»

Google odslej kaznuje strani brez mobilne različice

Google - Google je danes spremenil algoritem za razvrščanje zadetkov pri iskanju, kar so napovedali že pred dvema mesecema. Pri iskanju z mobilne naprave bo vrstni red zadetkov po novem odvisen tudi od tega, kako prijazna je posamezna stran do mobilnih naprav. S tem želijo izboljšati uporabniško izkušnjo, saj bodo upravljavce strani prisilili v optimizacijo tudi za mobilne naprave.

Iskalniki so danes neuradni ključarji interneta, saj do zanemarljivega števila strani dostopamo neposredno z vnosom naslova. Običajno nas nanje pripeljejo rezultati iskanja, med katerimi je Google zaradi svoje velikosti najvplivnejši....

48 komentarjev

Google uvedel novi iskalni algoritem Panda v vseh jezikih

Nad algoritmom bdita Amit Singhal in Matt Cutts

Google - Google je februarja poizkusno predstavil spremembo iskalnega algoritma, poimenovano Panda, s katero so želeli izboljšati zadovoljstvo uporabnikov pri iskanju. Glavna sprememba je bila odstranitev tako imenovanih farm z vsebino iz iskalnih zadetkov, saj te ne nudijo nobenih pomembnih informacij, ampak se zgolj dinamično prilagajajo Googlovim pajkom, da bi se med rezultati zavihtele čim više. Novi algoritem ne ocenjuje več le relevantnosti, ampak tudi kakovost strani. Google je ocenil, da je sprememba vplivala na uvrstitev približno 12 odstotkov strani.

Ker se je sprememba izkazala za pozitivno, so jo aprila razširili na vse iskalne poizvedbe v angleščini. Poleg tega so začeli upoštevati tudi podatke o straneh, ki jih uporabniki blokirajo iz...

8 komentarjev

Google omogoča blokiranje domen v iskalnih rezultatih

Google - Da si lahko zadetke pri iskanju čim bolj prilagodimo, je Google uvedel novo možnost njihove personalizacije. Omogočil je blokiranje domen, tako da se njihove strani v prihodnosti ne bodo pojavljale med zadetki.

Možnost se prikaže, če kliknemo na poljubni zadetek in se potem vrnemo nazaj na Googlovo iskanje z gumbom Nazaj. V tem primeru se ob zadetku pojavi napis Blokiraj zadetke s te domene. Ob izbiri te možnosti se pri nadaljnjih iskanjih, če smo seveda prijavljeni s svojim Googlovim računom, strani s te domene ne prikazujejo. In da ne pozabimo, kaj nam Google skriva, vsakokrat ko bi morala biti neka stran prikazana, Google na dnu strani izpiše obvestilo o skritih zadetkih. Seznam blokiranih domen je mogoče urejati v nastavitvah profila. Nova funkcija je za zdaj podprta v angleški verziji Googla za uporabnike...

8 komentarjev

Google razvršča strani tudi po hitrosti

Google - Točna formula Googlovega rangirnega algoritma za prikazovanje zadetkov pri iskanju je velika skrivnost, a v grobih obrisih je znano, kaj vsebuje. Te dni je dobila novo sestavino, ki se imenuje hitrost strani.

Amit Singhal in Matt Cutts sta na Googlovem blogu pojasnila, zakaj je hitrost pomembna. Spremenjeni algoritem je v uporabi že nekaj tednov, a so ga uradno predstavili šele včeraj. Odslej se pri rangiranju strani hitrejše strani uvrščajo više, čeprav je ponder za hitrost med dvesto različnimi dejavniki majhen. Google še vedno daje prednost relevantnosti, tako da naj bi novo sortiranje vplivalo na manj kot odstotek strani, pojasnjujeta. Kljub temu pa pošiljajo jasno sporočilo skrbnikom spletnih strani - hitrost je važna!

12 komentarjev

Južna Koreja prepovedala strani o samomorih

smh.com.au - Zadnji modni hit v Južni Koreji so samomori, za katere nesrečneži mnogokrat najdejo metode, navdih in vzpodbudo kar na spletnih straneh. V zadnjem mesecu naj bi si namreč življenje vzelo 20 ljudi, mnogokrat skupinsko prav z navodili s spleta. Da bi tovrstna dejanja preprečili, so Korejci predstavili paket ukrepov. Ministrstvo za zdravje bo od spletnih portalov zahtevalo odstranitev spletnih strani, ki promovirajo samomor, ter boljše sledenje po spletu, tako da bodo sproti brisali vse prispevke, ki nagovarjajo k temu dejanju. Policija bo razširila ekipo za nadzor na spletu, ki bo lovila skrbnike spletnih strani in blogov, ki se bavijo s to tematiko. Poleg represivnih ukrepov bodo delovali tudi preventivno, saj nameravajo organizirati vrsto seminarjev, predavanj in javnih kampanj z namenom izobraziti in pomagati ljudem.

Policija je v zadnjem času aretirala tudi tri skrbnike spletnih strani, kjer so se ljudje pripravljali na samomore. Vzdrževanje takšnih strani spada po tamkajšnjem...

48 komentarjev

The Pirate Bay je kriv!

CNet - Danes je švedsko sodišče izreklo težko pričakovano sodbo v primeru The Pirate Bay, ki se je začel sredi februarja v Stockholmu. Skrbnikom spletne strani so po črtanju polovice obtožb takoj na začetku očitali pomoč pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available). Odločitev sodišča bo po godu založbam, saj je četverico spoznalo za krivo in vsakemu prisodilo leto dni zapora in skupno plačilo 3,6 milijona dolarjev odškodnine 17 založbam. Obtoženi so že napovedali pritožbo, tako da je do končnega izida še daleč. Dejali so še, da spletne strani ne nameravajo umakniti, saj so sodili štirimi posameznikom in ne spletni strani. Klik, Klik!

127 komentarjev

Zaradi googlebombinga v zapor

Slo-Tech - Nadebuden mladenič iz Poljske je napisal software za Google bombing, ki je pretental Google, da je dal za prvi zadetek pri iskanju besede "kutas" (penis po poljsko) povezavo do internetne strani urada poljskega predsednika Lecha Kaczynskega. To nekomu ni bilo všeč, zato so tega mladeniča aretirali in spravili na hladno. To je verjetno tudi eden od zadnjih večjih poskusov Google bombinga, ker so pri Googlu spremenili algoritme za rangiranje strani, da do tega ne bo več prihajalo. Še povezava do izvorne novice: klik

Zadnje čase je bolj tvegano biti internetni grafitar, kot pravi..

26 komentarjev

Google News v RSS in Atom

Slashdot - Pa smo končno dočakali, da so tudi Googlove novice (pravzaprav niso čisto Googlove, ampak last različnih medijskih hiš, Google jih le poindeksira) laže sledljive in preglednejše. Google je v svojem blogu že včeraj objavil, da bo sedaj naprej mogoče slediti novicam sistema Google News z uporabo RSS 2.0 ali Atom 0.3. Več informacij o uporabi si lahko ogledate na Googlovih straneh.

4 komentarji

IBM in novi procesorji

IBM - IBM razvija nov, hitrejši procesor za računalnike PowerPC z delovnim imenom Sahara, ki naj bi do konca leta 2002 dosegel hitrost 2 GHz.

Takšni čipi so zelo primerni za delo v računalniških omrežjih, kjer je bolj kot hitrost pomemben prenos velike količine podatkov in manjša poraba energije. Takšne čipe uporablja Apple, torej hitrejši čipi pomenijo tudi hitrejše Appleove računalnike, zasnovane na PowerPC tehnologiji.

3 komentarji