»

Tualatin in FCPGA?

Overclockers Australia - Na linijo je danes prišel članek o tem, kako modificirati svojega Tualatina za delovanje na starih i440BX ploščah. O tem je bilo že dosti govora, a se je vse vrtelo le okoli ameriških ter kitajskih hardveraških forumov. Po ugotovitvi prave teorije za izdelavo, si lahko na tej strani ogledate prakso, ki zahteva kar precejšnjo mero živcev, saj morate na Slot-FCPGA pretvorniku odstraniti vrhnjo plastiko ter povezati nekaj nožic med sabo za dovajanje ustrezne voltaže. Članek je interesanten tudi zato, ker je tip primerjal temperaturo Tualatina z in brez zaščitne ploščice. Zanimivo branje.

2 komentarja

Slike prihajajočih izdelkov

Slo-Tech - Jože Sadar, nam je poslal dva linka, na strani, kjer so objavljene slike prihajajočih izdelkov, ki jih bomo pri nas vedli nekje v prihodnjih tednih. Ker linka izhajata iz iste strani, ju bom uporabil v eni novici:
  • Prva povezava se nanaša na prihajajočo dvoprocesorsko Iwillovo ploščo DVD266u-RN, ki bazira na Viinem čipovju Apollo Pro 266t, ki podpira DDR SDRAM module in tudi Tualatin procesorje. Čeprav so Tualatin procesorji mrtvi, pa bo mogoče zadovoljila kakšnega lastnika starih Pentium 3 procesorjev. Plošča podpira še Highpointov HPT370 IDE RAID kontroler in zadnje čase precej priljubljeno CMI8378 zvočno kartico.

  • Druga povezava pa se nanaša na prihajajočo Creativovo družino zvočnikov, za katere so pri prej omenjenemu podjetju poskrbeli tudi za nov dizajn

Pa še nekaj, ves spremni tekst je napisan v kitajščini, zato vam (če niste ravno mojster vzhodnjaških jezikov) priporočam on-line prevajalca, kot je Babelfish. ...

1 komentar

Intel preložil izid novih Celeronov

X-Bit Labs - Intel je brez kakršnegakoli sporočila ali pojasnila preložil izid Celeronov z novimi D0 jedri (733/66, 766/66, 800/100. 850/100). Ti procesorji naj bi sprva izšli 1. junija, novi datum pa je 9. julij.
Novo jedro bo pomenilo tudi povišanje voltaže, in sicer s 1.7V na 1.75V. Prav tako je spremenjena CPUID vrednost, z 0686 na 068A.

0 komentarjev

Coppermine-T in Tualatin

OC Workbench - O Copperminu in Tualatinu je bilo na Slo-Techu že veliko govora. Specifikacije so bile omenjene, tako da bi moral skoraj vsak od vas vsaj malo poznati ta dva procesorja. Specifikacije pa ne pomenijo nič, če procesorjev niste videli na slikah. Vsaj tako pravijo na tej strani, kjer so primerjali Coppermina-T in Tualatina. Tokrat ne gre za kakšne hude primerjave. Na tej strani se nahajata samo dve sliki, ki kažeta Coppermina-T in Tualatina iz sprednje in zadnje strani. Procesorja sta si precej podobna, tako, da ju lahko nevešče oko kaj hitro zamenja. Če ste se odločili za nakup Tualatina, bodite zato še posebej pozorni. Namig: če niste prepričani, ali imate v računalniku Copprermina-T ali Tualatina, je tu še vedno dobri stari WCPUID. Problem rešen.

0 komentarjev

Tualatin ali Coppermine-T ali Coppermine D0?

X-Bit Labs - Ker Intel nadvse rad zakomplicira stvari, trenutno vlada v zvezi s Tualatini precejšnja zmeda. Bolj pozorni se boste spomnili najave Coppermine-T procesorjev, ki naj bi bili vmesni člen med Coppermini in Tualatini. Procesorji naj bili popolnoma enaki Copperminom, edina razlikaj bi naj bilo 1.2V AGTL+ vodilo, ki ga imajo Tualatini. No, januarja tega leta so Intelovci ukinili razvoj Copperminov-T, saj so uvideli da je nepotreben, toda škoda je že bila storjena. Proizvajalci matičnih plošč so namreč že imeli v rokaj primerke Coppermine-Tjev in ker so ti procesorji zelo podobni Tualatinom (kovinska ploščica preko jedra), so jih preprosto zamešali. Da bi vse skupaj bilo še bolj zanimivo, bodo nekateri novi Coppermini z D0 jedrom pakirani v enaki obliki kot Tualatini, torej FC-PGA2 s kovinskim ščitkom.
Vse to povzroča veliko zmedo med uporabniki in tudi različnimi proizvajalci. Lep primer so proizvajalci matičnih plošč, ki v BIOSih omenjajo podporo Copperminom-T, ki v bistvu ne obstajajo....

