»

Samsung začel proizvodnjo pomnilniških čipov nove generacije HBM2

Samsung - JEDEC je minuli teden izdal novo verzijo pomnilniškega standarda, ki HBM (High Bandwith Memory DRAM), ki ga doma uporabljamo zlasti na grafičnih karticah, sicer pa tudi v strežnikih ipd. Standard JESD235 tako v bistvu opisuje HBM2, ki odpravlja nekatere pomanjkljivosti HBM. Samsung je ta teden kot prvi zagnal množično proizvodnjo čipov HBM2.

Novi čipi 4 GB HBM2 DRAM so zgrajeni v 20-nm tehnologiji in uporabljajo, podobno kot predhodniki, TSV. Sestavljajo jih štiri osemgigabitna jedra, ki so povezana vertikalno skozi silicij prek TSV. Pričakujemo tudi 8-GB različico. Prva generacija HBM je omejena na prepustnost 128 GB/s štirih dvogigabitnih čipov na 1024-bitnem vodilu. Samsungov HBM2 ima prinaša hitrost 256 GB/s na...

24 komentarjev

Micron in Nanya raziskujeta 20 nm

vir: PC World
PC World - Micron v sodelovanju s svojim partnerjem pri izdelavi pomnilniških čipov, tajvansko Nanyo, raziskuje izdelavo čipov v 20 nm-proizvodnem procesu, kar bi jih lahko poneslo v tehnološko prednost pred največjim konkurentom na področju pomnilnika, Samsungom. Slednji svoje proizvodne linije že nadgrajuje na 30 nm-proizvodni proces, ki so po njihovih besedah v primeru 2-gigabitnih DDR III čipov (iz njih se lahko npr. izdela 4-gigabajtne pomnilniške palčke) 30% bolj učinkoviti od primerljivih čipov, izdelanih v 50 nm-proizvodnem procesu. Obenem je cena izdelave 50 nm čipov dvakrat višja od 30 nm...

0 komentarjev

Micron in Nanya z 42 nm DDR3

X-Bit Labs - Podjetji Micron in Nanya sta včeraj napovedali, da sta družno razvili dvogigabiten čip DDR3 z uporabo nove 42 nm proizvodne tehnologije DRAM-a. Z zmanjšanjem litografije na 42 nm bodo iz pomnilnika lahko iztisnili višje hitrosti in večje kapacitete - posamezne palčke pomnilnika bi lahko bile velike do 16 GB in delovale s 1866 MHz. Prav tako so znižali potrebno delovno napetost z 1,50 na 1,35 V. Omejena proizvodnja se bo pričela v drugem četrtletju tega leta, masovna proizvodnja pa sledi jeseni. V raziskovalnem oddelku Microna medtem že raziskuje tehnologijo s 30 nm.

9 komentarjev

IMFT omogoča še cenejše SSDje

8-gigabajten 25 nm čip z dvema bitoma na celico

vir: AnandTech
AnandTech - Intel in Micron, ki sta že leta 2006 ustanovila skupno podjetje IMFT (Intel Micron Flash Technologies), sta s tehnološkimi napredki na področju pomnilnika Flash, ki je glavna komponenta pogonov SSD, nadvse agresivna. Lansko leto je bilo v znamenju pomanjšanja pomnilniških čipov na 34 nm, s katerimi so že predstavili Intelovo (težavno) drugo generacijo SSDjev, medtem ko bomo že pred koncem letošnjega leta ugledali že napovedane 600-gigabajtne SSDje. Ti so namreč tesno povezani z naslednjim tehnološkim korakom, ki bo čipe pomanjšal na 20 do 30 nm. Skrivnosti ni več, saj bo proizvodnja potekala na 25 nm in bo Intelu ter Micronu omogočala izdelati 8-gigabajtni čip s približno enako površino, kot jo v 34 nm tehniki zaseda pol manj prostorno,...

