»

Wordpress 3.2 Gershwin na voljo, prejšnjo različico preneslo kar 15 mio uporanikov

TechCrunch - Wodpress je pravkar izdal najnovejšo različico popularne blogging platforme, Wordpress 3.2 Gershwin. Izdelek nosi ime po mladem ameriškem skladatelju z začetka 20. stoletja, Georgu Gershwinu. Novosti niso revolucionarne, so pa znatno pohitrili in počistili uporabniški vmesnik, dodali celozaslonski način za pisanje novih blog postov (ti. zen mode, kjer so gumbi za oblikovanje in ostala šara skriti), poenostavili administracijo in črtali podporo za IE 6.



Istočasno so objavili nekaj zanimivih statistik. Prejšnjo različico Wordpressa, 3.1, ki je izšla februarja, je na svoje strežnike preneslo kar 15 milijonov ljudi, sodeč po anketi na wordpress.com pa od pisanja wordpress bloga živi vsaj 20.000 ljudi. Dalje, na zadnji različici je delalo...

5 komentarjev

Izšel Firefox 3.6, podpora odslej tudi v slovenščini

Personas je del Firefoxa 3.6

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Izšel je Firefox 3.6. Tokrat so se razvijalci osredotočili predvsem na hitrost, zanesljivost in varnost, a tudi novosti se je nabralo kar nekaj. Najbolj zanimiva za uporabnike je storitev Personas, s pomočjo katere lahko uporabniki spremenijo izgled brskalnika z enim klikom. Na voljo je več deset tisoč tem, po namestitvi pa ni potrebno ponovno zagnati Firefoxa. Odslej bo preverjal tudi vstavke in skrbel, da imate nameščene najnovejše različice.



V Sloveniji uporablja Firefox okoli 750.000 ljudi, Mozilla Support pa jih obišče le 35.000 mesečno. Nizko število uporabnikov strani s podporo iz Slovenije ni presenetljivo, saj niso na voljo v slovenščini. Bolje rečeno - niso BILE na voljo. Mozilla Slovenija je namreč začela aktivno sloveniti Mozilla...

88 komentarjev

Firefox 3.6 še ta mesec

Persone

vir: CNet
CNet - Naslednja posodobitev Internet Explorerju najbolj nevarnega in sploh najbolj razširjenega brskalnika na svetu, Firefox 3.5, ki je poznana kot Firefox 3.6, bo po krajši zamudi najverjetneje izšla še ta mesec. Prvotno je bilo načrtovano, da bo izšla še pred koncem leta 2009, a se je zalomilo tik pred koncem, pri Mozilli pa niso želeli izdati nedokončanega izdelka. Testi brskalnika v obliki kandidatke za izid (RC1) pri približno milijonu uporabnikov gredo za zdaj dobro, večjih napak niso odkrili, če bo tako ostalo še naprej, pa bodo dosegli načrtovan cilj izida v zadnjih dveh tednih januarja.

Persone, do sedaj podprte s pomočjo razširitve, bodo v Firefox 3.6 vgrajene že tovarniško, dobili pa bomo še...

78 komentarjev

Mozilla pripravlja Fennec za Androide in nekaj za iPhone

Slo-Tech - Medtem ko nas do sočasne izdaje Firefoxa 3.6 in mobilnega Firefoxa (Fenneca) 1.0 za Nokiino mobilno platformo Maemo loči le še kak mesec, Mozilla aktivno razvija tudi podporo za preostale mobilne platforme. Fennec 1.0 za Windows Mobile bo tako izšel kmalu po izdaji za Maemo, skupaj s Firefoxom 3.7 pa utegne biti že v prvi polovici leta 2010 na voljo tudi mobilni Firefox za Android. Po besedah Jayja Sullivana, podpredsednika Mozillinega mobilnega oddelka, je bil Android do nedavnega omejen na Javo, kasneje izdani Android NDK pa uporablja C/C++, kar uporablja tudi Mozilla za ravoj Firefoxa.

Neznan izdelek, ki pa z veliko verjetnostjo ni mobilni brskalnik, pa bo Mozilla po besedah svojega prvega moža Johna Lillyja čez nekaj tednov poslala v iPhononov App Store. Program naj bi "presenetil ljudi" in nekateri ugibajo, da gre za Weave.

4 komentarji

Izšel Firefox 3.5

Mozilla.org - Uradno je izšel Firefox 3.5 v končni različici. Prenesete si ga lahko z uradne strani v mnogih jezikih, poslovenjeno izdajo pa tudi s slovenske Mozilla strani. Kot vedno je na voljo za Linux, OS X in Windows sisteme.

Nadgradnja vseh uporabnikov starejše verzije Firefoxa je priporočljiva, saj je nova različica mnogo hitrejša. Razvijalcem je uspelo pospešiti predvsem nalaganje strani z veliko JavaScripta (lep primer je recimo GMail), kot že povedano je tudi prvi brskalnik s podporo lokacijskim oznakam (geotagging), ki samodejno izpolnijo temu namenjene vnose na straneh (recimo država, mesto, itd.), obenem pa prihaja tudi z nativno podporo zvočnim in video posnetkom v obliki OGG in Vorbis formatov, ki sta del specifikacij HTML 5.

Ob tej priložnosti so se na CNET poigrali s starejšimi različicami Firefoxa (0.8, 1.0, 2.0 ter 3.5 RC3), kjer so primerjali izglede posameznih verzij na Linux, OS X in Windows operacijskih sistemih. Omeniti velja še, da je z najavo Googlovega Native...

173 komentarjev

Mozilla Slovenija se predstavi

Mozilla Slovenija

Slo-Tech - Kljub temu da je Firefox že nekaj časa najbolj priljubljen brskalnik v Sloveniji, pri nas kar nekaj let nismo imeli osrednjega spletišča skupnosti uporabnikov, ustvarjalcev in ljubiteljev Mozille. No, vsaj posodobljenega ne. K sreči je ta čas minil, zato odslej ne bo več dileme, kje poiskati najnovejši Firefox v slovenščini in kje prebrati sveže novice iz sveta Mozille v maternem jeziku. Mozilla Slovenija z današnjim dnem začenja tudi akcijo zbiranja predlogov za izboljšave Firefoxa. Prvih 100 opisov, skic, fotografij, videoposnetkov, delujočih rešitev ali predlogov v drugi obliki bo nagrajenih z majico z motivom Firefoxa.

12 komentarjev