»

Španski Kongres zavrnil zakon o cenzuri interneta

Slo-Tech - Spodnji dom španskega parlamenta je v torek zavrnil kontroverzni zakon Sinde (Zakon o vzdržni ekonomiji, Ley de Economía Sostenible), ki bi vladi v boju zoper nelegalno kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin z interneta dal pooblastila, meječa na cenzuro interneta. Vlada bi po predlogu zakona lahko zaprla spletne strani, ki bi vsebovale neposredne povezave in povezave do datotek na P2P-omrežjih (recimo torrenti) do nelegalnih kopij glasbe, filmov in podobnega.

Burna razprava je trajala do drugega glasovanja Komisije za gospodarstvo španskega Senata ob pol enajstih zvečer, ko je bil zakon zavrnjen z 20 glasovi proti in 18 za. Preostali del zakona Sinde, ki ne omenja nadzora nad internetom, še čaka svojo usodo. Senat bo o...

5 komentarjev

Nič več Gmaila v Iranu

Slashdot - O cenzuri interneta v Iranu smo pisali večkrat. Zgodba gre običajno takole: v državi se približujejo kakšne volitve, demonstracije ali drugačni nemiri in da ne bi prišlo do prevelike izmenjave informacij, država preventivno ugasne kopico strani na internetu. Prve so na udaru socialne strani, kot so Facebook, elektronski predali na Gmailu in Yahoo, strani z novicami ipd.

Sedaj pa so se v Teheranu odločili, da bodo dostop do elektronske pošte pri Gmailu izključili za stalno. Domnevni razlog je zvečanje podpore domači internetni industriji, saj naj bi se zaradi tega bolj razvila domača internetna tehnologija in povečalo zaupanje med ljudmi in vlado, ki jim dobrohotno ponudila nov...

13 komentarjev

Iran preventivno ugasnil internet

Onemogočen Facebook v Iranu

CNet - Za danes so v Iranu napovedani protesti proti predsedniku Mahmoudu Ahmadinejadu, zaradi česar je internet v državi že dva dni večidel nedostopen, poročajo tudi mediji. Danes bodo namreč spet spomnili na dogodke 7. decembra 1953, ko je na teheranski univerzi policija s streli ubila tri študente, ki so protestirali proti Nixonovem obisku po iranskem puču leta 1953, ki ga je pripravila CIA.

Viri blizu iranske...

5 komentarjev

V Iranu še strožja internetna cenzura

Slashdot - Iranci so spet zaostrili svojo internetno železno zaveso, saj so onemogočili dostop do Gmaila, Yahooja in nekaterih drugih strani v angleščini. Povod so bržkone sveži protesti, ki so se razplamteli v zadnjih dneh, ko je iranski predsednik ostro napadel Izrael in označil holokavst kot laž. Pronicanja informacij o dogajanju v državi v svet Iranu ni uspelo ustaviti, a to pravzaprav sploh ni njihov cilj. Pomembneje je ustaviti pritok informacij v državo in znotraj nje, kjer nove blokade delo odlično opravljajo.

Blokada postavlja nevaren precedens, saj doslej Iran Gmaila in Yahooja še nikoli ni blokiral. Seveda ni težko razumeti, zakaj takšna odločitev, saj je elektronska pošta po prepovedi poročanja Musaviju, opoziciji, protestih in podobnem prek klasičnih medijev postala praktično edino dostopno občilo. Podobno so nedostopne tudi angleške strani z novicami, kot je denimo CNN.

23 komentarjev

Yahoo Mail za zdaj še pred Hotmailom in Gmailom

Tržni deleži brezplačnih e-naslovov

vir: CNet
CNet - Googlov Gmail resda najhitreje pridobiva nove uporabnike, a Yahoojeva e-poštna rešitev ima še vedno bistveno več uporabnikov, kažejo zadnji podatki podjetja ComScore. V zadnjem letu je Yahoo dobil skoraj 20 milijonov novih uporabnikov, tako da ima sedaj 22 odstotkov več uporabnikov kot lani oz. skupno 106 milijona. Gmail je sicer povečal svojo bazo uporabnikov za 46 odstotkov, a je šele na tretjem mestu s slabimi 37 milijoni uporabniki. Vmes je Microsoftov Hotmail, ki ima 47 milijonov uporabnikov, kar je tri odstotke več kot lani. Še lani je bil Gmail na četrtem mestu, a je vmes prehitel ameriški AOL.

