»

Fungi from scratch, optimizacija s SEOMoz in Žalec, kot ga še niste videli

Spletne urice in okrogla miza o HTML5, vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo na torkovem Pipinem odprtem terminu Fungi from scratch tokrat govora malce drugačni temi. Kiberpipin sodelavec Andraž Brodnik - Brodul bo na laičen način delil znanje o osnovah gojenja gob, ki jih je pridobil s svojimi pionirskimi poiskusi v najstniških letih. Seznanili se boste s celotnim procesom vzgoje Bukovih ostrigarjev, spoznali ozadje kraljestva gliv ter razliko med vzgojo rastlin in gojenjem gob. Izvedeli boste tudi nekaj o metodah gojenja ter izdelavi lastne opreme.

Na sredinih Spletnih uricah bo Peter Mesarec govoril o tem, kako z orodji SEOmoz izboljšati optimizacijo vaše spletne strani. Optimizacija spletnih strani (SEO) - na kratko bodo predstavljene tudi...

6 komentarjev

Kiberpipa napoveduje

Utrinek v Spletnih uric, vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bodo v tem tednu na sporedu sredine Spletne urice in četrtkov Večer za inovativne in podjetne (predviden torkov Pipin odprti termin tega tedna bo prestavljen).
Kaj sploh so wireframe-i, kako izdelovati osnutke in zakaj so pomembni? Na Spletnih uricah Toshl.com - od wireframea do končnega izdelka bo o načrtovalnih fazah in celotnem procesu izdelave spletne storitve s stališča uporabniškega vmesnika na primeru izdelave osnutkov za spletni beležnik stroškov Toshl.com prikazal Matic Bitenc, UX arhitekt pri podjetju 3fs.

Na aprilskem VIP večeru bo gost mladi podjetnik Simon Štrancar, soustanovitelj in direktor podjetja G-1. V iskanju učinkovitejše tehnološke rešitve za avtoplinski sistem so v podjetju razvili sistem, ki omogoča...

0 komentarjev

O podjetništvu iz prve roke

Kiberpipa - V Kiberpipi na Spletnih uricah to sredo boste imeli priložnost slišati zgodbo iz prakse o začetku spletne agencije, njeni rasti, o pasteh pri naročnikih, sklepanju poslov, učenju načrtovanja, reševanju finančnih problemov in težavah z neplačniki. Zgodbo bo predstavil Domen Česnik, ustanovitelj in direktor Agencije za spletno komuniciranje Zabec.net, ki vrsto let s pomočjo partnerjev nastopa v slovenskem spletnem prostoru. Razkril bo tudi nekaj situacij, ki so ogrozile obstoj agencije, ter odločitev, ki so pripomogle k nasprotnemu.

Na Večeru za inovativne in podjetne bosta Milan in Marko Lukić predstavila podjetniško pot podjetja Lumar. Pri izgradnji pasivnih hiš jim je za vodenje in razvoj podjetja pomagal družinski intelektualni potencial ter naravne dobrine v proizvodnji. Z zastavljeno vizijo in pogumom so se uvrstili med hitro rastoča podjetja v Sloveniji, ki je lani prejelo tudi naziv Zlata gazela 2009. Zgodbo, vzpone in padce ter napotke bosta predstavila v četrtek, na...

7 komentarjev

V Kiberpipi v martinovem tednu

Firefoxovo vino

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako so sestavljeni mikrokontrolerji? Kako mikrokontroler priklopimo in kaj potrebujemo za programiranje? Kako se jih sploh programira? Vse to in še več bo vse, ki se s tem še niste spopadli, a bi se želeli, naučil Jan Volk na torkovem Pipinem odprtem terminu.

V sredo vas na Spletne urice in martinovanje vabi lisica. Da, ta večer bo posvečen obeležitvi in praznovanju 5. rojstnega dne brskalnika Firefox. Začeli bomo s 5-minutnimi predavanji:
  • Matjaž Horvat: Prvih 5 let Firefoxa.
  • Brian King: Prihodnost Firefoxa.
  • Natan Nikolič: Mozilla Labs Design Challenge - Reinventing Tabs in the Browser.
  • Boštjan Špetič: Ubiquity je kul.

Po 4*5 = 20 minutah pa nadaljevali na enega izmed naslednjih 5 načinov: s kozarcem vina v roki, ob...

