»

Googlova prireditev začasno odpovedana, malha novosti poka po šivih

Takšen naj bi bil Nexus 4

vir: The Verge
The Verge - Začnimo s slabo novico, Googlova prireditev, načrtovana za prihajajoči ponedeljek, je začasno odpovedana. Razlog se skriva v orkanu z imenom Sandy, ki velike preglavice že povzroča po Karibih, vključno s smrtnimi žrtvami. Vzhodno obalo ZDA naj bi dosegel v nedeljo zvečer oz. v ponedeljek zjutraj, torej le nekaj ur pred začetkom prireditve (začela naj bi se ob desetih dopoldne). Odpoved seveda ni dokončna, a še nimajo trdni načrtov, kako bodo nadomestili odpoved. Opcij je seveda več, zgolj prestavitev na kasnejši datum oz. prestavitev na kasnejši datum in novo lokacijo. Vsakršne novosti bomo nedvomno sporočili.

Najbolj zanimivo pri prireditvi je, da bo Googlu očitno...

71 komentarjev

Intel predstavil tretjo generacijo pogonov SSD

Intel SSD 320 300 GB

vir: AnandTech
AnandTech - O Intelovi tretji generaciji običajnim uporabnikom namenjenih pogonov smo že govorili, saj smo napisali, da se je izid za računalniško industrijo nekoliko začuda prestavil nazaj, iz aprila na 28. marec. Z včerajšnjim dnem je Intel tako predstavil nove pogone iz serije SSD 320, ki bodo nasledili drugo generacijo pogonov X25-M (serija 510 načeloma nadomešča predhodnike iz serije X25-E). 2. in 3. generacija namiznikov sta si pravzaprav enaki, razen ene ključne podrobnosti - bliskovnega pomnilnika, ki je tokrat izdelani v 25 nm, namesto v 34 nm-proizvodnem postopku. Posledično so čipi gostejši (v enakem pakiranju nudijo več prostora), pogoni pa večji za enako ceno (oz. cenejši pri enaki kapaciteti). Najcenejšega s...

27 komentarjev

OCZ odgovarja nezadovoljnim kupcem, pripravlja novo generacijo pogonov

Pogon je bil tako svež, da OCZ zanj še nima pripravljenega ohišja

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - V prejšnji novici o nezadovoljnih kupcih novih OCZ-jevih pogonov SSD, ki uporabljajo 25 nm pomnilniške čipe, smo povedali, da OCZ ponuja možnost zamenjave pogona za starejšo različico s 34 nm čipi ob doplačilu. To poročilo je bilo nekoliko napačno, saj doplačilo ni več nujno, prav tako pa bodo kupci kot zamenjavo prejeli različico s 25 nm čipi. Namesto 64-gigabitnih čipov bodo uporabljeni 32-gigabitni, katerih pa bo namesto 8 v primeru 60-gigabajtnega pogona 16. S tem naj razlik v hitrosti ne bi bilo več, saj bo krmilnik SandForce popolnoma izkoriščen. Program zamenjave je nekoliko presenetljivo odprt za celoten svet (pogon je potrebno poslati v enega izmed štabov OCZ-ja, npr....

7 komentarjev

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar...

15 komentarjev

S poceni SSD-ji tudi Super Talent

Super Talent Value

Slo-Tech - SSD-ji se nezadržno cenijo in tako postajajo vedno bližji povprečnim uporabnikom. Zdaj bo izbiro nekoliko razširil še Super Talent, v svetu pomnilnika dokaj znan igralec. Njihova Value linija pogonov bo uporabljala MLC tip pomnilnika Flash ter bo sprva obsegala 4 različne kapacitete - 8, 16, 32 ter 64 GB.

Prva modela sta s svojo majhno kapaciteto skorajda neuporabna (razen kot npr. osnova za manj obsežno distribucijo Linuxa v domačem strežniku), saj 32-biten Windows 7 potrebuje vsaj 16 GB prostora za namestitev. Vseeno bo cena 8-gigabajtnega primerka relativno ugodna, okrog le 50 €. Nizka cena je poleg nizke kapacitete dosežena tudi z nizko hitrostjo, saj bosta tako 8 kot 16-gigabajtni...

