»

Project Scarlett je ... Xbox Series X

Xbox News - Na dogodku The Game Awards 2019 je Microsoft razkril končno podobo in naziv naslednje v nizu konzol Xbox, ki se bo imenovala Xbox Series X ter imela za obtelevizno igričarsko škatlo neznačilno stolpičasto ohišje. V točnejše tehnične podrobnosti se prisotni še vedno niso spuščali, so pa pokazali prenovljeni kontroler in obljubili združljivost iger za nazaj, vse do prvega Xboxa.

Poleti so na sejmu E3 pri Microsoftu podražili z naslednikom Xboxa One, ki je imel takrat še delovno ime Project Scarlett. Naveza AMDjevih centralnega in grafičnega procesorja ter SSDja naj bi poskrbela za štirikrat zmogljivejšo napravo od tistih iz obstoječe generacije konzol in poganjala igre na ločljivosti 4K. Koliko te navedbe držijo, bomo zagotovo vedeli šele ob izidu okoli božiča prihodnje leto, vemo pa po novem, kako se bo prihodnja iks-škatla imenovala in izgledala.

Na šovu The Game Awards 2019 je Phil Spencer odgrnil tančico z Xboxa Series X, kar je brez dvoma naziv, ki bo še nekaj časa razdvajal,...

17 komentarjev

Zaščita pred zaganjanjem tujih aplikacij na Xbox 360 končno premagana

Matična plošča stare revizije: na sredini Ati Xenos obkrožen z GDDR3 pomnilnikom, desno IBM Xenon, zgoraj HANA čip, zgoraj levo južni most

vir: LibXenon
LibXenon - Šest let po izidu, po 55 milijonih prodanih enot in eni strojni reviziji je zaščita na Xbox 360, ki preprečuje zaganjanje nepodpisanih programov na tej konzoli, končno klecnila pod napadi dveh hekerjev, ki sta poznana pod vzdevkoma GliGli in Tiros.

Xbox 360 namreč vključuje zaščito, ki zahteva, da so vsi programi (vključno z jedrom operacijskega sistema ter firmwarom) podpisani z Microsoftovimi privatnimi ključi. Ti ključi niso nikoli zapustili Microsofta in tako vse do sedaj (z izjemo kratkotrajne ranljivosti v preteklosti) na tej konzoli ni bilo mogoče poganjati nobene t.i. homebrew programske opreme.

Zagon konzole namreč poteka v naslednjih korakih:

  1. Prvi zaganjalnik...

27 komentarjev

Zla koda v grafičnih procesorjih

Slashdot - Z razvojem grafičnih procesorjev do te mere, da lahko z njimi obdelujemo kakršnekoli podatke (GPGPU), se povečuje tudi možnost njihove uporabe za skrivanje zle kode in uporabo zmogljivosti grafičnih procesorjev v botnetih, ugotavljajo raziskovalci v članku GPU-Assisted Malware.

Z uporabo prevajalnikov, kot je Nvidiin CUDA, se mora le majhen del izvršilne kode izvajati v centralnem procesorju in domovati v centralnem pomnilniku. Tipično gre za odsek kode z navodili za kopiranje v grafični pomnilnik in zagon sekvence za dekodiranje, medtem ko je vsa ostala koda prevedena in izvedena v grafičnem procesorju. GPU in CPU si po potrebi podajata nadzor nad podatki. Program lahko ima tudi ustrezne podprograme za različne vrste grafičnih kartic - samo s podporo za Nvidia CUDA in ustrezni AMD-jev SDK je moč zajeti praktično celoten trg.

Tradicionalni pripomočki za lovljenje zle kode so optimizirani za platformo IA-32, mnogo slabše pa se odrežejo pri iskanju izvajajoče se kode v grafičnem...

6 komentarjev

Manjši tudi Xbox 360?

