so v sodelovanju z ameriškimi kolegi postavili nov rekord v prenosu podatkov. Iz Sunnyvalea, Kalifornija, so poslali terabajt podatkov v Ženevo prek optičnih povezav, s čimer so dosegli konstanten TCP/IP prenos reda 2,38 gigabita na sekundo. Prejšnjo rekordno znamko so tako izboljšali za faktor 2,5. Da bi si te ogromne številke lažje predstavljali, naj povemo, da bi lahko s takšnim prenosom prenesli vsebino celotne ameriške Kongresne knjižnice v slabem dnevu, pravi dr. Wu-chun Feng, vodja projekta RADIANT, ki je rekord tudi dosegel. Več o tem ...

21 komentarjev

Arnes postavil rekord

Arnes - Vsi, ki spremljate Arnesovo stran, veste, kako poredko se pojavijo nove novice. Danes pa sem našel podatek, ob katerem so se mi (na 100Mbit liniji) pocedile sline.

Arnes je namreč preko akademskih omrežij na razdalji 2518 km (med Slovenijo in Španijo) poslal 675 MB veliko datoteko v 11,73 sekunde. S tem so izkazali dobro sodelovanje med skrbniki omrežij in postavili nov rekord v hitrosti povezave. Preko protokola IPv6 so dosegli prenos 483 megabitov/s, poskus pa je potekal ob petih zjutraj, ko je sodeč po statistiki promet na omrežju najmanjši. Tako se sedaj vodilni v tekmovanju za najhitrejši prenos podatkov, kar je priznala tudi komisija za Internet2. Uradno novico najdete tukaj.

Running speedtest: Can not measure the time. Such small unit does not exist.

9 komentarjev