»

New York pesti val kraj iRobe

Slashdot - New York je bistveno bolj varno mesto kot je bilo svojčas, pretežno zavoljo stroge politike prejšnjega župana Gullianija do storilcev nasilnih kaznivih dejanj. Zdajšnji župan Bloomberg je tako podedoval precej ugodne (beri: nizke) statistike kriminalite, ki pa se v zadnjih letih spet dvigajo, pretežno (+3.3% glede na lani) zaradi vala kraj dragih mobilnih telefonov in tablic, posebej tistih jabolčno bele barve.

Županov oddelek za stike z javnostmi zato glasno naproša Newyorčane, naj naprav "ne nosijo na vidnem", posebej ne v rokah ali torbicah. Namesto tega naj jih raje pospravijo na varno v svoje notranje žepe. V ta namen so tudi zakupili oglaševalske termine v lokalnem časopisju oz. pri radijskih postajah. Če namreč ne bi bilo povečanja prav iz tega naslova (iCrime Wawe, kot mu pravijo), bi "se skupna kriminaliteta celo znižala".

Storilce motivira predvsem visoka cena iPhonov, ki tam stanejo 700 ali več dolarjev, čeprav naprava sama stane zgolj 200 in drobiž za izdelavo. Pri...

25 komentarjev

Nov troterabajten disk iz WD

HotHardware - Western Digital je včeraj predstavil svoj novi trdi disk, na katerega so stlačili 3 TB podatkov. Disk iz družine Caviar Green se ponaša z zmanjšano porabo električne energije, nižjo delovno temperaturo in tišjim delovanjem. Dostopni čas znaša v povprečju 15 ms, predpomnilnika je 64 MB. Western Digital se je tudi potrudil in pripravil nekaj obvozov, ki bodo tudi na starejših...

49 komentarjev

Novi hitri trdi diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je naznanil, da so pripravili nove trde diske za zahtevna okolja (enterprise), ki so po njihovih besedah najhitrejši. Dvoinpolpalčni diski iz družine Ultrastar C10K600 so na voljo v kapacitetah 300 GB, 450 GB in 600 GB, imajo 64 MB predpomnilnika in priključek pred vmesnika SAS-600. Ker se plošče vrtijo z 10.000 obrati na minuto, Hitachi obljublja latenco 3 ms, iskalni čas 3,7 ms in hitrost sekvenčnega pisanja in branja med 109 in 179 MB. Poraba znaša 5,6 W med delovanjem in 3,1 W brez obremenitve. Vse to napravi disk za 15 do 18 odstotkov boljši in...

12 komentarjev

Western Digital predstavil triterabajtni zunanji disk

X-Bit Labs - Western Digital je predstavil svoj prvi triterabajtni zunanji trdi disk, ki je namenjen domačim uporabnikom. Disk iz družine My Book Essential se na računalnik priključi prek vmesnika USB 3.0, ki v teoriji podpira hitrosti prenosov do 5 Gb/s, čeravno diski še niso tako hitri. Doslej predstavljeni diski My Book Essential imajo kapacitete 1, 1,5 in 2 TB ter zmorejo okoli 150 MB/s. Disk ima štiri plošče Caviar Green s kapaciteto 750 GB in priporočeno maloprodajno ceno 250 dolarjev.

5 komentarjev

Nova najhitrejša diska iz Western Digitala

X-Bit Labs - Western Digital je včeraj predstavil nove trde diske, ki so po njihovih besedah najhitrejši ta hip. Novi diski iz družine VelociRaptor so na voljo v kapacitetah 450 in 600 GB, za petnajstodstotno pohitritev v primerjavi s predhodniki pa poskrbi 10.000 obratov plošč na minuto in 32 MB predpomnilnika. Bralni dostopni čas znaša 3,6 milisekunde in pisalni dostopni čas 4,2 milisekunde. Oba modela sta 2,5-palčne velikosti, tako da je Western Digital priložil kletke IcePack za namestitev v 3,5-palčne prostore v računalnikih. Manjši stane 299 dolarjev, večji pa 329 dolarjev.

39 komentarjev

Še letos 600 GB SSD iz Intela

X-Bit Labs - Intel si na vse pretege prizadeva odrezati si čim večji kos pogače na trgu SSD-jev. Zato ni presenetljivo, da glasno ponujajo ali pa napovedujejo novosti. Sedaj obljubljajo, da bodo do konca leta korenito zvišali kapacitete SSD-jev. Elitna družina X25-E se bo poredila do 400 GB, medtem ko plebejska verzija X25-M dobila predstavnike vse do 600 GB.

