»

Springdale prihaja

DigiTimes - Kot kaže, bo Intelovo čipovje z imenom Springdale prišlo na trg kot prvo čipovje za Penitume 4 s podporo 800 MHz FSB. Konkurenčni podjetji VIA Technologies ter SiS sicer pripravljata protiudarec s čipovjema PT600 ter 655FX, a jima, po napovedih, ne bo uspelo le-teh spraviti na tržišče v prvi četrtini prihodnjega leta. Še cena; za čipovje Springdale se bo gibala med 33 ter 50 dolarji, odvisno od različice. Klik!

2 komentarja

ECS v svetu grafičnih kartic

X-Bit Labs - Izgleda, da se ECS ni zadovoljil samo s prvim mestom med proizvajalci matičnih plošč, ampak si hoče zagotoviti čim večji tržni delež tudi na področju grafičnih kartic. Tako je izdal dve grafični kartici, ki bosta namenjeni predvsem low-cost tržišču.
Prva grafična kartica se imenuje AG305-32 in bazira na čipu SiS305, ki deluje s frekvenco 125 MHz. Opremljena je z 32 MB sinhronega (125 MHz) SDRAM pomnilnika in podpira AGP 4x. Kartica naj bi delovala tudi z i845 in i850 matičnimi ploščami, ki podpirajo 1.5V AGP 2.0, vendar zgolj teoretično, saj gotovo nobeden izmed lastnikov Pentium4 procesorjev ni tako nor, da bi v svojo ploščo vtaknil kartico s takimi zmogljivostmi (SIS-ovi grafični čipi so že od nekdaj "sloveli" po zelo slabi računski moči).
Druga grafična kartica bo bazirala na bolj modernem SiS315, ki deluje s frekvenco 166 MHz in se lahko kosa s šibkejšimi GeForce 2 MX grafičnimi čipi. Kartica bo opremljena s 64MB sinhronega SDRAM pomnilnika, kot opcijo pa ECS ponuja tudi...

0 komentarjev

ATI P4 čipset konec leta?

Sillicon Strategies - ATI je v enem intervjuju napovedal, da bo do konca leta izdal nov čipset, ki bo imel integrirano grafično kartico. Sicer ATI ni uradno napovedal, da bo ta čipset podpiral P4 procesorje, vendar pa analitiki predvidevajo, da bo čipset podpiral dotične procesorje. Na začetku leta sta Intel in Ati sklenila pogodbo o uporabi licenčnih patentov, ki omogočajo integracijo grafike v Intelove čipsete. Vendar pa še ni znano ali bo ATI na trg poslal tako Southbridge kot tudi Northbridge čipovje. Samo čipovje naj bi podpiralo tudi nove 333 MHz DDR SDRAM (PC2700 Module). Vendar samo 64 bitno.

0 komentarjev

DDR in P4

X-Bit Labs - Kot že napovedano pred par dnevi, je SiS danes objavil prvo DDR čipovje za Pentium 4 procesorje. S tem je (z objavo vsaj) prehitel Vio in njeno P4X266 čipovje.
Čipovju je ime SiS645/SiS961 in se bo začelo razpošiljati že prihodnji mesec! Že zdaj so na voljo poskusni premerki (t.i. sample). Čipovje bo podpiralo 3 DIMM reže za 333 DDR SDRAM ali 266 DDR SDRAM ali PC 133 SDRAM. Pomnilnika bo lahko do 3 GB. Podprte bodo tehnologije in standardi: AGP4x, Fast Write, 5.1-kanalni 3D audio, high-speed data prenos, vgrajen 56K Modem, 10/100Mb Fast Ethernet, 1M/10M Home PNA in IDE ATA100/66/33. SiS961 je kot Southbridge imenovan MuTIOL Media I/O. MuTIOL Media I/O podpira prenos podatkov med SiS645 (Northbridge) in SiS961 (Southbridge) s hitrostjo 533MB na sekundo.
S tem nenadnim preobratom si je SiS zagotovil relativno velik kos tržišča na račun Vie. Če bo njegovo DDR čipovje za AMD procesorje (SiS735) tako uspešno kot obeta in bo SiS645/SiS961 izšel pravočasno, se nam obeta nova zveda na...

3 komentarji

ALi bo znižal cene svojim čipsetom za AMD procesorje

Tweakpc.de - ALi je napovedal, da bo v 3/4 leta močno znižal cene svojim čipsetom M1647 in M1649. S to potezo hoče doseči prevlado v Low-end tržišču. Tako naj bi videli osnovne plošče, za AMD procesorje, katerih cena naj bi znašala po komadu samo $50. Oba čipseta bosta morala tekmovati z KT266/ KT133x ter SiS735/SiS733 čipseti. Prav SiS se bo lahko pokazal pravi konkurent ALiju in še drugim proizvajalcem, saj so se njihova čipovja izkazala za zelo dobra in poceni.

1 komentar

Tusi SiS sanja...

DigiTimes - Tudi tajvanski SiS, do sedaj najbolj poznan po svojih ne tako bleščečih veznih čipovjih, ima svoje sanje. Podjetje je napovedalo, da bo do konca tega leta zavzelo kar 15% tržni delež na področju grafičnih kartic. Prav tako napovedujejo, da bodo konec leta 2001 kar 70% njihovih proizvodnih zmogljivosti tvorili prav grafični čipi. Gre za zelo smele napovedi, še posebej ob veliki konkurenci na tržišču v tem trenutku, toda če vzamemo v zakup manjšo ponudbo na low-end tržišču (ki ga bo SiS nedvomno napadel) in dobre povezave z OEM partnerji, jim mogoče celo uspe.

0 komentarjev

Matrox na low-end trgu

Matrox - Čeprav se marsikateri privrženec Matroxa s tem ne bi strinjal, je podjetje uspešno predvsem na poslovnem in low-end tržišču. Na žalost, toda nikoli jim ni uspel veliki met na high-end igričarskem 3D področju. To potrjuje tudi zadnja njihova najava, po kateri njihova G200 MMS kartica doživlja zelo velik uspeh na poslovnem področju. V bistvu gre za precej unikatno kartuljo, ki lahko ima kar do štiri digitalne DVI izhode za monitor. Opremljena je z 8MB SGRAMa na izhod, kar pomeni 16MB za dual verzijo in 32MB za quad verzijo. No ja, verjetno je zadeva res uporabna za kakšno pisarno, toda jaz se zagotovo z njo ne bi spuščal v kakšno igranje Kvake3 ali UTja [:\\].

0 komentarjev