Nova revizija plošče

vir: engadget
engadget - Sony je s predstavitvijo tanjšega PlayStationa 3, jasno poimenovanega Slim, in s sočasno pocenitvijo konzol, močno dvignil popularnost in počasi začel zmanjševati zaostanke v prodajnih količinah. Skupaj z manjšim ohišjem, ki za razliko od prvotnega modela npr. nima vgrajenega napajalnika, temveč uporablja zunanjo opeko, so s 65 na 45 nm pomanjšali tudi centralni procesor (Cell), s čimer so spustili tudi porabo. Podobno potezo zna pripravljati tudi Microsoft, saj so po spletu zaokrožile slike matične plošče, namenjene za Xbox 360, ki je manjša od trenutnih primerkov. Ker sta grafično jedro in...

8 komentarjev

Intel v Wii 2, Cell odhaja iz PlayStationov

engadget - Čeprav je naslednja generacija konzol oddaljena še nekaj let (za Xbox 360 se npr. naslednika pričakuje okrog leta 2015, čeprav je bilo to sprva načrtovano za ~2010), prvi orisi o strojni zmogljivosti naslednikov zgolj tri leta po predstavitvi trenutnih konzol že bežijo na plano. Zamenjava za Xbox 360 je še popolnoma zavita v temo, medtem ko sta največja tekmeca, Wii in PlayStation 3, že dobila prve informacije o centralnih procesorjih, ki bi jih lahko vsebovala.

Nintendov Wii je brez dvoma v današnjih dneh televizorjev s podporo visoki ločljivosti kot nebogljeno dete, a ga je revolucionaren način igranja dolga tri leta držal v vodstvu oz. vsaj ob boku svojima tekmecema. Pomanjkljivosti svoje konzole se pri Nintendu zavedajo in že pripravljajo naslednika, v nekaterih krogih poimenovanega tudi kot Wii HD. Le-ta naj bi po svežih informacijah uporabljal centralni procesor, izdelan v Intelovih tovarnah. Še več, govori se celo o kombinaciji centralnega in grafičnega procesorja, ki bi...

13 komentarjev

Xbox 360 in Wii naprej, PS3 nazaj

TG Daily - Proizvajalci so se torej odločili, da popustov na konzole letos ne bo, poglejmo pa si, kako se konzole prodajajo na sploh. Podjetje za raziskavo trga NPD v svojih izsledkih navaja, da so oktobra prodali 803.000 Wiijev, kar znaša 59 odstotkov vseh prodanih konzol. Na drugem mestu je Xbox 360, ki s 371.000 prodanimi zaseda drugo mesto in 27-odstotni tržni delež. Playstation 3 je tretji z 190.000 konzolami ali 14 %. Skupaj so prodali 1.364.000 konzol, kar je sedem odstotkov več kot septembra in tretjino več kakor oktobra lani.

Na prodajo konzol ne vplivajo samo specifikacije, ampak tudi dostopne igre, kar je eden izmed razlogov, da Xbox 360 še vedno občutno prekaša Playstation 3. Najbolje prodajana igra je bila oktobra Fable II za Xbox 360 (790.000), sledijo pa Fit za Wii (487.000) in Fallout 3 za Xbox (375.000 prodanih izvodov). Najbolje prodajana igra za PS3 pa je naprimer šele na sedmem mestu v skupni razvrstitvi. Več o tem.

33 komentarjev

Kaj skriva Xbox 360 Elite?

bit-tech.net - Pred kratkim izdana elitna različica Xbox-a 360 v črni barvi ima poleg preobleke tudi nekatere druge dokumentirane novosti, prednjačita predvsem HDMI izhod (kabel priložen) in 120 gigabajten trdi disk. Obenem so se mnogi spraševali še, ali bo konzola izboljšana tudi od znotraj, pri čemer so imeli v mislih predvsem prehod na 65 nanometrski proizvodni proces, ki bi olajšal težave s hlajenjem in posledično glasnost. Na Llama.com so ravno z namenom, da se prepričajo o slednjem, razstavili novo konzolo in analizirali njeno drobovje.

Žal do trdnih zaključkov niso prišli, dejstvo, da sta grafični in centralni procesor še vedno enako velika, ni ravno vzpodbudno, postavili pa so teorijo, da naj bi kljub prehodu na manjše tranzistorje ohranili velikost jedra zaradi lažjega odvajanja toplote. To so podprli predvsem s pomanjkanjem določenih elementov, odgovornih za napajanje, na glavnem vezju.

izvorna novica in članek.

1 komentar