»

Mozilla predstavila Kraken

Konkurenca v lovkah Krakena?

vir: Wikipedia
Hexus - V današnjem svetu tekmovalnosti med spletnimi brskalniki vedno večjo vlogo igrajo sintetični testi, ki prikažejo njihovo zmogljivost in/ali hitrost. A glavna težava sintetičnih testov je, da ne pokažejo dejanskega stanja oz. ne predstavljajo hitrosti delovanja pri opravilih v resničnem svetu. To želijo popraviti pri Mozilli z novim testom, ki so ga poimenovali Kraken. Tudi ta...

49 komentarjev

Izšli Opera Mini in Opera Mobile

CNet - Dva tedna po izidu nove verzije brskalnika Opera za osebne računalnike so Norvežani izdali še novi verziji za javanske telefone oz. blackberryje ter naprave s Symbian S60 oz. Windows Mobile. Prvim je namenjena Opera Mini 5, ki uporablja proxy strežnike, ki stisnejo slike pred prenosom na telefon, tako da porabi karseda malo pasovne širine. Opera Mobile 10 je vseobsegajoča različica brskalnika, ki ne zaostaja dosti za polno namizno verzijo. Prenos neposredno na telefon je že mogoč z uradne strani. V primerjavi z betama, ki sta že krožili po internetu, končni inačici ne prinašata nobenih novih funkcionalnosti, zgolj odnašata nekaj hroščev. Več.

33 komentarjev

Izšla Opera 10.50

Opera Web Browser - Norvežani so danes izdali novo verzijo svojega brskalnika Opera, ki se sodeč po raziskavah trga nikakor ne uspe zasidrati med najpriljubljenejše brskalnike, a ima trdno bazo zadovoljnih in ponosnih uporabnikov. V zadnjih 36 urah so pri Opera Software zelo pohiteli in izdali kar pet kandidatov za izid; bržkone se je mudilo, da ujamejo Microsoftovo splavitev izbirnega okna za izbor brskalnika v Windows, ki ga je izsilila EU.

Razvijalci trdijo, da je Opera 10.50 najhitrejši brskalnik doslej in testi beta verzije to potrjujejo. Podobno titulo si lasti tudi Google Chrome, tako da bo moral zmagovalca odločiti fotofiniš. Za zdaj so izdali le verzijo za Windows, medtem ko bosta tisti za Linux in OS X sledili kmalu.

Kaj je novega? JavaScript poganja nov pogon Carakan, slike izrisuje...

211 komentarjev

Opera najhitrejša

Prenovljen grafični vmesnik

vir: CNet
CNet - Z izidom najnovejše beta različice Opere, brskalnika, ki se vztrajno drži spodnjega dela lestvice popularnosti, Norvežani, ki jo razvijajo, vztrajno zatrjujejo, da je Opera 10.50 beta najhitrejši brskalnik na svetu. Ta naslov naj bi si prislužila z uporabo popolnoma novega pogona za prikazovanje Javascripta, Carakan. Po CNetovih poročilih dejansko nekaj je na teh trditvah, saj so na Core 2 Quad 6600 s 4 GB pomnilnika in 64-bitnih Windows 7 primerjali Opero 10.50, zadnjo stabilno različico 10.10 ter zadnjo razvojno različico Chromea, 4.0.266.0. Slednji je s 510.4 ms v SunSpider JavaScript sintetičnem testu zaostal za skoraj desetinko...

104 komentarji

Opera 10.5 pre-alpha

Opera software - Opera je danes v svet poslala 10.5 pre-alpha različico svojega popularnega namiznega brskalnika. Glavni namen je predstavitev Javascript pogona s kodnim imenom Carakan, ki je po njihovih besedah tudi do 7-krat hitrejši od trenutne Opere.



Med drugimi novostmi najdemo Presto 2.5 pogon, ki prinaša vrsto CSS 3 novosti in nov grafični pogon Vega, ki že podpira strojno pospeševanje. Med drugimi pomembnejšimi novostmi moramo omeniti še bistveno izboljšano podporo pregledovanju pornografije oziroma privatnemu brskanju, kot se to politično korektno imenuje.

Kot vsi predogledi je Opera 10.5 pre-alpha še dokaj nestabilna a je vseeno na voljo za prenos že danes.

Kaj je tisto kar bi vas prepričalo, da zamenjate brskalnik?