4 komentarji

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

Kiberpipa vabi

Utrinek z enega izmed VIP večerov

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je naokrog in spet vas čakajo nove vsebine v Kiberpipi. V torek vam bo Domen Grabec predstavil kako s pomočjo spletne kamere, nekaj odprte kode, poznavanja DirectX knjižnice in znanja programiranja doživite izboljšano izkušnjo virtualnih 3D svetov. V sredo vas vabimo na spletni seminar podjetja Adaptivepath, kjer boste v 16 korakih izvedeli kako postati uporabniku bolj prijazna organizacija, v četrtek pa bo Janez Škrabec predstavil svoje poglede na podjetniške poti in inovativnost. Poleg tega se lahko vsak dan oglasite v Kiberpipi in se poigrate z računalniki iz Kiberpipinega računalniškega muzeja, na brezplačno brskanje po spletu ali kar tako na klepet.

Na Pipinem odprtem terminu...

5 komentarjev

VIP - Večer za inovativne in podjetne: Japec Jakopin, Seaway

Kiberpipa -

V letošnji sezoni se ponovno vračajo VIP - Večeri za inovativne in podjetne, ki jih organizirata LUI - Ljubljanski univerzitetni inkubator, in Kiberpipa. Potekali bodo enkrat mesečno, vsak drugi četrtek v mesecu (januarja 2009 izjemoma tretji četrtek) v Kiberpipi na Kersnikovi 6 na v večernih urah. Kot se za VIP spodobi, bomo tudi letos gostili zanimive goste - uspešne inovativne podjetnike, ki bodo z nami delili svoja znanja in izkušnje na svoji poti do uspeha.



Dobimo se v četrtek, 9. oktobra 2008 ob 19. uri! Prvi VIP večer bo s svojo prisotnostjo počastil Japec Jakopin, bivši profesor ljubljanske Medicinske fakultete, snovalec bark in soustanovitelj uspešnega slovenskega podjetja Seaway. Svojo uspešno podjetniško kariero je Japec od samega začetka delil z mlajšim bratom Jernejem. Skupaj sta leta 1983 najprej ustanovila studio J&J design za načrtovanje plovil, leta 1989 pa še podjetje Seaway. Leta 1995 sta bila brata Jakopin izbrana za nagrado Podjetnik leta, leta 2007 pa sta...

9 komentarjev

Kiberpipa v januarju

Kiberpipa - Z naslednjim tednom vas po prazničnem zatišju ponovno vabimo v Kiberpipo s svežim zalogajem januarskega programa. V Kiberpipinem računalniškem muzeju je do 26.1. še vedno na ogled razstava prvih slovenskih računalnikov, kjer so razstavljeni nekdaj najbolj razvpiti Iskrini računalniki. Kaj se bo v Kiberpipi dogajalo v januarju, si poglejte v koledarju (pridržujemo si pravico do kakšnega dodatnega dogodka), v prihajajočem tednu pa vas čaka naslednje...

Na Pipinem odprtem terminu Analiza svetovnega socialnega omrežja v torek bo Jure Leskovec s Carnegie Mellon University predstavil rezultate analize pogovorov v omrežju Microsoft Instant Messenger. Analizirali so komunikacijsko omrežje in demografske značilnosti uporabnikov v mesecu juniju 2006. Dnevno so med 240 milijoni aktivnih uporabnikov zabeležili več kot 1 milijardo pogovorov. Rezultat je prva analiza svetovnega socialnega omrežja v tako velikem obsegu. O čem vse bo govora, si preberite tukaj.

Na sredinih Spletnih uricah

2 komentarja

Ta teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek Pipinem odprtem terminu ob 19h bo Dejan Sakelšak, večletni član Kiberpipe, programer pri podjetju Marand, razvijalec implementacije ICQ protokola projekta JimmyIM in Linux fanatik razložil idejo Gstreamer-ja in kako je zasnovan, podal pregled osnovnih "vstavkov" in z njimi sestavil prvi ukaz, ki bo opravljal neko nalogo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Miha Hribar iz podjetja Dhimahi predstavil jQuery, ki se v poplavi vseh JavaScript knjižnic, ki obljubljajo vse in še več, počasi prebija v ospredje. Govora bo na splošno o knjižnici, njenih prednostih in slabostih, z manjšim presenečenjem za konec. In slogan? "Write less, Do more".