0 komentarjev

Prvi Tualatini že na poti

več strani - Proizvajalci matičnih plošč sporočajo, da je Intel že začel s prvimi dobavami svojih 0.13 mikronskih Pentiumov III s Tualatin jedrom. O prvih pošiljkah čipov poročajo tudi proizvajalci mobilnih računalnikov, tako da lahko z gotovostjo rečemo, da je Tualatin zelo blizu. Navadni uporabniki jih bomo deležni nekje v sredini julija, pričakovane velikoprodajne cene pa so naslednje:

CPU Frequency Price (USD)
Desktop Pentium III (Tualatin) 1.13GHz $268
1.2GHz $294
Mobile Pentium III (Tualatin) 866MHz $251
933MHz $284
1GHz $401
1.06GHz $508
1.13GHz $637

Sodeč po prvih testih...

3 komentarji

Še malo o Intelu...

Heise - Ok, še malo novic o Intelu. Prva se nanaša na Slot1 podnožje. Že dolgo se pojavljajo napovedi o propadu tega vodila in izgleda, da bo res tako. Intel namreč skoraj zagotovo (sodeč po tem) ne bo izdal Slot1 procesorjev s frekvencami nad 1GHz. Sicer bo možna uporaba cD0 stepping Copperminov s pomočjo posebnih konverterjev, toda novi Pentiumi3, Tualatini, zagotovo ne bodo podpirali Slot1 podnožja. Piko na i doda še podatek, da bo Intel prenehal z proizvodnjo Slot1 procesorjev že to četrtletje...

Druga novica govori o Coppermine-T procesorjih. Šlo naj bi za vmesni člen med sedanjimi Coppermini in novimi Pentiumi3 s kodnim imenom Tualatin, toda pri Intelu so se očitno premislili (tako pravijo tukaj)... Toda glede na to, da je Almador čipovje ukinjeno iz vseh načrtov in bo že i815E (revizija B) podpiral Tualatine, potrebe po Copperminih-T enostavno več ni!

0 komentarjev

Intel, o Intel, kaj je s teboj?

ZDNet - Ko smo že preboleli, da bo novi Coppermine-T (Tualatin) imel slabše performanse, kot napovedano (256 KB cacheja namesto prvotnih 512 KB, pomanjkanje podpori DDR čipovjem), nas je zadelo še eno razočaranje iz logov Intela. Luni je včeraj napisal novico, v kateri je, s vsaj še malo upanja, navedel:
Če je ta poteza pametna ali ne bomo še videli, čeprav so nagibi jasni. Glavni Intelov procesor naslednje leto bo Pentium4, Tualatin s takimi zmogljivostmi pa bi ga zlahka prehitel po popularnosti. Po Intelovem načrtu namreč bi naj Tualatin v prihodnosti zamenjal Celerone, medtem ko bo Pentium4 tisti "ta pravi" procesor.
No, naj vas razočaram še enkrat. Danes se je razvedelo, da Pentium 4 ne bo podpiral SMP. Tako je, prav ta gigant, ki je poudarjal večprocesiranje kot nujnost za delovne postaje, je naznanil, da prvi procesorji P4 (1400 ter 1500 MHz) ne bodo imeli podpore večprocesiranju! Kaj naj rečem, žalostno... AMD pa, seveda, prehiteva......

0 komentarjev

Intel skubi Tualatina

Ace's Hardware - Tualatin (Coppermine-T), naslednik Coppermina, bi naj prišel med nas nekje v tretjem četrtletju naslednjega leta. Sprva zelo obetaven procesor sedaj postaja vse manj privlačen. Pri Intelu so namreč potrdili, da bo imel le 256KB L2 predpomnilnika (namesto načrtovanih 512KB), ter da za njega ne bo na volljo DDR čipovij. V bistvu bo njegovo čipovje le malce predelan i815E z oznako B.Če je ta poteza pametna ali ne bomo še videli, čeprav so nagibi jasni. Glavni Intelov procesor naslednje leto bo Pentium4, Tualatin s takimi zmogljivostmi pa bi ga zlahka prehitel po popularnosti. Po Intelovem načrtu namreč bi naj Tualatin v prihodnosti zamenjal Celerone, medtem ko bo Pentium4 tisti "ta pravi" procesor.

0 komentarjev