»

NASA obupala nad Spiritom

The New York Times - NASA je v sredo poslala zadnje ukaze roverju Spirit, ki je na Marsu že več kot sedem let. Čeprav je bila njegova misija sprva načrtovana za tri mesece in je prvikrat skoraj odpovedal že po vsega treh tednih, sta s sestrskim vozilom Opportunity preživela več kot sedem let na Marsu.

Spirit je v resne težave zašel leta 2009, ko se je pogreznil v mehak pesek, iz katerega se ni uspel izkopati. Kmalu zatem mu je odpovedalo še desno zadnje kolo in upanja na premik je bilo konec. Sicer mu je že leta 2006 odpovedalo sprednje desno kolo, kar pa je pomenilo le, da je od takrat vozil vzvratno. Kljub temu je na Zemljo ves čas posredoval podatke, dokler ni 22. marca lani...

16 komentarjev

NASA omogoča spremljanje gradnje novega roverja v živo

NASA - NASA je pred kratkim v čisto sobo, kjer gradijo novega roverja za misijo na Mars, postavila kamero, ki prenaša živo sliko na internet. Imenuje se Curiosity Cam, ker se tako neuradno imenuje tudi nov rover, ki bo dokončan do izstrelitve, ki bo med 25. novembrom in 18. decembrom 2011, na Marsu pa naj bi pristal avgusta 2012. Kamera visi pod stropom opazovalne ploščadi nad Jet Propulsion Laboratoryjem v kalifornijski Pasadeni. Tehniki so se potrudili, da kamera snema del sobe, kjer je dogajanje najbolj pogosto in pestro, a se občasno zgodi, da dela potekajo izven zornega kota.

Curiosity bo zmogljivejši od Spirita in Opportunityja, ki sta že več let na Marsu. Prevozil naj bi daljše razdalje, prav tako bo imel tudi desetkrat večjo maso znanstvenih instrumentov od svojih...

20 komentarjev

Nova vrsta sončnih celic

Na sliki je tanka plast organske sončne celice, ki prikazuje zgornjo plast vzorčaste grobe površine (zeleno). Na rdeče prikazani plasti se svetloba ujame in se ustvari tok. Ta plast je ujeta med dve drugi, ki pomagata, da svetloba ostane ujeta v srednjem delu.

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Sončne celice tanjše kot valovna dolžina svetlobe imajo ogromen energijski potencial.



Študija je pokazala, da so ultra tanke sončne celice veliko sposobnejše za absorbcijo svetlobe kot mnogo dražje debelejše silicijeve. Gre predvsem za drugačno obnašanje svetlobe pri manjših skalah (nanometerskih). S pravimi izračuni debelosti plasti celic in grobosti površine bi tako lahko ujeli kar do desetkrat več svetlobe kot so sploh mislili, da je mogoče. Z nekaj popravki bo takšen koncept pridobivanja sončne energije lahko kmalu zrel za konkretno uporabo, ki si jo bomo ljudje lahko privoščili.

Ključ do uspeha je sposobnost celic, da zadržijo sončno svetlobo čim dlje, kar omogoča iztisnitev karseda velike količine energije iz nje. To...

20 komentarjev

Rover Opportunity nadgrajen

NASA - NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so...

21 komentarjev

Čas za Spirit se izteka

Pogled z roverja

NASA - Mars Rover Spirit na Rdečem planetu uspešno deluje že šest let, kar je bistveno dlje od sprva pričakovanih treh mesecev. Vmes se mu je sicer pripetilo nekaj nezgod, najbolj pa si NASA beli glavo z zadnjo, ko je Spirit zapeljal v mehak pesek, od koder se ne more izvleči. Vse skupaj se dogaja na polobli, kjer je jesen, tako da sončne svetlobe, ki je nujno potrebna za delovanje in ogrevanje vezij, vsak dan bolj primanjkuje. NASA se na vse načine trudi Spirit premakniti ali vsaj nagniti na prisojno stran, a jim načinov počasi zmanjkuje.

Vrtenje koles ni pomagalo, s čimer so poizkusili 13. januarja, saj je sprednje desno kolo zaskočeno že od leta 2006, sedaj pa nagaja tudi zadnje desno....

8 komentarjev

Mars Rover Spirit živi že šest let

NASA - Takole ob začetku vsakega novega leta se zadnjih nekaj let spomnimo na Nasino misijo Mars Rover, ki teče že od 4. januarja 2004. Takrat je na Rdečem planetu pristal Spirit, tri tedne kasneje pa mu je sledil še Opportunity. Predvidena življenjska doba misije je bila tri mesece, a šest let po pristanku Spirit še vedno kaže znake življenja, medtem ko je Opportunity celo še vedno v gibanju.

Spirit ni več tako poskočen, saj se je 1. maja 2009 zataknil na mehki podlagi. NASA sedaj razmišlja, kako bi ga ohranila pri življenju, saj za delovanje nujno potrebuje dovolj energije, ki jo zagotavljajo sončne celice. Na mestu, kjer je ujet, se začenja zima, zato je sončne svetlobe...

