»

Delež IE na najnižji ravni

Ars Technica - Sodeč po analizi brskalniškega trga, ki jo vsak konec meseca pripravi NetApplications, je delež Internet Explorerja (vseh različic skupaj) padel na najnižjo raven v zgodovini. Če je še junija in julija kazalo, da se je trend izgubljanja IE obrnil, je avgusta in septembra vnovič vse po starem. IE je potolkel majski negativni rekord in zabeležil 59,65-odstoten tržni delež, ki mu ni pomagal niti izid beta verzije IE9. Zaskrbljujoč je podatek, da ima predpotopni IE6 še vedno 15,55-odstotni delež, ki se le počasi zmanjšuje.

Konkurenčni brskalniki so nekoliko pridobili, a spremembe niso drastične. Firefox je zbral 22,96 odstotka uporabnikov, Chrome 7,98 odstotka, Safari 5,27 odstotka in Opera...

28 komentarjev

Firefox pridobiva, IE izgublja

TG Daily - Rezultati pregleda tržnega deleža brskalnikov kažejo, da je vodilni Microsoftov Internet Explorer v marcu spet izgubil nekaj uporabnikov. Njegov tržni delež je z 61,58 odstotka zdrsnil na 60,65 odstotka, kar je nov najnižji rekord. Nekoliko se je okrepil Firefox, ki ima s 24,52-procentnim deležem odstotek več uporabnikov kot prejšnji mesec. Z močno rastjo nadaljuje Chrome, ki je presegel šest odstotkov, kar pomeni, da se je njegov delež zvišal za desetino. Safari in Opera nista pridelala opaznih sprememb, se je pa na seznamu po novem znašla Opera Mini, ki ima za zdaj 0,78-odstotni delež.

Tako pravi statistika za cel svet, medtem ko je v Evropi Firefox mnogo bolj priljubljen. Ocenjujejo, da domuje na kar 40 odstotkih računalnikov. Slovenija je tu nad evropskim povprečjem, saj Firefox uporablja več kot polovica uporabnikov. Največji delež ima...

36 komentarjev

Firefox prehitel Internet Explorer 6

Ars Technica - Ob izteku meseca oktobra je spet čas, da si pogledamo statistiko tržnega deleža brskalnikov. Kakšnih večjih pretresov ni bilo, tako da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Microsoft, saj ima eno izmed verzij Internet Explorerja nameščenih 64,64 odstotkov uporabnikov, kar je odstotno točko manj kot mesec dni prej. Prebežniki so se relativno enakomerno razvrstili med Firefox (24 odstotkov, prirast 0,32 odstotne točke), Safari (4,4 odstotka, prirast 0,2 odstotne točke) in Chrome (3,6 odstotka, prirast 0,4 odstotne točke). Norveške Opere uporabniki še vedno ne vzamejo za svojo, saj je njen tržni delež ostal praktično nespremenjen pri 2,17 odstotka.

Dinozavrski Internet Explorer 6, ki ga...

86 komentarjev

Brskalnika Internet Explorer in Firefox v Sloveniji skoraj izenačena

Ipromove meritve deležev brskalnikov

Slo-Tech - Kot je pred dvema dnevoma na svoji spletni strani objavilo slovensko oglaševalsko omrežje Iprom, sta bila konec junija brskalnika Microsoft Internet Explorer in Firefox po tržnem deležu skoraj izenačena.

Internet Explorer tako uporablja 48 odstotkov uporabnikov, Firefox pa 46 odstotkov. Google Chrome uporabljata 2 odstotka uporabnikov. Januarja letos je bil po meritvah Iproma tržni delež Internet Explorerja 52-odstoten, do sredine leta pa je upadel za 4 odstotke. Za enak odstotek je narasel delež uporabnikov Firefoxa.



Analize Iproma še kažejo, da večina uporabnikov Firefoxa uporablja najnovejšo različico (42 odstotkov vseh uporabnikov), kar je verjetno posledica samodejnih posodobitev, ki jih uporablja Firefox. Povsem drugačna je situacija...

158 komentarjev

Tržni delež IE-ja pada na račun Firefoxa

TG Daily - Včeraj smo si ogledali tržne deleže na področju operacijskih sistemov, ki so jih pri Net Applications izmerili za april, danes pa si oglejmo še situacije pri brskalnikih. Kakšnih pretresov ni bilo opaziti. Microsoftov Internet Explorer še vedno počasi izgublja; v primerjavi z marcem se je njegov tržni delež stanjšal za tri četrtinke odstotne točke na 66,10 odstotka. Slabe pol odstotne točke je pridobil Firefox, ki se je zavihtel na 22,48 odstotka. Safari (8,21 odstotka) in Opera (0,68 odstotka) ostajata tam, kjer sta bila, manjši napredek pa je uspel Chromu, ki je z 1,23 odstotka napredoval na 1,42 odstotka.

Podrobnejši pregled po različicah pokaže, da je novoizdani Internet Explorer 8 uspel nabrati štiri odstotke privržencev, kar je malenkost manj, kot sta izgubila Internet Explorer 7 in 6. Predvsem slednji se presenetljivo dobro drži, saj ima še vedno zavidljivih 17,52 odstotkov, kar je nepredstavljivo za osem let star brskalnik, ki je zadnjo večjo predelavo doživel pred petimi...

60 komentarjev

FireFox izgublja svoj delež

Information Week - Kljub velikemu številu prenosov (100 milijonov) je Firefox v primerjavi s konkurenco v mesecu septembru izgubil tri četrtinke odstotka deleža (z 8,27 odstotka na 7,55 odstotka).

Kot eden izmed možnih razlogov naj bi bil tudi ta, da se je spletni brskalnik Netscape, ki v različi 8 uporablja tudi Firefoxov pogon, privzeto identificiral kot Firefox, kar je povzročilo, da so uporabniki Netscapa v spletnih statistikah dejansko bili zabeleženi kot uporabniki Firefoxa. Julija so omenjen hrošč odpravili, kar je najverjetneje razlog za upad (navideznega) deleža Firefoxa.

Drugi razlog pa je verjetno izdaja nove, brezplačne različice spletnega brskalnika Opera, ki vztrajno pridobiva nove uporabnike.

83 komentarjev

Leta 2003 je kraljeval Apache

NetCraft - Rezultati nedavno objavljene NetCraftove študije kažejo, da je bilo leto 2003, kar se tiče serviranje spletnih vsebin, gotovo Apachejevo leto. Oktobra 2002 je Apache serviral dobro polovico (53 %) spletnih strani, čez celotno leto 2003 pa je ta odstotek rastel in na koncu pristal pri 64 %. V nasprotju s tem porastom pa je Microsoftov IIS izgubil kar tretjino uporabnikov; njegov tržni delež je padel s 36 na 24 odstotkov. Klik!

7 komentarjev