»

Facebook uvaja prepoznavanje obrazov

The New York Times - Facebook je že konec lanskega leta za ameriške uporabnike dodal storitev, ki jo v teh dneh uvajajo tudi globalno. Ima povsem benevolentno ime Tag Suggestions (Predlogi za označitev ljudi) in uporabniku pri naložitvi novih slik avtomatično predlaga, kdo je najverjetneje na fotografijah, in ponudi označitev (tagging) teh oseb.

Sliši se neškodljivo, a Facebook spet počasi, a vztrajno potiska meje zasebnosti. To pot dodana možnost predlogov za označitve pomeni, da vas bodo "prijatelji" še raje označevali na slikah, četudi si tega za vse slike sploh ne želite (kako jih prepričati, da vse slike res ne sodijo v javnost, kar Facebook je, je povsem drug problem). Res je njihova odločitev, koga označiti na fotografijah, a jih Facebook kar sili v označevanje. Facebook je...

37 komentarjev

Varnejša prijava v Googlove račune

Google - Google je včeraj začel za vse uporabnike ponujati storitev varnejše prijave v Googlove račune, ki bo z dodatnim korakom nekoliko podaljšala prijavo in zmanjšala možnost kraje identitete. Uporabniki bodo namreč lahko nastavili, da pri prijavi po vpisu gesla na svojo mobilno napravo prejme sporočilo z enkratno kodo ali pa si enkratno kodo generirajo z aplikacijo za Android, BlackBerry ali iPhone.

Pri tem si lahko nastavijo, da tega ne bo potrebno ponoviti mesec dni, nakar jih bo Google zopet pozval k varnejši prijavi. Na ta način želi Google zmanjšati možnost kraje gesla in zlorabe računa. Omenjena storitev je za Google Apps na voljo že od septembra, sedaj pa jo je Google razširil na vse izdelke in za vse uporabnike.

Kmalu bo Google ponujal varnejšo prijavo kot naše...

30 komentarjev

Američani lačni hitrega interneta

Google - Februarja je Google najavil pilotski projekt gigabitnega interneta, ki bo v prvi fazi na voljo približno 50 tisoč srečnim uporabnikom. Hkrati so lokalne oblasti, skupnosti in prebivalce pozvali k prijavi v projekt, če si želijo, da bi Google optiko začel polagati prav v njihovem koncu. Rok se je iztekel ta konec tedna, odziv pa je bil po Googlovih besedah ogromen.

V poldrugem mesecu so prejeli so več kot 1100 prijav lokalnih skupnost in 194.000 odzivov posameznikov. Mesta so se skoraj preimenovala, odziv na Youtubu je bil neverjeten, organizirali so javna zborovanja in na stotine skupin na Facebooku. Vse, da bi Google prepričala, da si prav ona zaslužijo novo internetno povezavo.

V Mountain Viewu pravijo, da seveda ne bodo mogli...

20 komentarjev

Bing cenzurira opolzke strani

TG Daily - Ni le Google tisti, ki pokleka pred tujimi vladami (v konkretnem primeru kitajsko) in cenzurira iskalne zadetke po potrebi, vse z namenom, da si z lokalnimi oblastmi niso preveč v laseh. Pri podobnem ravnanju so zasačili tudi Microsoftov Bing, ki rezultate olepšuje za arabski svet. Preizkus iz tamkajšnjih IP-naslovov je pokazal, da je iskanje po terminih sex, lesbian in penis (ne pa tudi, zanimivo, vagina) neuspešno. V tem primeru jih iskalnik prijazno obvesti, da njihova država ali regija terja strogo nastavitev na Bing SafeSearch, ki odfiltrira rezultate, ki bi lahko vodili do strani za odrasle.

Filter deluje pri iskanju v angleščini in arabščini, a ni preveč konsistenten. Izogniti se mu je moč že z nastavitvijo druge države, četudi je IP-naslov jasno iz arabskega sveta. Ukaniti pa se ga da tudi z...