Huda bitka pa ponudnike elektronskih naslovov venomer sili v nove izboljšave in dodatne zmožnosti. Tako si na primer Google na vse kriplje prizadeva velike organizacije prikleniti nase. Hotmail je pred kratkim dobil možnost dostopa do...

32 komentarjev

Iranci vedno uspešnejši pri internetni cenzuri

Promet državnega ISP-ja DCI

Slashdot - Kot poroča Slashdot, so Iranci vedno večji mojstri za cenzuriranje in filtriranje velikanskih količin internetnih podatkov. Iran ima enega samega ponudnika, ki skrbi za povezljivost države z zunanjim internetom, to je DCI in peščico internih ponudnikov dostopa do interneta v državi. Podatki kažejo, da se je na primer internetni promet v državi 12. junija, ko so potekale volitve, izrazito upadel, saj je vlada takoj naslednje jutro prekinila večino internetnih povezav in počasi začela ponovno vzpostavljati dovoljen promet po novih, strožjih pravilih. Na stare nivoje se je vrnil šele 26. junija. Medtem pa podatki notranjih ponudnikov dostopa do interneta kažejo drugačno sliko. Pet izmed šestih je zabeležilo 80-odstotni padec prometa, relativno...

13 komentarjev

Tor omrežje pomaga Irancem v boju proti cenzuri in omejevanju komunikacij

Slo-Tech - Po tem, ko so v Iranu po volitvah razglasili zmago dosedanjega predsednika Ahmadinejada, so nasprotniki dosedanjega in novega predsednika svetovno javnost pričeli obveščati o nepravilnostih v volilnem postopku, pojavili pa so se tudi dokumenti, ki dokazujejo, da je rezultat volitev zelo verjetno ponarejen.

Iranske oblasti so proti protestnikom pričele z represijo ter omejevanjem dostopa do spleta in ostalih komunikacij. Ker so protestniki objavili precej video posnetkov in fotografij policijskega nasilja in ubitih protestnikov, so iranske oblasti že blokirale Facebook in YouTube.

Kot eno izmed sredstev proti blokadi interneta pa Iranci uporabljajo tudi proticenzurno in anonimizacijsko omrežje Tor.

Sicer obstaja možnost, da iranske oblasti omejijo dostop do glavnega Tor imenika (in s tem do vhodnih točk Tor omrežja), vendar ima Tor rešitev tudi za to težavo. Rešitev so tim. mostovi (ang. bridge relays). Gre za vstopne točke v omrežje Tor, ki niso objavljene v glavnem Tor...

16 komentarjev

Google poziva k prenahanju uporabe Internet Explorerja

Slashdot - Google je nedavno pozval uporabnike Gmaila, da naj prenehajo z uporabo Internet Explorerja 6 v korist Firefoxa oz. njihovega Chroma, saj sta slednja dvakrat hitrejša od Internet Explorerja 6. Le-ta je bil označen kot nepodprt brskalnik in zato uporabniki z njim ne morejo dostopati do naprednih storitev.

Spomnimo še, da je spletni velikan nedavno odstranil Firefox iz njihovega svežnja programov Google Pack in ga nadomestil z Google Chromom, nato pa dodal neposredno povezavo za prenos omenjenega brskalnika pod iskalnik Google in filmsko storitev YouTube.

Googlova odločitev, da označi IE6 kot v Gmailu nepodprt brskalnik ne vpliva le na domače uporabnike, temveč tudi na tisoče malih in srednje velikih podjetij, ki uporabljajo storitev Google Apps, zanimivo pa je tudi, da na Firefox presedlata dva od treh nekdanjih uporabnikov Internet Explorerja.

54 komentarjev