12 komentarjev

Micron izboljšal vzdržljivost NAND-flasha

ComputerWorld - Pomnilniški gigant Micron je včeraj objavil, da so dosegli velik napredek pri razvoju MLC in SLC NAND flash pomnilnika. Z uporabo 34-nanometrske litografije so uspeli zvišati vzdržljivost, torej število ciklov zapisa in izbrisa v življenjski dobi čipa, za šestkrat. To pomeni, da bi MLC-ji preživeli 30.000 ciklov, novi SLC-ji pa kar 300.000. 32-gigabitne MLC-je in 16-gigabitne SLC-je je moč zložiti v večjedrne stvore, velikost do 32 oz. 16 GB. Micron poudarja, da to še ni napoved novih SSD-jev, da pa intenzivno sodelujejo s partnerji pri izdelavi končnih izdelkov na osnovi teh novih dosežkov. Tako lahko že prihodnje leto pričakujemo masovno proizvodnjo novih čipov.

64 komentarjev

Sodelovanje Intela in Microna obrodilo sadove

X-Bit Labs - Sodelovanje Intela in Microna bo prineslo nadaljnje blagodejne učinke za pomnilniške medije, ki uporabljajo NAND flash pomnilnik. Njuno sodelovanje je že omogočilo pomanjšanje čipov na 34 nm, zdaj pa sta uspela izdelati še 34 nm MLC čipe, ki na celico vsebujejo 3 bite informacij. Posledično imajo čipi eno najvišjih gostot zapisa na trgu, saj 4 GB čip zaseda le 126 mm2 površine. Intel in Micron se žal ne moreta pohvaliti, da imata najgostejše čipe, saj je že februarja Toshiba s pomočjo SanDiska izdelala 8 GB čip, ki na celico shrani 4 bite. Le-ti so izdelani v starejšem, 43 nm proizvodnem procesu, površina, ki jo zaseda čip, pa ni znana.

Čipi iz naveze Intela in Microna so trenutno v postopku testiranj, masovna proizvodnja pa naj bi se začela v zadnji letošnji četrtini. Obljubljajo tudi, da bo še pred koncem leta sledil premik na proizvodni proces, ki bo manjši od 30 nm. S to potezo bodo čipi postali še cenejši oz. bodo omogočali večje kapacitete na enaki površini.

7 komentarjev

Vedno manj mikronov

X-Bit Labs - Intel nadaljuje s svojo agresivno politiko zmanjševanja litografije svojih procesorjev in izdelkov nasploh. Po poročanju X-Bit Labs nameravajo takó pri Intelu že sredi letošnjega leta pričeti s proizvodnjo v 0.09-mikronski tehnologiji. Prav tako sta, vsaj po njihovih besedah, naslednja procesorja, to sta Prescott in Dothan, že izrisana in čakata na začetek proizvodnje. Prescott naj bi se na prodajnih policah znašel še letos. Pojavlja pa se vprašanje, do kam bo zmanjševanje litografije še mogoče. In kaj po tem ...

13 komentarjev

Preveliko povprašanje po DDR-ju

Slo-Tech - Novico je prispeval Ivan Vlahinic. Hvala!

Na X-bit labs so dobili anonimno novico, da bodo veliki proizvajalci pripravili "pomankanje rama". Predvidevajo, da bo svetovno povpraševanje ta mesec znašalo 52 milijonov za 128MB DDR čipe. Pokritje po povpraševanju pa bo manjše. Poglejte: od Samsunga dobimo 15 milijonov čipov, 12 milijonov od Nanya-e,7 milijonov Hynix-a in 2 milijona od Micron-a. To je vse skupaj 36 milijonov. Vsi drugi proizvajalci bodo naredili 3 milijone. To vse skupaj znaša 39 milijonov. Poglejmo, kaj smo zvedeli: povpraševanje znaša 52 milijonov čipov, naredijo jih pa samo 39 milijonov. Že spet bodo cene rastle.

5 komentarjev