»

Microsoft izdal popravek za popravek Windows Server

Slo-Tech - Včasih se zgodi, da Microsoft izda popravek za popravek, če je slednji povzročil več škode kot koristi. To se je zgodilo v aktualnem paketu popravkov, ki so povzročili težave računalnikom z nameščenim Windows Server 2012, 2016, 2019 in 2022. Administratorji so opazili, da po namestitvi popravkov KB5035855 (Server 2016) ali KB5035857 (Server 2022) sistem postane nestabilen in se sčasoma sesuje.

Za težavo je krivo upravljanje pomnilnika. Popravek povzroči nekontrolirano porabo pomnilnika (memory leak) v procesu LSASS (Local Security Authority Subsystem Service). Sčasoma to porabi ves dostopen fizični in kasneje še virtualni pomnilnik, nato pa se sistem sesuje. V Microsoftu so hrošča potrdili. Sprva je bila edina rešitev odstranitev omenjenih popravkov, sedaj pa so izdali izredni, nujni popravek (out-of-band), ki napako odpravi. Popravki KB5037422 (Server 2022), KB5037423 (Server 2016) in KB5037426 (Server 2012 R2) delujejo brez težav. To sicer ni prva tovrstna težava, saj so...

10 komentarjev

Windows 10 prilezel na drugo mesto

Slo-Tech - Windows 10 odlično napreduje in pridobiva tržni delež, tako da je pol leta po izidu postal drugi najpriljubljenejši Microsoftov operacijski sistem. V zadnjem mesecu je pridobil poldrugo odstotno točko in z 12 odstotki z drugega mesta izrinil zimzeleni Windows XP. Na prvem mestu prepričljivo ostaja Windows 7 z več kot polovičnim tržnim deležem, četrto mesto pa ostaja Windows 8.1 (kamor se šteje tudi nepodprti Windows 8). Še vedno pa konkurenca ostaja daleč zadaj, saj vsi Microsoftovi operacijski sistemi skupaj obsegajo 90 odstotkov trga. Preostanek si delita Mac in Linux v razmerju pet proti ena.

V prihodnjih tednih pa pričakujemo še povečanje tržnega deleža Windows 10. Za to bo poskrbel kar Microsoft, saj je odslej Windows 10 za uporabnike Windows 7 in...

89 komentarjev

Windows XP kar ne more umreti

vir: TechNet
TechNet - Microsoft je sporočil, da se Windows XP še ne bo v celoti poslovil. Čeprav prodaja že nekaj časa ne poteka več, ima še vedno približno četrtina računalnikov nameščen Windows XP, Microsoft pa še vedno redno dobiva varnostne popravke in posodobitve definicij za Security Essentials. To bi se po napovedih moralo končati aprila letos, a je zaradi velike priljubljenosti Microsoft delno podporo podaljšal.

Podpora se še vedno zaključuje 8. aprila letos, a bodo še približno leto izdajali posodobitve definicij za protivirusni sistem Security Essentials. Ta se bo prenehal posodabljati šele 14. julija 2015. Prav tako bodo poslovni uporabniki še vedno dobivali posodobitve za System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection in Windows Intune.

Pomembno je vedeti, da varnostnih popravkov za...

171 komentarjev

Nič popravkov za okužen Windows

Ars Technica - Ko je Microsoft februarja izdal varnostni popravek KB977165 za Windows XP, ki je izvedel nekaj popravkov v jedru, so po namestitvi mnogi uporabniki žalostno zrli v moder zaslon, ki je preprečil zagon Windows. Izkazalo se je, da so bili ti sistemi okuženi z rootkitom Alureon, s katerim se popravek ni najbolje razumel. Microsoft je tedaj poizkusil popravljati malomarnost uporabnikov in je izdal orodje, ki zazna rootkit in prepreči namestitev popravka, če ga najde. Aprila imajo v Redmondu podobne težave.

Tudi ta mesec je izšlo nekaj popravkov, ki imajo enake težave z rootkitom. Microsoft se je odločil, da ne bo reševal uporabnikov z zapacanimi sistemi, zato uporabniki z Alureonom ne bodo...

50 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev

Tretji servisni paket bo še počakal

News.com - Microsoft je danes sporočil, da bo izid tretjega servisnega paketa popravkov za Windows XP še nekoliko počakal zaradi novoodkrite napake. Že pretekli teden je bila pripravljena zaključna verzija SP3, vendar pa so zadnji hip opazili težave z združljivostjo s programom Microsoft Dynamics Retail Management System. Ista napaka je prizadela tudi SP1 za Visto, ki pa ga je Mirosoft prek avtomatičnih posodobitev že izdal prejšnji teden. V Microsoftu so se napako odzvali tako, da bo Windows Update preveril, če na računalniku teče DRMS in v slednjem primeru preprečil namestitev SP3. Popravek je bojda že spisan in bo objavljen kmalu. Klik!

27 komentarjev

Popravkasti četrtek in torek

Slo-Tech - Microsoft se je odločil, da bo prvi varnostni popravek letos, ki pokrpa luknjo v Windows Metafile datotekah, vseeno izdal predčasno, za razlog pa navajajo predčasno končano testiranje popravka in pa močne pozive uporabnikov, ki so vpili po popravku.

Na voljo so informacije o popravku MS06-001, prijava na TechNet spletno predstavitev luknje in stvari, ki jih morate vedeti o popravku. Prenesite popravek ročno ali pa se odpravite na Windows update še danes!

Obenem pa Microsoft napoveduje, da v torek izideta še dva popravka, eden za Windows in eden za Pisarno.

Hvala denial-u in RejZoR-ju, ki sta nas opozorila na novost.

32 komentarjev

Popravki za Microsoftovo programje le na spletu

The Register -

Microsoft je, kot poroča The Register, prepovedal objavljanje popravkov za njihovo programsko opremo na CD-jih in ostalih medijih, ki so največkrat priloženi različnim revijam. Kaj to pomeni za navadne uporabnike?

Vse popravke in servisne pakete boste morali prenesti s spleta (bodisi doma bodisi pri prijatelju s širokopasovno povezavo) ali pa jih za manjši znensek naročiti neposredno pri Microsoftu. Zakaj se je Microsoft za to potezo odločil, utemeljujejo z dejstvom, da bodo le tako lahko uporabniki deležni resnično najnovejših popravkov. Več o tem.

O vohljanju po diskih in pošiljanju zasebnih podatkov z Windows Update servisom ne poročajo. [>:D]

16 komentarjev

Še o IE varnostni luknji

ActiveWin - Pred nekaj dnevi smo že opozarjali o varnostni luknji v IE, za katero je Microsoft izdal popravek in opozoril, naj si ga čimprej instaliramo. Vendar pa je nekaj uporabnikov ob instalaciji dobilo opozorilo, da tega popravka ni treba instalirati na njihovem sistemu. To opozorilo pa je napaka, pravijo v Microsoftu. Če je popravek namreč instaliran na sistemu, ki ima drugo verzijo IE kot te verzije, za katere je bil popravek narejen (se pravi - IE 5.01 in IE 5.5), se bo prikazalo to opozorilo. Opozorilo pa je nepravilno, in Microsoft priporoča, da si uporabniki instalirajo IE 5.01 ali IE 5.5, ter ponovno instalirajo popravek.

2 komentarja