14 komentarjev

Super Talent z novimi SSD-ji

Novi modeli

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Vodilni dobavitelj luksuznih PC-komponent Super Talent je v četrtek predstavil novo družino SSD-jev. Diski serije TeraDrive FT2 so namenjeni zahtevnim okoljem in imajo temu primerne karakteristike: krmilnike podjetja SandForce, flash tipa MLC ali SLC (odvisno od modela), kapaciteto od 50 do 200 GB in vgrajeni procesor SandForce SF-1500 SSD, ki zmore bralne in zapisovalne hitrosti do 250 MB/s. Poleg tega vsebujejo vrsto tehnologij, kot so RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements, nekakšna verzija RAID-a na nivoju flash celic za večjo zanesljivost), DuraWrite za večjo vzdržljivost, uravnavanje izrabe (wear levelling) ter zaznavanje in popravljanje napak ECC (24 bitov v 512-bitnih blokih). Podatkov o ceni še ni.

9 komentarjev

Terabajtni SSD iz OCZ

Slo-Tech - OCZ je objavil, da je začel prodajati SSD-je iz nove serije Colossus, ki so namenjeni predvsem namiznim računalnikom in delovnim postajam. Kolosalni modeli so na voljo v kapacitetah 120, 250, 500 in 1000 GB, s čimer bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki. Uporabljajo večnivojske celice v flash pomnilniku (MLC), 128 MB predpomnilnika in krmilnik Indilix, tako da zmorejo brati in pisati z največ 260 MB/s. Cene so kar zasoljene, saj najmanjša verzija stane 438 dolarjev, 250 GB 820 dolarjev, 500 GB 1530 dolarjev, terabajtna pa kar 3397 dolarjev.

17 komentarjev

SSD-ji za plitkejše žepe

OCZ Solid 2

vir: engadget
engadget - Čeprav so 32 in 64 gigabajtni modeli SSD-jev že zelo cenovno ugodni, še vedno večinoma uporabljajo počasne kontrolerje JMicron, ki so za povrhu vsega še brez predpomnilnika. A na obzorju je rešitev tudi za tiste uporabnike, ki si želijo spodobnega pogona in za katerega ne želijo odšteti malega premoženja. OCZ je predstavil cenejšo linijo SSDjev, Solid 2, ki, podobno kot linija Vertex, uporabljajo na ARM arhitekturi osnovan krmilnik podjetja Indilix. V seriji sta zaenkrat le dva modela s kapaciteto 120 oz. 60 GB, ki prideta v prenosnikom prijazni velikosti 2,5". Za oba modela obljubljajo hitrosti do 125 MB/s pri branju, ter nekoliko nižje pri zapisovanju, do 100 MB/s. Kot je normalno pri pogonih s...

14 komentarjev

Corsair se pridružuje družinici SSD

X-Bit Labs - Tudi znani izdelovalec pomnilnika Corsair Memory se je odločil izkoristiti plimo navdušenja nad prihajajočimi SSD-ji in si odrezati svoj kos pogače, četudi so se druščini pridružili med zadnjimi. Njihov prvi izdelek se imenuje S128 in ima kapaciteto 128 GB, a nudi bornejšo hitrost branja (90 MB/s) in pisanja (70 MB/s), kot bi si želeli, s čimer kar krepko zaostaja za tekmeci. Po vrednosti MTBF (povprečni čas med napakami) disk ne odstopa od povprečja, saj le-ta znaša 1 milijon ur.

Podatkov o ceni Corsair uradno še sporočil, so se pa v nekaterih spletnih prodajalnih ti diski že pojavili in stanejo 333 dolarjev v ZDA in 326 funtov na Otoku, kar ni tako malo. Nauk te zgodbe niso toliko same specifikacije Corsairovega modela kot zavedanje, da entuziazmu in visokim upom, ki jih polagamo na SSD-je, navkljub, ne gre kupiti kar prvega primerka brez branja drobnega tiska ali recenzij, češ da bo tako ali tako hitrejši od vseh klasičnih diskov. Ker to ni samoumevno.

12 komentarjev

Micron obljublja najhitrejše SSD

TG Daily - Proizvajalec čipov Micron obljublja diske SSD, ki bodo zmožni dosegati hitrosti do 1 GB/s. V dokaz so ponudili video posnetek, ki je sicer preslabe ločljivosti, da bi razpoznali številke, a jim verjamemo na besedo, da so dejansko prenašali podatke po disku z 800 MB/s in dosegli 160.000 naključnih IOPS. Pri takih hitrostih bi bilo ozko grlo sama infrastruktura z vodili, zato sta bila diska na dvoprocesorski osemjedrni Xeon priključena prek vmesnika PCIe. Najhitrejši SSD-ji na voljo danes zmorejo 250 MB/s in 30.000 IOPS, najhitrejši klasični diski pa okrog 100 MB/s. Podatkov o ceni še ni, dobavljivost pa Micron označuje s kmalu.

54 komentarjev