»

Zakaj iPod ne predvaja standarda vorbis?

Slashdot - Glasbeni predvajalnik iPod je postal zelo priljubljen med svojimi uporabniki predvsem zaradi prenosljivosti in možnosti predvajanja datotek v standardu MP3, ki zagotavlja majhnost datotek. Projekt Ogg, ki je na svet splavil standard Vorbis, pa nam je ponudil še manjše in bolj kakovostne datoteke kot MP3, zatorej se kar samo poraja vprašanje, zakaj ni Apple v iPod-e vgradil še podpore za standard Vorbis.

Hugo Fiennes, inženir pri konkurenčnem podjetju Rio Audio sklepa, da je razlog za to prepočasen procesor, ki ni sposoben dekodirati datotek, zakodiranih v tehnologiji vorbis. (Pre)počasni bi naj bili vsi iPodi prve, druge in tretje generacije, medtem ko bo naslednja generacija iPodov verjetno zmožna dekodirati datoteke ogg, a je vprašljivo, če bo Apple to opcijo sploh vgradil. Zanimivo razmišljanje, ki razjasni tudi razlike med različnimi procesorji, ki se uporabljajo v predvajalnikih.

28 komentarjev

Ogg Vorbis kmalu v prenosnih predvajalnikih

CNet - Izgleda, da se konkurenčni format trenutno najbolj razširjenemu MP3-ju, Ogg Vorbis, kar lepo prijemlje med uporabniki, bodisi zato, ker nekateri hočete preizkusiti vsako novost, bodisi zaradi tega, ker nekateri prezirate ravnanje lastnika patentov za format MP3. Seveda pa bo Ogg Vorbis nekoč moral prodreti tudi v prenosne predvajalnike glasbe. Vprašanje je samo kdaj. Čim prej, upajmo. V želji na čim prejšnjo podporo so tudi razvijalci Oggja razvili posebno knjižnico, imenovano Tremor, ki je spisana posebej za procesorje, ki so uporabljeni v prenosnih predvajalnikih in ne premorejo računanja s plavajočo vejico. Na potezi pa so sedaj proizvajalci, ki bi enostavno morali podpreti novi format, saj so jim razvijalci Oggja servirali rešitev na krožniku, poleg tega pa Ogg Vorbis ne zahteva nobenih licenčnin.

2 komentarja

Ogg Vorbis RC2

Slo-Tech - Drugo, nič manj zanimivo novico, pa nam je dostavil Rajko:

Zdravo!

Včeraj so izdali novo različico Ogg Vorbisa (RC2), ki pa je samo začasna, dokler ne odpravijo še nekaj hroščev. Kolko sem ga testiral, je že boljši od mp3.

Lep pozdrav!

Hja, vsake oči imajo svojega malarja, ups, vsaka ušesa imajo svojega bobnarja

2 komentarja

Ogg Vorbis

Slo-Tech - Ogg Vorbis, kontraverzni rival MP3 formatu, zadnje čase precej pridobiva na popularnosti. Razlog za to je verjetno približevanje izida prve končne različice, kar naj bi se zgodilo konec tega meseca. Uporabniki pa bomo že ta teden lahko videli, če se je 33 mesecev dela, ki jih je skupina programerjev vložila v ta Open Source projekt, dejansko izplačalo... Konec tedna bo namreč na voljo release candidate 1, torej nekakšna post-beta različica, v soju prihajajočih dogodkov pa si lahko ogledate intervju z vodilnim programerjem projekta. Intervju je precej zanimiv, v njemu pa je tudi nekaj dodatnih podrobnosti o Oggu, tako da ogled priporočam. Thnx Rajko!

1 komentar

Začetek konca MP3

Slashdot - Spet ena huda. Podjetje Thompson, ki v ZDA drži nekaj patentov nad mp3 formatom (oziroma enkodiranjem mp3), se je odločilo, da bo začelo pobirati pristojbine za streamanje mp3jev preko interneta in sicer v vrednosti 2% od vseh zaslužkov na račun streamanja, začenjši z najmanj 2000 USD. Zabavno ne? Verjetno se lahko nekomercialne radijske postaje kar poslovijo od net radia.
No, v bistvu ni čisto tako. Takšna politika je samo še en razlog za uporabo odprtih kodekov kot je Vorbis. Stvar je enako učinkovita kompresija kot mp3, ni obložena s patenti in je kompletno open source. Obstajajo plugini za praktično vse OSje in playerje pod soncem. No, očitno bomo videli vedno več datotek s končnico .ogg. Tudi Icecast 2.0 bo stvar podpiral. Zaenkrat sem zripal par CDjev v format .ogg in moram rečt, da stvar dela brez problema..

10 komentarjev

Konkurenca MP3 formatu

Jaz - Ruskie me je obvestil, da že nekaj časa poteka razvoj novega zvočnega formata, ki naj bi konkuriral MP3ju in drugim digitalnim oblikam zapisa. OggVorbis, kot je zadevi ime, je popolnoma zastonj, vsi kodeki pa sodijo v GPL (GNU Public License). Tudi drugače je zadeva bolj napredna, kot MP3, saj pri manjši velikosti filetkov proizvaja boljši zvok. Ogg je zagotovo zelo obetaven, vse pa je seveda odvisno od podpore javnosti. Če vas zanima več, si kar poglejte http://www.vorbis.com/.

9 komentarjev