38 komentarjev

Roverja na Marsu že pet let

Panorama na Marsu

vir: BBC
BBC - Pred petimi leti, 3. januarja 2004, je na Marsu pristal rover z imenom Spirit, čez tri teden pa mu je sledil še dvojček Opportunity. Tam naj bi ostala tri mesece in raziskovala možnost obstoja življenja na Marsu, podnebne značilnosti in geološko sestavo. Presenečenje ni bilo odkritje malih zelenih, temveč nesmrtnost obeh vozil, poleg seveda dokazov o obstoju vode. Pet let bo pristanku in 57 mesecev po izteku predvidene življenjske dobe sta še vedno v solidni formi. Spirit prav zdaj raziskuje 150 km široko depresijo, ki se imenuje krater Guseva, medtem ko Opportunity rije po prostranstvu na drugem koncu planeta, ki se imenuje Meridiani Planum. Zob časa ju je kljub temu že pošteno načel, tako da se Spirit ves čas vozi vzvratno zaradi zablokiranega kolesa, Opportunity pa ima zaradi prekinjene električne žice težave z robotsko roko. Naslednjo misijo na Mars bo...

44 komentarjev

Vesoljske vesti

NASA - Danes ob dveh ponoči po srednjeevropskem času namerava NASA izstreliti misijo STS-126 proti Mednarodni vesoljski postaji. Space shuttle Endeavour nosi astronavtko Sandro Magnus, ki bo zamenjala Grega Chamitoffa, ki je v vesolju od začetka junija letos. Astronavti bodo opravili še štiri vesoljske sprehode, med katerimi bodo izvedli vzdrževalna delna na spojih panelnih plošč s sončnimi celicami. Še posebej pa bodo veseli nove opreme, med katero sta tudi nova naprava za recikliranje vode in generator kisika. Endeavour se bo na Zemljo vrnil čez 15 dni, načrtuje NASA.

Druga dobra novica je, da Mars Rover Spirit ni storil bridkega konca. Vozilu sicer primanjkuje energije, še zlasti po peščeni nevihti v zadnjih dneh, a se baterije niso toliko izpraznile, da bi odpovedal poslušnost. Spirit se je tako zmogel odzvati na v torek poslane ukaze, kontrolorji pa sedaj preudarjajo, kaj storiti. Misija Rover je bila sprva načrtovana za tri mesece, traja pa že pet let.

Spektakularnejša novica pa...

14 komentarjev

10 najboljših odkritij robotskih vozil Spirit in Opportunity

vir: NASA
Slashdot - Spirit in Opportunity sta na Mars prispela leta 2004 s primarno nalogo iskanja vode na rdečem planetu. Čeprav je bila njuna pričakovana življenjska doba zgolj 3 mesece, po več kot 3 letih še vedno delujeta, s čimer sta seveda presegla tudi najbolj optimistične napovedi.

Na Space.com so naredili pregled njunih odkritij in oblikovali seznam desetih najpomembnejših:

1. Prvi dokazi, da je nekoč na Marsu tekla voda (obe vozili).
2. Zbrani podatki, ki so omogočili oblikovanje prvega temperaturnega profila za Marsovo ozračje (obe vozili).
3. Oba roverja sta posnela oblake, podobne zemeljskim (glej spodnjo sliko).
4. Spirit je posnel prvo sliko Zemlje iz drugega planeta.
5. Spirit je...

12 komentarjev

NASA podaljšala delovno dobo Spirit in Opportunity

CNN.com - Januarja, ko sta Spirit in Opportunity začela svojo misijo, so se najprej pojavile težave, ki so nekaj časa celo grozile odpravi, zatorej je bila tudi njuna prvotno načrtovana življenska doba devetdesetih dni vprašljiva, a po odpravi začetnih težav sta oba robota začela opravljati svoje delo več kot zadovoljivo.

In kot posledica takšnih dobrih rezultatov se je NASA odločila, da bo obema robotoma podaljšala življensko dobo za devet mesecev, če pa bosta še septembra v solidnem stanju, lahko sledi ponovno podaljšanje. Je torej obdobje uničenih in hitro pokvarjenih vesoljskih robotov mimo?

7 komentarjev

Novi osvajalec Marsa

vir: Space
Space - Medtem ko oba Nasina robotka pošiljata koristne znanstvene podatke z Marsa in s svojim delom v svetovni javnosti znova budita že zamrlo zanimanje za raziskovanje vesolja, v kalifornijskem JPLJU pridno sestavljajo njunega naslednika.

Mars science laboratory, katerega izstrelitev je načrtovana za leto 2009, bo petkrat večji od dvojčkov, Spirit in Opportunity. Velikost, primerljiva z današnjimi avtomobili, mu bo omogočala, da se bo podal na veliko daljša popotavnja kot predhodniki. Za energijo ne bodo več skrbele sončne celice, temveč bo imel na krovu majhen jedrski reaktor, nujnost za večletno misijo (sončne celice imajo že po nekaj mesecih opazne težave zaradi nanešenga prahu, ki ustrajno zmanjšuje njihovo učinkovitost). Tako bodo na krov lahko pritrdili tudi...

16 komentarjev