Prvo družino bo dopolnila vrsta SSD-jev s kodnim imenom Lyndonville, ki bodo na voljo v kapacitetah 100, 200 in 400 GB, s čimer bodo dostojna zamenjava za 32 GB in 64 GB X25-E. Izdelani bodo iz MLC-flash pomnilnika v 34 nm-tehnologiji, medtem ko so obstoječi iz SLC-flasha in v 50 nm.

Cenejšo inačico X25-M bodo okrepili s SSD-ji s kodnim imenom Postville Refresh, ki bodo prav tako grajeni iz MLC-flasha. Novi modeli bodo v velikostih 160, 300 in 600 GB, medtem ko bodo tanki X18-M za prenosnike v velikostih 160 in 300 GB. O cenah še ni podatkov, dobavljivi pa bodo v zadnjem četrtletju tega leta. Če ne bodo preveč zasoljene, utegniti biti to...

63 komentarjev

WD z dvema novima 2-terabajtnima diskoma

Caviar Black levo, RE4 desno

vir: AnandTech
AnandTech - Western Digitalov 2 terabajtni Caviar Green je bil dolgo časa zelo osamljen na vrhu kapacitetne lestvice, a izbira se počasi bogati. Zdaj tudi na račun dveh novih modelov iz WDja, 2 terabajtnega Caviar Black ter RE4. Serija Caviar Green je primerna za tiste uporabnike, ki jim glavna prioriteta ni le hitrost pogona, temveč jim je pomembna tudi manjša poraba energije, kar so pri WDju dosegli z zmanjšano hitrostjo vrtenja podatkovnih plošč. Nova modela štiri 500 GB plošče vrtita pri običajnih 7200 obratih na minuto, prideta opremljena s 64 MB predpomnilnika ter podatke pretakata prek druge generacije vodila SATA.

Obenem prineseta tudi nekaj novosti, izmed katerih je verjetno najpomembnejši...

18 komentarjev

Western Digital WD740GD - Raptor 2

X-Bit Labs - Če ste si kdaj ogledovali cenike slovenskih računalniških prodajaln z namenom, da pregledate cene SCSI diskov, ste verjetno ugotovili, da so le-te precej zasoljene. Ampak, ker gre tehnologija naprej in cene navzdol, so prišli na trg tudi SATA diski, ki ponujajo podobne hitrosti kot njihovi SCSI "kolegi", a za precej nižjo ceno.

Tako so na X-bit Labs spisali test novega Western Digitalovega WD740GD diska, ki s svojo podporo SATA vmesniku prinaša kar 10.000 obratov na minuto in kapaciteto 73 GB. Novinec, poimenovan tudi Raptor 2, se je na veliki večini testov proslavil kot absulutni zmagovalec, vendar pa v nekaj kategorijah izgubi prevlado v boju s konkurenčnimi aduti. Končna...

10 komentarjev

Digit-Lifov test diskov

Digit Life - Pri Digit-Life so se odločili, da bodo testirali Western Digitalova diska iz serije AB in BB. Western Digital je kar precej znan proizvajalec, v svoje diske pa vgrajuje t.i. Data LifeGuard tehnologijo. Digit-Life je diska v družbi konkurence testirali z vsemi možnimi programi, ki izmerijo hitrost, dostopni čas, prenos podatkov, učinovitost v FAT in NTFS datotečnem sistemu in še kaj bi se našlo. Če se odločate za WD disk, potem si test le oglejte. Tudi sam posedujem Western Digitala in sem kar zadovoljen z njim .

0 komentarjev

Seagateov 180 GB disk

Digit Life - Pri Digit-lifeu so dobili na test nov Seagateov disk iz družine Barracuda. Za priklop uporablja vmesnik Ultra 160 SCSI ali Fibre Channel. Vrti se s 7200 obrati na minuto, povprečen dostopni čas pa je 7.7 milisekunde. Notranji prenos diska znaša med 26 in 47 megabajti na sekundo, za izravnavo pretoka pa skrbi 4 MB medpomnilnika, ki ga lahko razširimo na 16 MB. Še ena zanimiva stvar je glede tega diska in to je teža, saj tehta cel kilogram. Po vseh teh specifikacijah pa se mi poraja eno vprašanje: ali je nakup takega diska, ki stane 1700 dolarjev (priporočena cena je 2150 dolarjev!?), sploh smiselen, še posebej, če ga primerjamo z Quantumovimi Atlasi. Če vas test še vedno zanima, si ga poglejte tukaj.

7 komentarjev