76 komentarjev

Izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika

AnandTech - Pred nekaj leti je bila izbira brskalnika trivialna (večina je uporabljala Internet Explorer), a danes temu ni tako. Microsoftu z Internet Explorerjem močno grozi Mozilla s Firefoxom, zanemariti pa ne smemo tudi bolj redko uporabljane Opere ter Googlovega Chromea in Applovega Safarija, ki iz dneva v dan pridobivata tržni delež. Pri Anandtechu so se zato vprašali, kako izbira brskalnika vpliva na avtonomijo prenosnika oz. kateri brskalnik je najbolj varčen. Ob bok so v 64-bitni Windows Visti Home Premium postavili 6 različnih brskalnikov, Safari 4.0.3, Chrome 2.0.172.43, Firefox 3.5.2, Internet Explorer 8.0.6001.18813 in Opero 9.6.4 ter 3. beta različico opere 10, in uporabili prenosnike z običajnimi mobilnimi procesorji AMDja in Intela ter vedno bolj popularne netbooke. Firefox so obenem pognali v standardni različici ter z vklopljenim dodatkom AdBlock, ki prepreči prikaz oglasov s Flash vsebino, a zato zahteva nekaj več procesorske moči za prikaz strani.

Na običajnih prenosnikih...

24 komentarjev

Opera 10 z 10 milijoni prenosov

Tržni deleži brskalnikov v avgustu

Opera software - Minil je en teden od izida nove verzija brskalnika Opera 10 in v tem času jo je s spleta preneslo 10 milijonov uporabnikov. Kot pravijo razvijalci, številke kažejo, da je posebnost pri tej izdaji velika količina svežih namestitev namesto nadgradenj, kar nakazuje na mnogo prebežnikov iz ostalih taborov. Veliko zanimanje za nov izdelek pripisujejo funkciji Turbo, ki omogoča hitro brskanje tudi na slabših povezavah.

Da postavimo številke v perspektivo, povejmo, da si je konkurenčni brskalnik Firefox 3.0 v 24 urah po izidu preneslo osem milijonov uporabnikov, v prvem tednu pa skupno 20 milijonov. Ker je tržni delež Opera desetkrat manjši od Firefoxa, lahko zaključimo, da so se Norvežani tokrat odrezali nadpovprečno dobro. Kako je to vplivalo na tržni delež brskalnika, bomo videli prihodnji mesec.

63 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Prva beta Opere 10

Opera 10 beta

vir: CNet
CNet - Opera 10 je na poti že več kot dve leti, a se počasi približuje koncu te poti. Po prvi alfa verziji, ki je konec lanskega leta prejela pozitivne kritike, so sedaj izdali še prvo beto verzijo, kar je jasen signal, da bo končna verzija kmalu nared. Na internetu so se že pojavili prvi testi prihajajočega brskalnika.

Ena bolj oglaševanih novosti je funkcionalnost Opera Turbo, ki je namenjena uporabnikom s počasnimi povezavami do interneta. To je uporabno pri brskanju prek javne brezžične dostopne točke, prek telefona in podobno. Z vključitvijo te funkcije se strani stisnejo že na strežniški strani, tako da privarčujemo pasovno širino. Razširjena sta speed dial, torej začetna stran, kjer lahko shranite...

69 komentarjev

Apple izdal boljši brskalnik od Opere

Slo-Tech - Vojna brskalnikov je v polnem zamahu in zadnje novice iz Cuppertina kažejo, da bo Opera morala predati prestol novemu najboljšemu brskalniku - Safari 4 beta.

Najnovejša različica Applovega brskalnika prinaša preko 150 novosti. Najbolj se ga bodo razveselili spletni razvijalci saj je prvi izdani brskalnik, ki podpira ACID 3 test, kopico CSS 3 lastnosti ter je pravi prvak v hitrosti. JavaScript poganja 6-krat hitreje od IE8, 4-krat od FF 3.1 in 3-krat od Opere. Močno so tudi izboljšali vgrajena orodja za razvijalce.

Poleg popravil pod pokrovom si je Safari sposodil še kopico vizualnih elementov od konkurence. Na prvi strani vas tako po vzoru Opere pričaka pregled najpogosteje obiskanih spletnih strani, od Chroma si je sposodil zavihke, ki so postavljeni nad naslovno vrstico, iTunes pa je služil za navdih pri razvoju...

85 komentarjev