In še vesela novica za navdušence nad V.I.P. večeri in tiste, ki ste jih spremljali že prejšnjo sezono - Večeri za inovativne in podjetne, ki potekajo v sodelovanju med Kiberpipo in Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, so ponovno tu. Prvi V.I.P. bo ta četrtek, z nami pa bo Rok Uršič, direktor in ustanovitelj podjetja Instrumentation...

0 komentarjev

Kiberpipa in Silicijeva dolina

Slo-Tech - Še dodatek, ki je zmanjkal iz novice o totedenskem programu v Kiberpipi.

V četrtek, 19. aprila ob 19.00 bo v Kiberpipi potekal že 11. Večer za Inovativne in Podjetne. Tokrat bo Blaž Kos imel predavanje z naslovom Podjetniške lekcije iz Silicijeve doline, ki bo govorilo o tem, kaj se lahko naučimo od svetovnih visokotehnoloških gigantov (IBM, Cisco, Sun, Microsoft itd.), pa o podjetniškem duhu na najboljših svetovnih univerzah (Stanford, Berkeley) in zakaj je Google najboljši delodajalec na svetu. Vabljeni!

P.S.: Predavanje napovedujemo tako pozno, ker nismo bili prepričani ali bo predavatelj pravočasno premagal jet-lag, saj se je ravnokar vrnil iz ZDA. :)

0 komentarjev

Kiberpipa med zvezde

Slo-Tech - Po vikendu strateškega načrtovanja, Kiberpipa nadaljuje pot v vesolje možnosti.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu predaval znani administrator Jure Koren. Govora bo o virtualnih privatnih omrežjih s pomočjo tehnologije OpenVPN

V sredo bomo na spletnih uricah poročali o prihodnosti spletnih tehnologij. Skupaj s Sekcijo za splet pri GZS bodo predstavljene novosti z londonske konference "Future of web apps". Kakšen bo splet prihodnosti?

V četrtek sledi...

0 komentarjev

Večer za Inovativne in Podjetne: Andrej Nabergoj

Slo-Tech - Kiberpipa skupaj z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem v novi sezoni pripravlja serijo večerov namenjenih vsem tistim, ki se spogledujejo s podjetništvom novih tehnologij.

Prvi večer z gostovanjem odpira Andrej Nabergoj, soustanovitelj in direktor Parsek d.o.o. in predsednik združenja mladih poslovnežev YES. Andrej trenutno ustanavlja podjetje v Silicijevi dolini s področja analize socialnih omrežij in pa podjetje v Evropi s področja semantičnih mrež.

Prvi V.I.P. večer se bo odvijal v četrtek, 26. oktobra v Kiberpipi, na Kersnikovi 4, s pričetkom ob 19 uri. Enorunem vodenem pogovoru z gostom, z možnostjo vprašanj iz publike, sledi animirano druženje z izmenjavo mnenj, izkušenj in širjenjem kroga poznanstev (ob pijači seveda). V.I.P. se bodo odvijali vsakih 14 dni.

Udeležba je brezplačna, a število mest je strogo omejeno zato se je potrebno na dogodek prijaviti! Več informacij na Kiberpipini strani...

5 komentarjev

Pisanje.com

Slo-Tech - Ker je tukaj veliko ustvarjalcev spletnih strani, ki niso ravno vešči spletnega pisanja lahko danes, 7. aprila ob 19.00 pridejo na druženje v Kiberpipo, kjer se bo lansiralo novo spletno mesto, ki bo nadaljevalo prizadevanja za funkcionalno opismenjevanje slovenskega spletnega prostora. Pri pisanju objav bo sodelovalo več avtorjev, ki se s temo tako ali drugače ukvarjajo.

Letos je bil v ta namen izdan priročnik Pisanje.com s 30 praktičnimi navodili za spletno pisanje in uredništvo projektov. Kot se za tovrstno literaturo spodobi, so navodila orisana s primeri iz slovenske prakse, uvodni del knjige pa bralca pouči o metodologiji postavitve spletnega mesta, njegovih uporabnikih ter orodjih, s katerimi si lahko projektna skupina pomaga.

Knjiga pa je samo začetek obsežnejšega projekta, katerega glavni namen je funkcionalno opismenjevanje slovenskega spletnega prostora. Prizadevanja nadaljujemo v širši sestavi prav na spletu. Na naslovu www.pisanje.com bo zaživel blog (t.i. spletni...

10 komentarjev