»

Proti vodilnim v Googlu vložena tožba zaradi domnevnega oškodovanja premoženja

Sergey Brin, Eric Schmidt, Larry Page

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pretekli teden smo poročali, da je Google dosegel poravnavo z ameriškim pravosodnim ministrstvom. Da se bodo izognili tožbi zaradi oglaševanja nelegalnih spletnih lekarn v ZDA, bodo plačali pol milijarde dolarjev globe in v prihodnosti poskrbeli za strožji nadzor na oglasi, ki jih prikazujejo. Dogovor se zdi dober, saj pol milijarde dolarjev za Google navsezadnje ni tako veliko denarja, hkrati pa so se izognili sodnemu postopku. Google tudi ni priznal kaznivega ravnanja, ampak zgolj napako. A skupina Googlovih delničarjev se s tem ne strinja in meni, da so odgovorni s to potezo oškodovali premoženje podjetja, zato so vložili tožbo proti njim.

Na...

0 komentarjev

Google donira Windowbuilder Pro in Corepro Profiler

The inquirer - Google je z nakupom podjetja Instantiations pridobil lastniško pravico nad programoma Windowbuilder Pro in Codepro Profiler. Sedaj bo ta dva kosa programja brezplačno predal odprtokodnemu projektu Eclipse. Najprej morajo kodo temeljito prečesati in se posvetovati s pravniki, da ne bi prekršili kakšnih intelektualnih pravic, nato pa bosta programa postala odprtokodna in v letu 2011 del Eclipsa Indigo. Predaja ne bo spremenila pogodb, tako da bo Google še vedno vzdrževal kodo. Codepro Analytix, ki ga je Google prav tako dobil s prevzemom Instantiationsa, ni vključen v kupčijo.

5 komentarjev

Google ne bo kupil Yelpa

TechCrunch - Prejšnji teden smo poročali, da naj bi Google prevzel 80-odstotni delež strani Yelp, kjer najdemo recenzije različnih podjetij, vse skupaj za dobre pol milijarde dolarjev. Kot kaže, do kupčije ne bo prišlo, saj je Yelpov izvršni direktor Jeremy Stoppleman odstopil od pogodbe, ki je bila že povsem izdelana, manjkali so le še podpisi akterjev. Uradnih informacij, zakaj so prodajo nenadoma odpovedali, ni, prav tako na vidiku ni kakšne konkurenčne prevzemne ponudbe. Špekulacije pravijo, da naj bi Yelp pod mizo dobil kakšno boljšo ponudbo ali pa vsaj namig konkurentov, kar je opogumilo...

1 komentar

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Glasovanje Sunovih delničarjev o snubitvi Oracla

ComputerWorld - Takoj po Oraclovi objavi, da kanijo prevzeti okrvavljeni Sun, je bila velika večina delničarjev navdušena, le nekaj jih je bilo mnenja, da je ponudba prenizka. Zato so se odločili svojo pravico poiskati na sodišču, ki še premleva njihove argumente. Medtem pa stroji v Sunu delajo s polno paro, tako da so že napovedali glasovanje delničarjev o sprejemu prevzemne ponudbe. Na izredni skupščini, ki bo 16. julija, bodo glasovali o Oraclovi ponudbi v višini 7,4 milijarde dolarjev ali 9,5 dolarja na delnico. Pričakuje se, da bodo delničarji transakcijo, ki jo je uprava soglasna podprla, prav tako sprejeli.

Medtem pa so na The Registerju izbrskali, kakšne odpravnine bo prejelo Sunovo vodstvo, če bodo v 12 mesecih prostovljno ali neprostovoljno zapustili podjetje. Izvršni direktor Jonathan Schwartz bi prejel 12 milijonov dolarjev, McNealy 9,5 milijonov, John Fowler 3,3 milijona, Anil Gadre 2,7 milijona, Greg Papadopoulos pa 3,7 milijona dolarjev.

0 komentarjev

Googlove reklame postajajo personalizirane

ZDNet - Google bo začel oglase, ki jih prikazuje, prilagajti posameznim uporabnikom glede na njihove navade in preference pri brskanju. Podjetje že sedaj omogoča oglaševanje na podlagi trenutno obiskane strani, če je stran partner Google AdSense, sedaj pa bodo šli še korak dlje. Tako bodo 8. aprila zagnali beta storitev, ki bo uporabnika še bolje profilirala.

Nov sistem bo z DoubleClicka (podjetje je Google prevzel lani) na uporabnikov računalnik prenesel piškotek (cookie), ki bo nato sledil uporabnikovi poti po različnih straneh s tehnologijo AdSense. Google svojega početja ne skriva, saj bo uporabnikom v nastavitvah omgočil izklop storitve ali pa celo vnos dodatnih preferenc za oglaševanje. Ker se bodo te nastavitve z izbrisom piškotka izbrisale, je Google že izdal vtičnik za brskalnike, ki bo storitev trajno izklopil. Krasni novi svet!

25 komentarjev

Microsoftova ponudba stala Yahoo 79 milijonov dolarjev

CNet - Čeprav je Microsoftova prevzemna ponudba za Yahoo lani padla v vodo, Microsoft vsake toliko previdno ponovi, da je načeloma še vedno zainteresiran za takšno ali drugačno sodelovanje z Yahoojem. Microsoftov šef Steve Ballmer je pred dnevi ponovno dejal, da si želi zavezništva z Yahoojem. Toda nova izvršna direktorica Yahooja Carol Bartz ostaja neizprosna in vse od nastopa funkcije pred šestimi tedni zavrača kakršnokoli povezovanje. Sicer je nova šefica delo vzela skrajno resno in v teh tednih opravila nešteto intervjujev z zaposlenimi, dodobra spoznala delovanje podjetja in zastavila nove smernice ter reorganizirala vodstveni kader. Tako je denimo odpustila finančnega direktorja Blaka Jorgensena in pripeljala Elise Steele.

Zanimivi pa so tudi podatki, koliko je lanska ubranitev pred prevzemom stala Yahoo. Večino od 79 milijonov dolarjev, kolikor naj bi znašal račun, so porabili za zunanje svetovalce, ki so pomagali analizirati Microsoftove ponudbe. Drugi delež je veljala borba z...

9 komentarjev

Yahoo zapustil evropski šef

CNet - Po odstopu Yahoojevega izvršnega direktorja Jerryja Yanga je zavladalo neobičajno zatišje, ko o nesrečnem Yahooju nismo poročali skoraj dva tedna. Tokratna vest je, da ga zapušča še en vodilni uslužbenec - Toby Coppel. Izvršni podpredsednik in vodilni menedžer za Evropo in Kanado je dejal, da je o odločitvi premišljeval že nekaj mesecev in da ni povezana z Yangovim odhodom. Coppel se je Yahooju pridružil leta 2001, zadnjih 18 mesecev pa je skrbel za dejavnosti v Evropi. Njegova glavna naloga je bila reorganizacija in varčevalni ukrepi; tako je naprimer preselil evropski sedež iz dragega Londona v cenejšo Švico in skrčil število zaposlenih v Evropi na tretjino. Nasledil ga bo Rich Riley, trenutni podpredsednik za evropski del oglaševanja in založništva.

Na prvi pogled izgleda, kakor da vsi bežijo s potapljajoče ladje, a vsi očitno ne mislijo tako slabo o Yahooju. Ameriškemu milijarderju in poslovnežu Carlu Icahnu se zdi, da je pri trenutnih diskontih na borzi Yahoo tako zelo...

7 komentarjev