12 komentarjev

Google bo nudil gigabitni internet

Google - Google se širi na vsa področja življenja in če že ponujajo sto in eno storitev na spletu, zakaj ne bi ponujali še dostopa do spleta? Tako so včeraj napovedali eksperimentalno postavitev optičnega omrežja, ki ga bodo začeli graditi po ZDA. Za začetek zgolj na nekaj testnih lokacijah v državi približno 50.000 ljudem, ki jim ponudili gigabiten dostop do interneta. Sčasoma bodo eksperiment razširili, tako da bi lahko bliskovit internet ponudili tam nekje do pol milijona uporabnikom. Podrobnosti, kot so cena, dostopnost in podobno, seveda še niso znane, saj je Google trenutno v postopku izbiranja lokacij. Prebivalci lahko prijavijo svoje okrožje, časa imajo do 26. marca.

Medtem si želimo, da bi kdaj Google pokukal tudi na sončno stran Alp.

28 komentarjev

Google bo ukinil šest storitev

Slashdot - Poleg krčenja števila zaposlenih kadrovikov v Googlu, o čemer smo že poročali, in zaprtja nekaterih lokalnih pisarn v raznih ameriških mestih, bo Google ukinil šest storitev, za katere so presodili, da niso več ekonomsko upravičene. Prizadete storitve so Dodgeball, Catalog Search, Mashup Editor, Notebook in Jaiku. Poleg tega bodo umaknili možnost pošiljanja novih video posnetkov na Google Video, saj po Googlovem nakupu YouTuba to res ni več smiselno, medtem ko bo razvoj Jaikuja zaupan odprti skupnosti.

To seveda ne pomeni, da so od danes naprej omenjene storitve povsem nedostopne, saj se je Google odločil za mehak prehod. Nekatere bodo ukinili šele čez čas (Dodgeball se bo tako poslovil šele čez nekaj mesecev), druge bodo ostale, a ne bodo več vzdrževane (npr. Notebook), spet tretje pa bodo okrnjene (npr. Google Video). Pri teh rezih ne gre za kakšne življenjsko pomembne storitve, a vsekakor kažejo na nevarno odvisnost od samo dobre volje podjetja, če bi uporabljali kakšno...

53 komentarjev

Google se širi v vse smeri

Ekipa G

vir: The New York Times
Google - Googlov lastni brskalnik Chrome, ki je pred tremi meseci šele izšel, pridobiva nove uporabnike s svetlobno hitrostjo. Statistika obiskovalcev spletne strani CNet kaže, da se je njihove število z enega odstotka v septembru v novembru potrojilo. S tremi odstotki se uvršča na dobro četrto mesto, za IE-jem (40,7), Firefoxom (37,4), Safarijem (18,2) in pred Opero (1,2 odstotka). Verjeti seveda gre, da so obiskovalci spletne strani z računalniškimi novicami nekoliko bolje tehnično podkovani, zato so globalni rezultati malce drugačni. Net Applications, ki zasleduje 160 milijonov uporabnikov in 40.000 strani, ocenjuje tržni delež Chroma na 0,74 odstotka, kar je točno toliko kot Opera. Še vedno prepričljivo...

34 komentarjev

München začenja prehod na Linux

News.com - V Münchnu so lokalne oblasti, sicer z enoletno zamudo, pričele z migracijo na Linux, ki bo po predvidevanjih trajala tja do polovice leta 2009.

Zamudo so "zakrivili" prepiri okoli programskih patentov v EU, podaljšana pogajanja in podaljšan pilotni program. Zaradi določenih programov, ki jih je možno poganjati samo na Windows operacijskem sistemu, ne bo možna popolna migracija, načrtujejo pa migracijo 80% vseh računalnikov, ki jih uporabljajo lokalne oblasti. V prehodnem času bodo na okoli 14.000 računalnikih uporabljali pisarniški paket OpenOffice, letos pa naj bi v celoti na Linux preselili 200 računalnikov.

34 komentarjev